Τελικά, το να έχεις πονοκέφαλο είναι πιο συνηθισμένο από ό,τι πιστεύεις
Σχεδόν ένας στους έξι ανθρώπους ταλαιπωρείται από πονοκέφαλο κάθε ημέρα, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Συχνά ακούς στο περιβάλλον σου, ανθρώπους να παραπονιούνται ότι έχουν πονοκέφαλο ή παρουσιάζουν συχνά ημικρανίες. Τελικά, το να παρουσιάζεις πονοκεφάλους, δεν είναι τόσο σπάνιο όσο πιστεύαμε και μία νέα έρευνα έρχεται να αποδείξει ακριβώς αυτό.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι σχεδόν ένας στους έξι ανθρώπους ταλαιπωρείται από πονοκέφαλο κάθε ημέρα. Μάλιστα, οι μισοί από αυτούς έχουν ημικρανία.

Από τη νέα έρευνα, μεγάλης κλίμακας, προέκυψαν στοιχεία για το πόσοι συχνοί είναι οι πονοκέφαλοι. Ο καθηγητήςς Λαρς Γιάκομπ Στόβνερ, επικεφαλής της έρευνας που έκανε το Νορβηγικό Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας δήλωσε:

«Οι πονοκέφαλοι είναι πραγματικά συχνές διαταραχές και συνηθισμένες σε όλες τις χώρες, αν και μπορεί να υπάρχουν διαφορές»

Η ερευνητική ομάδα του Νορβηγικού Πανεπιστημίου αξιολόγησε 357 μελέτες που δημοσιεύθηκαν από το 1961 έως τα τέλη του 2020. Οι συγκεκριμένες μελέτες μπορεί να αφορούν διάφορες χώρες και χρονικές περιόδους και, συχνά, να χρησιμοποιούν διαφορετικές προσεγγίσεις, ωστόσο, η ομάδα μπόρεσε να αναλύσει τα δεδομένα για να εξετάσει τη συχνότητα των πονοκεφάλων σε άτομα σε όλο τον κόσμο.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο Journal of Headache and Pain. Σύμφωνα με αυτά, πάνω από τον μισό παγκόσμιο πληθυσμό, δηλαδή το 52%, έχει πονοκεφάλους κάθε χρόνο. Μετά από περαιτέρω ανάλυση προέκυψε ότι το 16% των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο έχει πονοκέφαλο κάθε ημέρα. Εδώ αξίζει να σημειωθεί πως πολλές από τις μελέτες δεν ανέφεραν τον τύπο του πονοκεφάλου, εκείνες που το έκαναν, όμως, δείχνουν ότι περίπου το 7% του παγκόσμιου πληθυσμού είχε ημικρανία κάθε ημέρα.

Επίσης, από την αξιολόγηση των εν λόγω μελετών, προκύπτει ότι το 5% των ανθρώπων έχει πονοκέφαλο για πάνω από 15 ημέρες τον μήνα. Η μελέτη συνεχίζει υποστηρίζοντας πως οι γυναίκες φαίνεται να επηρεάζονται περισσότερο, ιδίως από τις ημικρανίες. Το ποσοστό αυτό φτάνει στις γυναίκες στο 17% έναντι του 8,6% των ανδρών. Οι πονοκέφαλοι για 15 ή περισσότερες ημέρες τον μήνα ήταν επίσης πιο συχνοί στις γυναίκες. Εκεί το ποσοστό φτάνει το 6% έναντι του 3% στους άνδρες.

Άλλο ένα στοιχείο για τους πονοκεφάλους και τις ημικρανίες που φέρνει στο φως η νέα μελέτη δείχνει ότι οι ημικρανίες φαίνεται να έγιναν πιο συχνές από την τελευταία αξιολόγηση της ομάδας το 2007. Ωστόσο, οι επιστήμονες σημειώνουν ότι δεν το συμπέρασμα αυτό δεν είναι οριστικό, καθώς μπορεί να οφείλεται σε παράγοντες όπως για παράδειγμα τα διαγνωστικά ερωτηματολόγια.

Ο Στόνβερ σημειώνει πως οι πονοκέφαλοι και η συχνότητά τους μπορεί να οφείλονται σε πολλούς παράγοντες, από τα γονίδια μέχρι το στρες, τα προβλήματα ύπνου και την υπερβολική χρήση φαρμάκων.

Διάβασε ακόμα:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Χαλάνδρι

Μόδα - Ομορφιά

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;