Ρεύμα - Αποζημίωση 600 ευρώ: Πότε επιστρέφουν στους λογαριασμούς οι πρόσθετες επιβαρύνσεις - Ποιοι είναι οι δικαιούχοι
Tο νέο μέτρο αφορά την επιστροφή στον λογαριασμό κάθε ιδιοκτήτη ή ενοικιαστή πρώτης κατοικίας, του 60% όλων των πρόσθετων επιβαρύνσεων.

«Η πολιτεία επιστρέφει στον ατομικό τραπεζικό λογαριασμό κάθε ιδιοκτήτη ή ενοικιαστή πρώτης κατοικίας το 60% όλων των πρόσθετων επιβαρύνσεων που έχει υποστεί, αναδρομικά από τον Δεκέμβριο έως και τον Μάιο. Το όριο της έκτακτης αυτής αποζημίωσης θα είναι τα 600 ευρώ και θα αφορά όλους τους συμπολίτες μας με ετήσιο εισόδημα έως και 45.000 ευρώ. Ταυτόχρονα, για τον Μάιο και τον Ιούνιο θα καλύπτεται κατά 50% η όποια αύξηση στην κατανάλωση και πέραν των 300 KWh. Ενώ, επιπλέον, η νέα έκπτωση θα αφορά και τις μη κύριες κατοικίες, και μάλιστα για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης», ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για το ζήτημα των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος.

Ως πρόσθετη επιβάρυνση, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, θεωρείται η κατανάλωση πάνω από τις 300 kWh που δεν καλυπτόταν έως σήμερα από επιδότηση.

Ακόμη, ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι οι επιχειρήσεις παραγωγής ρεύματος θα κληθούν να καταβάλουν το δικό τους μέρισμα αλληλεγγύης στην κοινωνία, που δοκιμάζεται από την ακρίβεια. «Με βάση, λοιπόν, το τελικό πόρισμα της Ανεξάρτητης Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, που αναμένεται τις αμέσως επόμενες μέρες, τα πρόσθετα συγκυριακά έσοδά τους θα φορολογηθούν με ένα ειδικό τέλος ύψους 90%», ανέφερε.

Πιο αναλυτικά, το νέο μέτρο που εισάγει η κυβέρνηση είναι η επιστροφή στον ατομικό τραπεζικό λογαριασμό κάθε ιδιοκτήτη ή ενοικιαστή πρώτης κατοικίας το 60% όλων των πρόσθετων επιβαρύνσεων που έχει υποστεί, αναδρομικά από τον Δεκέμβριο έως και τον Μάιο. Το όριο της έκτακτης αυτής αποζημίωσης θα είναι τα 600 ευρώ και θα αφορά όλους τους πολίτες με ετήσιο εισόδημα έως και 45.000 ευρώ.

Ταυτόχρονα, για τον Μάιο και τον Ιούνιο θα καλύπτεται κατά 50% η όποια αύξηση στην κατανάλωση και πέραν των 300 KWh. Ενώ, επιπλέον, η νέα έκπτωση θα αφορά και τις μη κύριες κατοικίες, και μάλιστα για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης.

Επιπλέον, χωρίς να αναμένει τις ευρωπαϊκές αποφάσεις η κυβέρνηση δρομολογεί από τον Ιούλιο ένα σύστημα που αποσυνδέει τις διεθνείς αυξήσεις του φυσικού αερίου από τους λογαριασμούς ρεύματος στη χώρα. Μάλιστα ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι σε αντίθεση με τις πρωτοβουλίες που πήρε για το Ταμείο Ανάκαμψης, η Ευρώπη εμφανίζεται κατώτερη των περιστάσεων καθυστερώντας τις λύσεις. Η διάρκεια αυτού του σχήματος θα έχει ορίζοντα έως και ένα χρόνο.

Πιο αναλυτικά, όπως είπε ο πρωθυπουργός, με μία διπλή κρατική παρέμβαση τόσο στη χονδρική όσο και στη λιανική αγορά ενέργειας, τίθεται ένα έμμεσο πλαφόν, ώστε να σταθεροποιηθούν οι τιμές που φτάνουν στον καταναλωτή. «Αναστέλλεται έτσι ουσιαστικά η ρήτρα αναπροσαρμογής. Και «κόβονται μαχαίρι» τα υπερέσοδα των εταιρειών ενέργειας.  Η πρωτοβουλία είναι δίκαιη, τεκμηριωμένη και κοστολογημένη. Και, το κυριότερο, δεν δημιουργεί προβλήματα ανταγωνισμού που θα μπορούσαν να αμφισβητήσουν νομικά τα θετικά αποτελέσματά της για τους καταναλωτές».

Το επόμενο μέτρο αφορά στα υπερκέρδη των ηλεκτροπαραγωγών. Μετά την ανακοίνωση του πορίσματος της ΡΑΕ που αναμένεται μέσα στις επόμενες ημέρες, τα πρόσθετα συγκυριακά έσοδά τους θα φορολογηθούν με ένα ειδικό τέλος ύψους 90% και τα  έσοδα αυτά θα διατεθούν για τη χρηματοδότηση των μέτρων κατά των αυξήσεων του ρεύματος.

Τέλος, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες ξεκινά το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω συσκευή», που πριμοδοτεί γενναία την απόσυρση των παλιών, ενεργοβόρων κλιματιστικών και ψυγείων, ενώ το φθινόπωρο, παράλληλα με το πρόγραμμα «Εξοικονομώ» των κατοικιών, δρομολογείται και το «Εξοικονομώ για Επιχειρήσεις». Ένα σχέδιο που θα επιτρέπει, μεταξύ άλλων, την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών μονάδων στις στέγες των κτηρίων τους.

Διαβάστε ακόμη:

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπηρεσίες Εστίασης

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Αθήνα

⚽🏀 LIVE SCORES
08 Μαϊ. 2024
Ρεά
50'
0 - 0
Μπά
09 Μαϊ. 2024
Ολυ
22:00
-
Ast
08 Μαϊ. 2024
BARC
5'
33 - 30
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;