Η νόσηση από κορωνοϊό μπορεί να προκαλέσει πρόωρη γήρανση του εγκεφάλου κατά 20 χρόνια
Νέα μελέτη από το πανεπιστήμιο του Cambridge δείχνει ότι άνθρωποι που νοσηλεύτηκαν με κορωνοϊό, ίσως, χάσουν μέχρι και 10 βαθμούς στην κλίματα IQ.

Μία νέα μελέτη από το πανεπιστήμιο του Cambridge δίνει στη δημοσιότητα κάποια ανησυχητικά στοιχεία για όσους έχουν νοσήσει από κορωνοϊό. Σύμφωνα με την μελέτη αυτή, όσοι άνθρωποι νοσηλεύτηκαν με COVID-19, ενδέχεται να συναντήσουν στη συνέχεια δυσχέρεια στη σκέψη, ανάλογη σε ένταση με τη γήρανση του εγκεφάλου κατά δύο δεκαετίες.

Η πανδημία του κορωνοϊού, που σάρωσε όλον τον πλανήτη, έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί, πέρα από τα βραχυπρόθεσμα προβλήματα, και άλλα μακροπρόθεσμα. Μάλιστα, γνωστή έχει γίνει η νόσος από long covid. Νέα έρευνα, όμως, δείχνει ότι η νόσηση από τον ιό μπορεί να προκαλέσει νοητική εξασθένηση μακροπρόθεσμα.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, άνθρωποι που νοσηλεύτηκαν με COVID, ίσως, χάσουν μέχρι και 10 βαθμούς IQ. Η απώλεια αυτή στο IQ αντιστοιχεί στη γνωστική εξασθένηση που συντελείται στον εγκέφαλο μεταξύ των ηλικιών των 50 και των 70 χρόνων.

Ο κορωνοϊός μπορεί να προκαλέσει νοητικά προβλήματα, όπως σύγχυση εγκεφάλου (γνωστό και ως brain fog), κόπωση, ακόμη και διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD).

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Cambridge ανέλυσαν 46 ανθρώπους που νοσηλεύτηκαν με κορωνοϊό μεταξύ Μαρτίου και Ιουλίου 2020. Οι συμμετέχοντες στην έρευνα υποβλήθηκαν σε γνωστικά τεστ μετά από περίπου έξι μήνες από την αρχική τους νόσηση. Τα αποτελέσματα συγκρίθηκαν με άλλα 66.000 πολιτών από τον γενικό πληθυσμό.

Τα αποτελέσματα της έρευνας, έδειξαν πως οι άνθρωποι που είχαν νοσηλευτεί με κορωνοϊό, είχαν χειρότερη βαθμολογία στα τεστ γλωσσικού συλλογισμού. Τα τεστ αυτά αξιολογούν την ικανότητα κάποιου να αναγνωρίζει τις σχέσεις μεταξύ ιδεών και να σκέφτεται μεθοδικά. Οι ίδιοι άνθρωποι κατέγραψαν, επίσης, μικρότερη ταχύτητα επεξεργασίας δεδομένων.

Η γνωστική αδυναμία, που παρουσιάστηκε, έχει πιθανώς πολλές αιτίες, όπως ανεπαρκή παροχή αίματος στον εγκέφαλο, απόφραξη αιμοφόρων αγγείων, μικροσκοπικές αιμορραγίες από τον SARS-Cov-2, καθώς και βλάβη από ένα υπερδραστήριο ανοσοποιητικό σύστημα, εξηγούν οι επιστήμονες.

Ο Άνταμ Χαμσάιρ από το Imperial College του Λονδίνου υποστηρίζει τα εξής:

«Μόνο στην Αγγλία, περίπου 40.000 άνθρωποι μπήκαν σε ΜΕΘ με Covid-19 και πολλοί περισσότεροι νόσησαν, αλλά δεν νοσηλεύτηκαν. Αυτό σημαίνει πως ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων εκεί έξω εξακολουθεί να βιώνει προβλήματα γνωστικής λειτουργίας πολλούς μήνες μετά»

Ο Ντέιβιν Μίνον, καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Cambridge και επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας, υποστηρίζει πως ο βαθμός αδυναμίας συνδέεται με τη σοβαρότητα της ασθένειας. Όπως λέει χαρακτηριστικά:

«Η Covid προκαλεί προβλήματα σε μια πληθώρα οργάνων στο σώμα, περιλαμβανομένου του εγκεφάλου, της γνωστικής λειτουργίας μας και της ψυχολογικής υγείας. Αν μπορείς να κάνεις το εμβόλιο και όλες τις δόσεις, θα έχεις λιγότερο σοβαρή νόσηση. Οπότε όλα αυτά τα προβλήματα θα είναι λιγότερα» 

Δείτε ακόμα:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπηρεσίες Εστίασης

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

Παραγωγή

Πλήρης Απασχόληση

11-03-2024

Ασπρόπυργος

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;