Αβοκάντο: Η ποσότητα που πρέπει να καταναλώνουμε για τη θωράκιση της καρδιάς
Σύμφωνα με έρευνα, διαπιστώθηκε πως τουλάχιστον δύο μερίδες αβοκάντο την εβδομάδα μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής κατά 21%.

Οι καρδιαγγειακές παθήσεις προκαλούν σχεδόν 18 εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ενώ μόνο στις ΗΠΑ αφαιρούν μια ζωή κάθε 36 δευτερόλεπτα.

Από τους ειδικούς διαπιστώθηκε πως τουλάχιστον δύο μερίδες αβοκάντο την εβδομάδα μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής κατά 21%, ωστόσο δεν βρέθηκε ισοδύναμο όφελος στη μείωση κινδύνου για εγκεφαλικό, σύμφωνα με μελέτη σε πάνω από 68.000 γυναίκες και 41.000 άνδρες, η οποία δημοσιεύθηκε στο Journal of the American Heart Association.

Μια μερίδα αβοκάντο, ορίστηκε ως «½ αβοκάντο ή ½ φλιτζάνι αβοκάντο, που ζυγίζει περίπου 80 γραμμάρια», ανέφερε η συγγραφέας της μελέτης Lorena Pacheco, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο τμήμα διατροφής του Harvard T.H. Chan School of Public Health, στη Βοστώνη.

«Η μελέτη αποδεικνύει ότι το αβοκάντο έχει πιθανά οφέλη για την υγεία», τόνισε η Cheryl Anderson, πρόεδρος της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιολογίας.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι η κατανάλωση μισής μερίδας αβοκάντο (¼ φλιτζανιού) την ημέρα αντί για την ίδια ποσότητα αυγών, γιαουρτιού, τυριού, μαργαρίνης, βουτύρου ή επεξεργασμένων κρεάτων (όπως το μπέικον) μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών από 16% έως 22%.

Ωστόσο, δεν διαπιστώθηκε διαφορά όταν η μισή μερίδα αβοκάντο αντικαταστάθηκε με ισοδύναμη μερίδα ξηρών καρπών, ελιών και άλλων φυτικών ελαίων, κάτι λογικό, σύμφωνα με τους ερευνητές, καθώς τα οφέλη για την υγεία εξαρτώνται από το ποια τροφή αντικαθίσταται.

«Αν, για παράδειγμα, η αντικατάσταση αφορούσε αβοκάντο και καρύδια ή αμύγδαλα, οι επιπτώσεις στην υγεία θα ήταν πιθανώς αμελητέες, καθώς τα τρόφιμα έχουν παρόμοιες θρεπτικές ιδιότητες και αναμενόμενες επιπτώσεις στην υγεία», εξήγησε ο Dr. David Katz, ειδικός στην προληπτική ιατρική και πρόεδρος της μη κερδοσκοπικής True Health Initiative.

Αν, όμως, το αβοκάντο αντικαθιστούσε το βούτυρο και τη μαργαρίνη ή καταναλωνόταν αντί για επεξεργασμένα κρέατα ή τυρί σε ένα σάντουιτς, «οι διατροφικές διακρίσεις είναι υπολογίσιμες» και θα άλλαζε το αποτέλεσμα για την υγεία, πρόσθεσε.

Ωστόσο τα αβοκάντο μπορεί επίσης να είναι ακριβά και επομένως μη διαθέσιμα σε όλους, οπότε αντίστοιχα υποκατάστατα θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν καρύδια, αμύγδαλα, ελιές, ελαιόλαδο και μια ποικιλία σπόρων όπως η κολοκύθα και το λινάρι.

Άλλα τρόφιμα με σημαντικά οφέλη για την υγεία σε «πολύ χαμηλότερες τιμές», περιλαμβάνουν τα φασόλια, τα ρεβίθια και τις φακές, «και ίσως δημητριακά ολικής αλέσεως και σπόρους όπως το κινόα», συμπλήρωσε ο Katz.

 

Mε πληροφορίες από Forbes

Διαβάστε ακόμη:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Εκπαίδευση

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Νέα Ιωνία Αττικής

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Ηρακλειο

⚽🏀 LIVE SCORES
01 Μαϊ. 2024
Μπο
9'
0 - 0
Παρ
02 Μαϊ. 2024
Ast
22:00
-
Ολυ
01 Μαϊ. 2024
ΦΕΝ
5'
53 - 49
ΜΟΝ
01 Μαϊ. 2024
ΜΠΑ
7'
33 - 27
Ρεάλ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;