Ίδρυση Κολεγίου από το Ωδείο Αθηνών
Το Ωδείο Αθηνών είναι μη κερδοσκοπικό νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου (ΝΠΙΔ) το οποίο, στη σκιά της συνταγματικής απαγόρευσης για ίδρυση κερδοσκοπικών ΑΕΙ στην Ελλάδα, ιδρύει κολέγιο με πιστοποιημένο πρόγραμμα, σε συνεργασία με βρετανικό πανεπιστήμιο, με δίδακτρα.

Το εμβληματικό Ωδείο Αθηνών, με ιστορία 150 ετών στην Ελλάδα, ιδρύει ιδιωτικό κολέγιο με ειδίκευση στη μουσική. Πρόκειται για κίνηση που, εκτός από το ότι αλλάζει τις ισορροπίες της μουσικής εκπαίδευσης στη χώρα μας, ανοίγει ευρύτερα νέο κεφάλαιο στη μεταλυκειακή εκπαίδευση.

Και αυτό διότι το Ωδείο Αθηνών είναι μη κερδοσκοπικό νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου (ΝΠΙΔ) το οποίο, στη σκιά της συνταγματικής απαγόρευσης για ίδρυση κερδοσκοπικών ΑΕΙ στην Ελλάδα, ιδρύει κολέγιο με πιστοποιημένο πρόγραμμα, σε συνεργασία με βρετανικό πανεπιστήμιο, με δίδακτρα. Μάλιστα το πρόγραμμα, που θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο του 2022, θα είναι αμιγώς αγγλόφωνο με στόχο την προσέλκυση ξένων φοιτητών από τα Βαλκάνια και άλλες μεσογειακές χώρες.

Το Ωδείο Αθηνών ιδρύθηκε το 1871 και στην ιστορία της Ελλάδας εγγράφεται ως το παλαιότερο εκπαιδευτικό ίδρυμα ερμηνευτικών τεχνών. Μιλώντας στην «Κ» ο Δημήτρης Μαρίνος, διοικητικός διευθυντής του Ωδείου Αθηνών και διευθυντής του νεοσύστατου Κολεγίου Μουσικής του Ωδείου, ανέφερε ότι το Ωδείο ως μη κερδοσκοπικό ΝΠΙΔ επέλεξε να καταρτίσει ένα τετραετές πρόγραμμα σπουδών που έχει λάβει πιστοποίηση από την Association Européenne des Conservatoires (AEC). Το τετραετές πρόγραμμα με τίτλο Bachelor of Music θα οργανωθεί σε συνεργασία με το Goldsmiths του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, το οποίο έχει σημαντική ιστορία στον χώρο της μουσικής εκπαίδευσης.

«Θα μπορούσαμε να επιλέξουμε μια συνεργασία με ΑΕΙ της Ευρώπης στα πρότυπα των συμφωνιών δικαιόχρησης (franchise), όπως είναι ο διαδεδομένος τρόπος συνεργασιών στη διεθνή ακαδημαϊκή εκπαίδευση. Ωστόσο, ως ΝΠΙΔ επιλέξαμε να καταρτίσουμε ένα πρόγραμμα σπουδών πιστοποιημένο από έναν έγκριτο ευρωπαϊκό φορέα, όπως η AEC», παρατηρεί ο κ. Μαρίνος, τονίζοντας τη σημασία της κίνησης του Ωδείου Αθηνών, η οποία είναι βαρύνουσα στον χώρο της ιδιωτικής μεταλυκειακής εκπαίδευσης.

«To franchise στην ουσία σημαίνει ότι “αγοράζεις” ένα πρόγραμμα σπουδών από ένα ΑΕΙ του εξωτερικού και το εφαρμόζεις στην Ελλάδα. Εμείς βρήκαμε ένα ίδρυμα του εξωτερικού, το Παν. του Λονδίνου, το οποίο έρχεται και πιστοποιεί τα ποιοτικά χαρακτηριστικά και την εκπαιδευτική λειτουργία του προγράμματος που έχουμε σχεδιάσει και υλοποιούμε εμείς αυτοτελώς και ανεξάρτητα από το βρετανικό ίδρυμα. Όταν ολοκληρωθεί η τετραετία των σπουδών, το Goldsmiths βάζει τη σφραγίδα στο πτυχίο».

Ήδη στην Ελλάδα υπάρχουν πάνω από 30 ιδιωτικά κολέγια τα οποία έχουν ιδρυθεί από φυσικά πρόσωπα ή ενώσεις προσώπων και συνεργάζονται μέσω συμφωνίας franchise με ευρωπαϊκά ΑΕΙ, λειτουργώντας ως παραρτήματά τους στην Ελλάδα.

To Goldsmiths θα εστιάσει περισσότερο στη θεωρητική εκπαίδευση και το Κολέγιο του Ωδείου στην πρακτική. Άλλωστε, Τμήμα Μουσικής Εκτέλεσης δεν υπάρχει σε δημόσιο πανεπιστήμιο της Αθήνας. Συγκεκριμένα, η Μουσικολογία διδάσκεται στα τμήματα Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ και του ΑΠΘ, ενώ στη διδασκαλία της μουσικής εκτέλεσης εξειδικεύονται τα τμήματα του ΑΠΘ και του Ιόνιου Πανεπιστημίου, καθώς και το τμήμα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, το οποίο εστιάζει στην παραδοσιακή μουσική. Στο πρόγραμμα του Κολεγίου του Ωδείου θα διδάξουν μουσικοί όπως ο Βασίλης Βαρβαρέσος και ο Σίμος Παπάνας. Τα δίδακτρα θα είναι 6.900 ευρώ για τους φοιτητές από χώρες της Ε.Ε. και 11.900 από άλλες χώρες.

Διάβασε ακόμη:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Επιστήμες

Μερική Απασχόληση

31-01-2024

Ξηροκρηνη

400

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Νέα Ιωνία Αττικής

⚽🏀 LIVE SCORES
09 Μαϊ. 2024
Ολυ
22:00
-
Ast
09 Μαϊ. 2024
Ατα
22:00
-
Oly

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;