Έλληνες εκδότες: Προς κατάργηση τα δωρεάν συγγράμματα στα Πανεπιστήμια
Δόθηκε διορία έως τον Μάϊο του τρέχοντος έτους, να αποσταλεί σε ηλεκτρονική μορφή το 25% των συγγραμμάτων.

Την κατάργηση των δωρεάν συγγραμμάτων στα Πανεπιστήμια και την διανομή τους ηλεκτρονικά, καταγγέλλει ο Σύλλογος Εκδοτών Επιστημονικών Βιβλίων. Μάλιστα, δόθηκε διορία έως τον Μάϊο του τρέχοντος έτους, να αποσταλεί σε ηλεκτρονική μορφή το 25% των συγγραμμάτων, σε διαφορετική περίπτωση δεν θα επιτραπεί στους εκδότες να τα μοιράσουν ούτε σε έντυπη.

Στόχος αυτής της απόφασης του υπουργείου, είναι η παράνομη αναπαραγωγή και διακίνηση των βιβλίων αλλά και η ραγδαία μείωση των εσόδων από την εκμετάλλευση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας των συγγραφέων, οι οποίοι δεν θα έχουν επιπλέον κίνητρο προς συγγραφή νέων βιβλίων.

«Με αυτόν τον εκβιασμό το Υπουργείο Παιδείας στερεί κατ’ ουσίαν από τους φοιτητές την πρόσβαση στο δωρεάν βιβλίο, αφού θέτει ως προϋπόθεση διανομής έντυπων συγγραμμάτων την άνευ ασφάλειας παράδοση των ηλεκτρονικών», αναφέρουν οι εκδότες, ενώ γνωστοποιούν πως αρνούνται να υποκύψουν στους εκβιασμούς και να θέσουν στη διάθεση του υπουργείου Παιδείας τα συγγράμματά τους, δίχως την απαιτούμενη ασφάλεια.

Ο Γ.Γ του Υπουργείου Παιδείας, κ. Απόστολος Δημητρόπουλος, κάλεσε τον Σύλλογο Εκδοτών Επιστημονικού Βιβλίου (ΣΕΕΒΙ) και τον Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου (ΟΣΔΕΛ) να συζητήσουν με τους τεχνικούς συμβούλους του Υπουργείου τη διασφάλιση των ηλεκτρονικών συγγραμμάτων, θέτοντας, όπως αναφέρουν στο δελτίο τύπου, ως λύση προστασίας το Σύστημα Διαχείρισης Ψηφιακών Δικαιωμάτων (DRM) γνωστής εταιρείας.

Από την πλευρά τους οι εκδότες παρουσίασαν τις αδυναμίες της συγκεκριμένης πρότασης, ζητώντας χρόνο για την αναζήτηση λύσεων που θα διασφαλίσουν το περιεχόμενο των βιβλίων, με τον Α. Δημητρόπουλο να αρνείται, θέτοντας τελεσίγραφο.

«Ο κ. Γ.Γ. αρνήθηκε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, μάλιστα έθεσε αντ’ αυτού τελεσίγραφο, σύμφωνα με το οποίο, για να μπορέσουν οι φοιτητές να έχουν πρόσβαση στα δωρεάν συγγράμματα, πρέπει οι εκδότες να υποκύψουν στον εκβιασμό και να παραδώσουν τα βιβλία τους βορά στην πειρατεία», υπογραμμίζει ο σύλλογος.

«Ως Έλληνες πολίτες και εκδότες συμμεριζόμαστε τις απόψεις του Υπουργείου περί παροχής ηλεκτρονικού βιβλίου, όμως τέτοιου είδους παροχή στερείται νοήματος δίχως την προηγούμενη διασφάλιση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας», τονίζουν οι εκδότες και συνεχίζουν επισημαίνοντας πως αν χαθεί η προστασία αυτή, θα χαθεί και το κίνητρο για νέες εκδόσεις, «αφού τα συγγράμματα θα διαρρέουν στο διαδίκτυο παράνομα, ενδεχόμενο το οποίο θα οδηγήσει σε αποεπιστημονικοποίηση της χώρας. Άρα, για ποια, λοιπόν, σύγχρονη κοινωνία γνώσης μιλάμε;»

Διαβάστε ακόμη:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πληροφορική

Πλήρης Απασχόληση

22-01-2024

Αιγάλεω

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Νέα Ιωνία Αττικής

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

 1