Ο Θοδωρής Παπαδουλάκης προσπαθεί να αλλάξει την ελληνική μυθοπλασία
Από "Το Νησί" μέχρι το "Κομάντα και Δράκοι", ο Θοδωρής Παπαδουλάκης έχει καταφέρει να εξελίξει την ελληνική μυθοπλασία και να δημιουργήσει ξεχωριστές σειρές που συζητιούνται και κεντρίζουν το ενδιαφέρον των τηλεθεατών.

Μία από τις καλύτερες σειρές της ελληνικής τηλεόρασης είναι “Το Νησί“. Η σειρά που βασίστηκε στο ομώνυμο βιβλίο της Victoria Hislop και βρέθηκε στις οθόνες μας σε σενάριο της Μιρέλλας Παπαοικονόμου και σκηνοθεσία του Θοδωρή Παπαδουλάκη αποτελεί μία από τις πιο πετυχημένες σειρές της ελληνικής τηλεόρασης και την πιο ακριβή παραγωγή μέχρι σήμερα. Άλλαξε, μάλιστα, και τον τρόπο που βλέπουμε τηλεόραση. Ο Θοδωρής Παπαδουλάκης μέσα από τις σειρές του έχει καταφέρει ακριβώς αυτό, να αλλάξει την ελληνική μυθοπλασία.

Οι δουλειές του γνωστού σκηνοθέτη που έχουμε δει στην τηλεόραση είναι, μόλις, τέσσερις, αλλά τόσο διαφορετικές μεταξύ τους. Όλες έχουν κάτι διαφορετικό να προσφέρουν, ασχολούνται με διαφορετικά είδη και κεντρίζουν το ενδιαφέρον των τηλεθεατών. Πλέον, μόνο το όνομα του Θοδωρή Παπαδουλάκη είναι ικανό να κάνει το τηλεοπτικό κοινό να παρακολουθήσει κάθε νέα του προσπάθεια.

Ποιος είναι, όμως, ο Θοδωρής Παπαδουλάκης και πώς έχει καταφέρει να αλλάξει την ελληνική μυθοπλασία;

Τα πρώτα βήματα

Ο γνωστός σκηνοθέτης γεννήθηκε το 1974 στην Nότια Αφρική, όπου έζησαν οι γονείς του ως μετανάστες περισσότερα από 17 χρόνια. Επέστρεψαν στα Χανιά με τα τρία παιδιά τους όταν ο κ. Παπαδουλάκης ήταν 8 ετών. Σπούδασε Παραγωγή Ραδιοφώνου και Τηλεόρασης στο University of Salford στην Αγγλία και έκανε το μεταπτυχιακό του στη Σκηνοθεσία και Παραγωγή Κινηματογράφου στο Northern Film School στο Leeds.

Γύρισε στην Ελλάδα και εγκαταστάθηκε στα Χανιά, όπου με τη σύζυγό του πια, Ιωάννα Δάβη, και τον φίλο και κουμπάρο του, Δημήτρη Ξενάκη, ίδρυσαν την εταιρεία παραγωγής Indigo View. Έχει σκηνοθετήσει, 4 τηλεοπτικές σειρές, 7 μικρού μήκους ταινίες και έχει βραβευτεί με 70 διεθνή βραβεία.

Η πρώτη επαφή με την τηλεόραση και το “Μπαμπά μην τρέχεις”

Η πρώτη σειρά που σκηνοθέτησε για την τηλεόραση ήταν η κωμική σειρά του MEGA, “Μπαμπά μην τρέχεις”. Η σειρά ξεκίνησε να προβάλλεται στις 2 Οκτωβρίου του 2007 και τελείωσε στις 22 Απριλίου του 2008. Αποτελείται από έναν κύκλο επεισοδίων, με συνολικά 28 επεισόδια των 45 λεπτών.

Η σειρά ακολουθεί τον Βασίλη, που εργάζεται ως δάσκαλος σε σχολή οδηγών, και τη Μόνα, που έχουν μόλις παντρευτεί. Μένουν πάνω από το σπίτι των γονιών της Μόνας και έχουν τη φυσιολογική ζωή τους, με τους συγγενείς, τους φίλους και τα προβλήματα της καθημερινότητάς τους. Ώσπου η Μόνα μένει έγκυος και ο Βασίλης καλείται να αντιμετωπίσει το ερώτημα: θα είναι καλός πατέρας;

Η σειρά μπορεί να θεωρηθεί ως μία ρομαντική κομεντί. Μπορεί η σειρά να είναι προϊόν της εποχής της, όμως, τα πρώτα σημάδια ότι ο σκηνοθέτης αυτός θα προσπαθήσει να αλλάξει την ελληνική μυθοπλασία είναι, ήδη, φανερά. Ο Θοδωρής Παπαδουλάκης από την πρώτη στιγμή δίνει μία διαφορετική πνοή σε όλα όσα γνωρίζουμε για τις κωμικές σειρές της ελληνικής τηλεόρασης με τα κάδρα που δημιουργεί να είναι πιο ζωντανά και όχι τα κλασσικά στατικά που βλέπουμε. Το μοντάζ να είναι πιο γρήγορο και παιχνιδιάρικο και η σειρά να είναι πιο φρέσκια από άλλες αντίστοιχες.

Ο Παπαδουλάκης έχει δηλώσει σε συνέντευξή του στην καθημερινή για την πρώτη του αυτή δουλειά τα εξής:

“Την τηλεόραση τη φοβόμουν πάρα πολύ τότε, γιατί δεν με αντιπροσώπευε αυτό που έβλεπα και φοβόμουν ότι θα υπήρχαν πολλές αγκυλώσεις στο επίπεδο του σεναρίου και στη μεθοδολογία των γυρισμάτων. Εξεπλάγην όταν είδα ότι δεν ήταν τόσο συντηρητικά τα πράγματα και θα είχα αρκετές ελευθερίες. Είμαι ένας σκηνοθέτης που προτιμώ το γύρισμα να το κάνω σε πιο «μαζεμένο» περιβάλλον, να μην αναλωνόμαστε σε μεταφορές και μεγάλες αποστάσεις. Μου αρέσει η δουλειά σε «εξωτερικό στούντιο», γιατί με εμπνέει να περνάω χρόνο στα σκηνικά και εκτός ωρών του γυρίσματος.”

“Το Νησί” και η τεράστια επιτυχία

Στις 11 Οκτωβρίου του 2010, κάνει πρεμιέρα στο MEGA, η δεύτερη σειρά που έχει σκηνοθετήσει ο Θοδωρής Παπαδουλάκης. Η σειρά θεωρείται μια από τις πιο ακριβές ελληνικές παραγωγές, με συνολικό κόστος 3.900.000 ευρώ. Αποτελεί, επίσης, ορόσημο για τις ελληνικές σειρές.

“Το Νησί” βασίστηκε στο ομότιτλο βιβλίο της Victoria Hislop και μας μεταφέρει στην Κρήτη του 1939. Τότε, που η νόσος Χάνσεν (λέπρα) κτύπησε πολλούς ανθρώπους και στην Πλάκα, ένα χωριό της Κρήτης, είχε φτιαχτεί ένα μέρος όπου απομονώνονταν οι Χανσενικοί, όπως ονομάζονται οι λεπροί, τη Σπιναλόγκα.

Από την πρεμιέρα της κιόλας, η σειρά απέσπασε διθυραμβικές κριτικές και ποσοστό τηλεθέασης 55,7%. Τα μέσα της εποχής χαρακτήρισαν τη σειρά ως “άκρως εντυπωσιακή”, “δέκα σκαλιά παραπάνω από το απλώς, “καλή τηλεόραση”. Ήταν ένας καλλιτεχνικός και τεχνικός άθλος, που όμως, κατάφερνε το αδιανόητο, να διατηρήσει την ανθρωπιά του και να «μιλήσει» τρυφερά και λυπημένα στη γλώσσα των πιο απλών ανθρώπων”.

“Το Νησί” ολοκληρώθηκε μέσα σε 26 επεισόδιο στις 23 Μαΐου του 2011, κατορθώντας να βρίσκεται πάντα στην κορυφή του πίνακα της τηλεθέασης και το τελευταίο επεισόδιο να συγκεντρώνει ρεκόρ τηλεθέασης που άγγιξε το 64,4%. Πέρα από όλα αυτά, όμως, η σειρά του Θοδωρή Παπαδουλάκη έκανε κάτι πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα…

Η σειρά γυρίστηκε εξ ολοκλήρου σε φυσικές τοποθεσίες, τόσο στην ίδια τη Σπιναλόγκα, όσο και στην Πλάκα. Το σκηνικό έπρεπε να απεικονίζει τα νησιά της Σπιναλόγκας και της Κρήτης όπως ήταν το 1939 μέχρι το 1957. Ο σκηνογράφος Αντώνης Χαλκιάς μαζί με την ομάδα του, αλλά και τη βοήθεια των τοπικών αρχών, πήρε άδεια να διαμορφώσει περιοχές των χωριών (Πλάκα και Επάνω Ελούντα) ώστε να εξασφαλιστεί η αυθεντικότητα των σκηνών. Το μικρό λιμάνι, για παράδειγμα, το οποίο βλέπουμε είναι ειδικά κατασκευασμένο για τη σειρά.

Ο Παπαδουλάκης κατάφερε να αποσπάσει από το μεγάλο καστ φυσικές ερμηνείες και να δημιουργήσει τόσο την ατμόσφαιρα της εποχής, όσο και την αίσθηση τρόμου που είχαν οι άνθρωποι τότε για την άγνωστη αυτή νόσο. Επίσης, έφερε ένα περισσότερο κινηματογραφικό στοιχείο στην ελληνική τηλεόραση. Ένα από τα highlight της σειράς είναι όταν η Ελένη (Κατερίνα Λέχου) πάει στην Σπιναλόγκα και περπατάει στην είσοδο του κάστρου αγκαλιά με τον μικρό Δημήτρη (Μάνος Τσαγκαράκης) και βλέπει γύρω της τους ανθρώπους που πάσχουν από τη νόσο. Η σκηνή σου προκαλεί τρόμο, λύπη, δέος και, αμέσως, σε βάζει στη θέση της βασικής πρωταγωνίστριας.

Σπάζοντας τα ταμπού και “Η λέξη που δε λες”

Μετά τη μεγάλη επιτυχία που είχε η σειρά “Το Νησί”, ο Θοδωρής Παπαδουλάκης απείχε για αρκετό καιρό από την τηλεόραση μέχρι που ήρθε η επόμενη σειρά που έφερε τη σκηνοθετική του υπογραφή το 2016. Πρόκειται για τη σειρά του ALPHA, “Η λέξη που δε λες”.

Η σειρά ήταν κάτι τελείως διαφορετικό και πρωτότυπο για τα ελληνικά δεδομένα καθώς έθιγε ένα θέμα που, ακόμα και σήμερα, θεωρείται ταμπού στην ελληνική κοινωνία. Το θέμα του αυτισμού.

Η σειρά είναι βασισμένη στο σίριαλ “The A Word της Keshet”. Τη διασκευή του σεναρίου υπογράφει η Κατερίνα Γιαννάκου. Η σειρά έκανε πρεμιέρα στις 25 Οκτωβρίου 2016 και ολοκληρώθηκε την Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2017, μέσα από 13 επεισόδια. Έλαβε θετικές κριτικές, με αρκετούς κριτικούς να την ονομάζουν ως την καλύτερη ελληνική σειρά των τελευταίων ετών, επαινώντας τη σκηνοθεσία, τους ηθοποιούς, το σενάριο αλλά και την παρουσίαση του αυτισμού.

Η ιστορία της σειράς ακολουθεί τον μικρό Παυλή, που είναι ο γιος της ευτυχισμένης οικογένειας του Γιάννη και της Ελένης. Τον αποκαλούν διάνοια για τις μουσικές του γνώσεις. Όταν όμως ο μικρότερος αδελφός της Ελένης, Βασίλης, φτάνει στην Κρήτη μαζί με τη γυναίκα του, Ιωάννα, τα πάντα θα αλλάξουν. Οι ανησυχίες της Ιωάννας θα οδηγήσουν τον παππού Παύλο να πεισμώσει να μάθει τι συμβαίνει στον Παυλή. Η οικογένεια αποφασίζει να τον πάει για εξέταση και έρχεται αντιμέτωπη με την αλήθεια: ο Παυλής είναι αυτιστικός.

Ο Παπαδουλάκης μέσα από αυτό το κοινωνικό δράμα συζητάει ένα σοβαρό και ταμπού θέμα. Προσπαθεί να δείξει όσο καλύτερα και πιο κατανοητά γίνεται την πλευρά των γονιών, τη σημασία της οικογένειας, να σε βάλει στον κόσμο ενός αυτιστικού ανθρώπου και να μας χαρίσει μία σειρά που θα εγείρει ερωτήματα και θα ανοίξει συζητήσεις. Δε φοβάται την αντίδραση του κοινού και αυτό φαίνεται από τις επιλογές του να δείξει το πώς η μητέρα της οικογένειας, Ελένη (η μοναδική Μαρία Πρωτόπαππα), προσπαθεί να κρύψει το “πρόβλημα” από το χωριό που κατοικούν. Ή το πώς ο παππούς, Παύλος (καταπληκτικός ο Δημήτρης Καταλειφός), θέλει να βοηθήσει όσο μπορεί, αλλά δεν καταλαβαίνει όλους τους όρους και αυτά που του ζητούνται.

Η σειρά αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές της ελληνικής τηλεόρασης εξαιτίας του θέματος της και είναι μία από αυτές που πρέπει να δεις!

Σε συνέντευξή του ο κ. Παπαδουλάκης μίλησε για το πώς προέκυψε η σειρά και είπε τα εξής:

“Ο διευθυντής προγράμματος του ALPHA Κώστας Σούσουλας μου πρότεινε την ιδέα και μου άρεσε πολύ ότι επιτέλους θα γινόταν μια σειρά για ένα σοβαρό κοινωνικό θέμα. Έκανα μεγάλη έρευνα, μίλησα με ειδικούς ψυχολόγους, συνάντησα παιδιά με αυτισμό. Αυτό που με συγκλόνισε στη διάρκεια της έρευνας είναι ότι κατάλαβα πως, για παράδειγμα, στα χρόνια του σχολείου παιδιά που ήταν λιγότερο κοινωνικά ή δεν μιλούσαν πολύ ίσως έπασχαν από αυτισμό και δυστυχώς ήταν θύματα bullying.”

Ενώ, για το θέμα της διαφορετικότητας στην ελληνική κοινωνία είχε δηλώσει:

“Νομίζω ότι δεν έχουμε καλή σχέση με τη διαφορετικότητα. Ο κόσμος δεν ξέρει πώς πρέπει να αντιμετωπίζει τους διαφορετικούς, ούτε τα παιδιά μας τα εκπαιδεύουμε γι’ αυτό. Δεν υπάρχει σεβασμός στους ανθρώπους με αναπηρία.”

Η φαντασία στην ελληνική τηλεόραση και το “Κομάντα και Δράκοι”

Μετά ακολούθησαν ακόμα τέσσερα χρόνια που απείχε από την ελληνική τηλεόραση. Η επιστροφή, όμως, του Θοδωρή Παπαδουλάκη ήρθε και έκανε θόρυβο, καθώς μας έφερε για πρώτη φορά μία ελληνική σειρά φαντασίας. Τα “Κομάντα και Δράκοι” έκαναν πρεμιέρα στις 22 Σεπτεμβρίου και μας άφησε όλους άφωνους…

Το σενάριο και την σκηνοθεσία υπογράφει ο ίδιος ο Θοδωρής Παπαδουλάκης και τα γυρίσματα της σειράς πραγματοποιούνται στην Κρήτη. Η σειρά αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 13 επεισόδια. Η υπόθεση της σειράς ακολουθεί τον μικρό Γιώργο και την οικογένεια του, που μετακόμισαν στην Κρήτη προσπαθώντας να ξεπεράσουν τον θάνατο της μητέρας του. Το συμβάν αυτό έχει στοιχήσει στον Γιώργο, ο οποίος έπειτα την μετακόμιση στο Καλοχώρι, έχει παράξενους εφιάλτες και οράματα ενώ τα πιο τρελά του όνειρα βγαίνουν αληθινά. Γίνεται αμέσως μέλος μιας παρέας ντόπιων παιδιών, τα λεγόμενα “Κομάντα”, και σύντομα έρχονται αντιμέτωποι με τους “Δράκους”, καθώς προσπαθούν να σώσουν τον Ντόντο.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Κομάντα και Δράκοι (@komantakaidrakoi)

Η νέα σειρά του κ. Παπαδουλάκη έχει καταφέρει να κλέψει τις εντυπώσεις και να μας προσφέρει κάτι τελείως πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα. Η φαντασία δεν είχε βρει τη θέση της μέχρι τώρα στην ελληνική τηλεόραση και το “Κομάντα και Δράκοι” μας αποδεικνύει ότι μπορεί να γίνει και να γίνει με μεγάλη επιτυχία. Δε θα μου έκανε εντύπωση η σειρά αυτή να ταξιδέψει και στο εξωτερικό!

Πέρα από τα παραπάνω, η σειρά είναι καινοτόμα και σε ένα άλλο κομμάτι της, καθώς αποτελεί την πρώτη ελληνική σειρά στην οποία έχει παίξει ένας άνθρωπος με αναπηρία. Πρόκειται για τον Λευτέρη Κακογιάννη, ο οποίος υποδύεται τον Ντόντο.

Το video δεν είναι πλέον διαθέσιμο

Ο Θοδωρής Παπαδουλάκης και με αυτή τη σειρά αποδεικνύει πώς μπορεί να κάνει όλα τα είδη και να τα κάνει καλά. Η κάμερα του έχει, πλέον, καθαρά κινηματογραφικό χαρακτήρα και καταφέρνει πάντα να παίρνει φυσικές ερμηνείες από τους ηθοποιούς του. Όμως, εδώ πετυχαίνει και κάτι ακόμα, καταφέρνει να πάρει μοναδικές ερμηνείες από μικρά παιδιά, κάτι που όπως έχουμε δει σε άλλες ελληνικές σειρές, δεν είναι και τόσο εύκολο.

Ο ίδιος ο σκηνοθέτης για τη νέα αυτή σειρά έχει δηλώσει:

“Η συγγραφή του σεναρίου ήταν ένα διασκεδαστικό ταξίδι πίσω στα νεανικά μου χρόνια. Ήθελα πάντα να κάνω μια ιστορία που ξεπερνάει την πραγματικότητα αλλά “παντρεύεται” με το παρόν και αυτό που συμβαίνει γύρω μας σήμερα. Μια ιστορία που σε ταξιδεύει σε ένα άχρονο τόπο… όπου όλα μπορούν να συμβούν. Σε τοπία της Κρήτης που “φέρνουν” σε western με μια κινηματογράφηση που θυμίζει τις παλιές καλές περιπέτειες που βλέπαμε τις Παρασκευές στη σκοτεινή μπορντοκόκκινη αίθουσα με μπόλικο ποπ κορν!”

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Κομάντα και Δράκοι (@komantakaidrakoi)

Όπως μπορείς να καταλάβεις, ο Θοδωρής Παπαδουλάκης δε φοβάται να ασχοληθεί με διαφορετικά είδη, να μπει σε άγνωστα νερά και μας χαρίσει μοναδικές ελληνικές σειρές. Μάλιστα, οι σειρές του συγκαταλέγονται πάντα ανάμεσα στις καλύτερες του έτους που κυκλοφορούν, αλλά και γενικότερα, στις καλύτερες της ελληνικής τηλεόρασης.

Ελπίζουμε πως θα δούμε πολύ σύντομα το επόμενο project του, και ξέρουμε ότι θα είναι τελείως διαφορετικό από όλα αυτά που έχει κάνει μέχρι τώρα, αλλά και από όλα αυτά που έχουμε δει στην τηλεόραση!

Το μέλλον της ελληνικής μυθοπλασίας προβλέπεται να είναι ακόμα καλύτερο…

Διάβασε ακόμα:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπηρεσίες Εστίασης

Πλήρης Απασχόληση

11-03-2024

Βουλιαγμένη Αττικής

950

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

08-01-2024

Μαρούσι

⚽🏀 LIVE SCORES
24 Απρ. 2024
Λαμ
17:00
-
ΠΑΟ
24 Απρ. 2024
Άρη
19:30
-
Ολυ
23 Απρ. 2024
ΠΑΟ
20:30
-
ΜΑΚ
23 Απρ. 2024
Ρεάλ
22:00
-
ΜΠΑ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;