Η «Σκοτεινή Θάλασσα» γυρίζει σελίδα στην ελληνική μυθοπλασία
Η «Σκοτεινή Θάλασσα» είναι ένα δράμα χαρακτήρων καμουφλαρισμένο ως αστυνομικό θρίλερ που πρέπει να δεις!

Τα τελευταία χρόνια η ελληνική μυθοπλασία έχει κάνει μία δυναμική επάνοδο. Αρκετές είναι οι σειρές που έχουν έρθει και έχουν δώσει μία πιο σύγχρονη νότα στην ελληνική τηλεόραση. Σειρές όπως τα «Σιωπηλός Δρόμος», «Καρτ Ποστάλ» και «Κομάντα και Δράκοι» μας δείχνουν μία νέα οπτική και μία νέα προσέγγιση στις ελληνικές σειρές. Σε αυτές τις ξεχωριστές σειρές ήρθε να προστεθεί και η «Σκοτεινή Θάλασσα».

Λίγες ώρες πριν το μεγάλο φινάλε της σειράς, βλέπουμε γιατί η «Σκοτεινή Θάλασσα» στο MEGA δείχνει μία νέα πορεία για την ελληνική μυθοπλασία και μας αποδεικνύει ότι οι ελληνικές σειρές δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τις ξένες παραγωγές.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή…

Η πλοκή της ιστορίας

Στις 3 Ιανουαρίου του 2022 έκανε πρεμιέρα μέσα από τη συχνότητα του MEGA η «Σκοτεινή Θάλασσα». Η σειρά σε σενάριο Ζαχαρία Μαυροειδή και Σπύρου Κρίμπαλη και σε σκηνοθεσία Γρηγόρη Καραντινάκη μας μεταφέρει στο Μεσολόγγι. Εκεί συναντάμε την οικογένεια Δελλή, που πρόσφατα έχασε τον πατέρα, Χρήστο Δελλή, (Άρης Λεμπεσόπουλος) ξαφνικά σε μία σκηνή που υποστηρίζουν ότι είναι αυτοκτονία.

Για την κηδεία του πατέρα του επιστρέφει στο Μεσολόγγι ο Χρήστος Δελλής (Γιώργος Παπαγεωργίου), ένας χημικός με διεθνή καριέρα, που ζει στο εξωτερικό. Ο Χρήστος ζει στο εξωτερικό εδώ και τρία χρόνια γιατί θεωρείται ότι αυτός σκότωσε την κοπέλα του Άννα Γκορίτσα (Μπίλιω Μαρνέλη).

Η Άννα είχε εξαφανιστεί ένα μοιραίο βράδυ πριν από τρία χρόνια και κανείς δε γνωρίζει αν ζει ή αν έχει πεθάνει. Ο Χρήστος είναι το αρχέτυπο του αναξιόπιστου αφηγητή, καθώς είναι ένας σκοτεινός ήρωας με κενά μνήμης που πάσχει από διπολική διαταραχή.

Η επιστροφή του Χρήστου στο Μεσολόγγι θα φέρει αναταραχές στην μικρή κοινωνία και θα αναστατώσει την οικογένεια της Άννας. Όλη αυτή η αντιμετώπιση, αλλά και η πεποίθηση ότι δεν είναι ένοχος, θα κάνουν τον Χρήστο να προσπαθήσει να λύσει μόνος του το μυστήριο. Σε αυτό θα βρει και μία σύμμαχο στο πρόσωπο της πρώην κοπέλας του και καλής του φίλης Σμαρώ ( Χαρά Μάτα Γιαννάτου), που είναι αστυνομικός στην επαρχιακή πόλη.

Είναι έτοιμος ο Χρήστος να αντιμετωπίσει τις προκαταλήψεις της μικρής κοινωνίας του Μεσολογγίου, τους εξαγριωμένους γονείς της Άννας, αλλά και τα θαμμένα μυστικά της οικογένειας και του τόπου του;

Όπως καταλαβαίνεις, η «Σκοτεινή Θάλασσα» είναι ένα αστυνομικό θρίλερ με πολλές ανατροπές. Όμως, δεν είναι μόνο αυτό…

Τι κρύβει η «Σκοτεινή Θάλασσα»;

Καθώς έχω δει όλα τα επεισόδια της σειράς (εκτός του φινάλε που είναι απόψε στις 23:20) μπορώ να πω με ασφάλεια ότι η σειρά του MEGA είναι πολύ περισσότερα από ένα αστυνομικό θρίλερ. Όπως και η θάλασσα, η σειρά κρύβει πολλά πράγματα κάτω από την επιφάνεια και οι ανατροπές μέχρι να φτάσεις στον “βυθό” της είναι πολλές!

Ο Γρηγόρης Καραντινάκης και οι σεναριογράφοι του μας προσφέρουν μία ιστορία πολυεπίπεδη. Κάθε επεισόδιο είναι και μία αποκάλυψη για τους χαρακτήρες, την ιστορία τους και τα μοτίβα τους.

Ο Ζαχαρίας Μαυροειδής και ο Σπύρος Κρίμπαλης, ταυτόχρονα, θέλουν να σχολιάσουν και την ελληνική πραγματικότητα. Μέσα από τους χαρακτήρες που έχουν στήσει προσπαθούν να μιλήσουν για την οικογειοκρατία στην Ελλάδα, τη δύναμη της εξουσίας, την αστυνομική αυθαιρεσία, την πολιτική, αλλά και για τις ανθρώπινες και κοινωνικές σχέσεις. Οι χαρακτήρες τους, αν και σε πρώτο πλάνο δε φαίνεται, αντιπροσωπεύουν μία ευρεία γκάμα προσωπικοτήτων που μπορεί να βρεις στην ελληνική κοινωνία. Από τον δυνατό άντρα που χρησιμοποιεί δόλια μέσα για να πετύχει τους στόχους του, μετανάστες από ξένες χώρες, μέχρι ομοφυλόφιλους που κρύβονται μέσα σε έναν γάμο-βιτρίνα.

Όπως είπα και παραπάνω, η επιφάνεια κρύβει καλά και πολλά μυστικά που ξετυλίγονται με ενδιαφέρον και πρωτότυπο τρόπο κατά τη διάρκεια των 30 επεισοδίων. Οι ανατροπές και οι αποκαλύψεις δεν “φωνάζουν” και σε “χτυπούν” εκεί που δεν το περιμένεις!

Η «Σκοτεινή Θάλασσα» δε βασίζεται στον τρόπο που έχουμε δει στις αμερικάνικες σειρές για να κάνει τις αποκαλύψεις, αλλά σε έναν πιο ευρωπαϊκό, υπόγειο και ήσυχο τρόπο. Είναι μία σειρά που η θέση της κάμερας, η αισθητική και ο ήχος μπορούν να σου δώσουν στοιχεία για τους χαρακτήρες και να σου φέρουν στο φως αποκαλύψεις. Να σε παρασύρουν στον μαγευτικό τους ρυθμό και να σε βάλουν μέσα στην ιστορία χωρίς να το καταλάβεις.

Πρέπει να μιλήσουμε και για το καστ

Όλα αυτά θα ήταν μία καλή προσπάθεια από τους δημιουργούς για να μας δώσουν μία παραγωγή που μπορεί να σταθεί ισάξια απέναντι σε αντίστοιχες του εξωτερικού και να δώσει κάτι φρέσκο και διαφορετικό στον μέσο τηλεθεατή. Αυτό που κάνει τη σειρά να ξεχωρίζει, όμως, είναι και το λαμπρό καστ που είναι έτοιμο για κάθε πρόκληση και κάθε ανατροπή.

Θα σου πω ότι ο Χρήστος του Γιώργου Παπαγεωργίου δεν με ενθουσίασε ως χαρακτήρας, καθώς το περιβάλλον του ήταν αρκετά πιο δυναμικό. Ωστόσο, η ερμηνεία του κ. Παπαγεωργίου ήταν ακριβώς αυτή που χρειαζόταν ο ρόλος. Την παράσταση κλέβουν η Θέμις Μπαζάκα ως Ξένια και μητέρα του Χρήστου, ο Στάθης Σταμουλακάτος ως Σάκης Χαροκόπος, ο Μιχάλης Συριόπουλος ως Ηρακλής Δελλής και αδερφός του Χρήστου και η πρωτοεμφανιζόμενη σε τηλεοπτική σειρά Τζώρτζια Κουβαράκη ως Ροδιά Γκορίτσα.

Οι χαρακτήρες των παραπάνω ηθοποιών είναι και οι πιο ενδιαφέροντες της ιστορίας. Όλοι κάτι κρύβουν (ή προσπαθούν να κρύψουν) και οι ηθοποιοί φαίνεται λες και τους γνωρίζουν απέξω και ανακατωτά. Πολύ θα ήθελα να γνωρίζω αν ήξεραν από πριν την κατάληξη του κάθε χαρακτήρα και πόση συζήτηση είχαν κάνει με τους σεναριογράφους.

Ο Ηρακλής του κ. Συριόπουλου είναι ο χαρακτήρας της σειράς που μισείς να αγαπάς, ενώ ο Σάκης του κ. Σταμουλακάτου είναι ένας από αυτούς τους ανθρώπους που φαίνεται καλός, όμως, με ένα του βλέμμα ή μία κίνηση σε κάνει να τρέμεις για τη ζωή σου. Σε χέρια άλλου ηθοποιού θα μπορούσε πολύ εύκολα να μετατραπεί σε στερεότυπο.

Από την άλλη, η Θέμις Μπαζάκα κεντάει έναν ιδιαίτερο και, αρχικά, αντιπαθή ψυχισμό μίας γυναίκας που ζούσε πάντα σε ένα χρυσό κάστρο, προστατευμένη από την πραγματικότητα και την αληθινή ζωή, που πλέον μπήκε σαν χείμαρρος και τις τα κατέστρεψε όλα. Τέλος, η Ροδιά της Κουβαράκη είναι το wild card της ιστορίας. Ένας χαρακτήρας που ποτέ δε ξέρεις τι μπορεί να κάνει στην επόμενη σκηνή και την έχεις ικανή για όλα…

Βεβαίως θα πρέπει να αναφέρουμε και τις καταπληκτικές ερμηνείες των Ταμίλα Κουλίεβα και Γιάννη Τσορτσέκη ως γονιών της Άννας, που δίνουν έναν παλμό και σε κάνουν να θέλεις να μάθεις την αλήθεια, αλλά και να τους δεις να λυτρώνονται. Αλλά και τον Γιάννη Νταλιάνη, που απλά υποκλίνομαι, σε έναν ρόλο που κεντάει με μικρές, αλλά όλο σημασία κινήσεις!

Στην γενικότερη εικόνα και αισθητική της σειράς, συμβάλει και το υπόλοιπο καστ! Απλά, αναφέρθηκα στους χαρακτήρες που αγάπησα εγώ από τη «Σκοτεινή Θάλασσα».

Τελικά, τι είναι η «Σκοτεινή Θάλασσα»

Η σειρά του MEGA που ολοκληρώνει τον κύκλο της μέσα σε 30 επεισόδια δείχνει μία νέα πορεία για την ελληνική μυθοπλασία. Μας βγάζει από το καθημερινό σίριαλ και μας βάζει σε μία πιο προσεγμένη, κινηματογραφική, εβδομαδιαία συνήθεια. Μία σειρά που ξέρει ακριβώς τι θέλει να πει και δε φοβάται να πάρει τον χρόνο της, να μας συστήσει τους χαρακτήρες και να βάλει τον τηλεθεατή στη ρουτίνα τους.

Η σειρά είναι, ουσιαστικά, ένα δράμα χαρακτήρων υπό την κάλυψη του περιβλήματος ενός αστυνομικού θρίλερ. Και τι χαρακτήρων! Χαρακτήρες που μπορείς να βρεις στην ελληνική κοινωνία και την ελληνική επαρχία. Όχι ξένους, που απλά τους βάλαμε να μιλάνε ελληνικά για να υπάρχει το πνεύμα της αμερικάνικης παραγωγής που έχουμε τόσο συνηθίσει να βλέπουμε.

Η «Σκοτεινή Θάλασσα» είναι καλή τηλεόραση! Είναι προσεγμένη τηλεόραση! Είναι τηλεόραση που όλα τα στοιχεία, από τα μεγάλα “κρύα” σπίτια, μέχρι την ομορφιά του Μεσολογγίου δουλεύουν για να δώσουν έμφαση στη δραματουργία, τους χαρακτήρες και το σασπένς.

Κρίμα που το κοινό δεν ήταν έτοιμο για κάτι τέτοιο…

Τα νούμερα τηλεθέασης της δεν ήταν αρκετά ικανοποιητικά και το κανάλι πέρασε σε συνεχόμενες αλλαγές ώρας προβολής που, ίσως, να μην επέτρεψαν στη σειρά να χτίσει το κοινό της. Ας ελπίσουμε ότι τώρα που τελειώνει η σειρά, πολλοί θα την ανακαλύψετε μέσω του webtv του καναλιού και θα την αξιολογείσετε με άλλους όρους…

Διάβασε ακόμα:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπάλληλοι γραφείου

Πλήρης Απασχόληση

13-03-2024

Μενίδι

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Αθήνα

⚽🏀 LIVE SCORES
22 Μαϊ. 2024
Ατα
22:00
-
Μπά
25 Μαϊ. 2024
Παν
20:30
-
Άρη
24 Μαϊ. 2024
ΠΑΟ
19:00
-
ΦΕΝ
24 Μαϊ. 2024
Ρεάλ
22:00
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;