Δίκη Ζακ: Απολογία του κοσμηματοπώλη- «Οι κλωτσιές μου ήταν ξώφαλτσες, δεν έκλεψε τίποτα»
Δίκη Ζακ: Σύμφωνα με τον κατηγορούμενο, το μόνο που επιθυμούσε ήταν να «κρατήσω το Ζαχαρία στο μαγαζί για να έρθει η αστυνομία να τον συλλάβει».

Συνεχίζεται η δίκη για την ανθρωποκτονία του ακτιβιστή Ζακ Κωστόπουλου με τη διαδικασία των απολογιών των έξι κατηγορουμένων, δύο επιχειρηματιών και τεσσάρων αστυνομικών. Η ανθρωποκτονία του ακτιβιστή έγινε έξω από κοσμηματοπωλείο στην οδό Γλάδστωνος στις 21 Σεπτεμβρίου 2018 , και η διαδικασία των απολογιών ξεκινά σήμερα στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο.

Μετά από 13 συνεδριάσεις, η δίκη που έχει ξεκινήσει από τον περασμένο Οκτώβριο, αρχίζει να φτάνει όλο και πιο κοντά στην ετυμηγορία των δικαστών. Η ετυμηγορία θα πρέπει να αναμένεται τον Μάιο ή τον Ιούνιο.

Ο 77χρονος κατηγορούμενος για πρόκληση θανατηφόρας βλάβης απολογούμενος ισχυρίστηκε ότι οι κλωτσιές που έριξε στον 33χρονο δεν ήταν θανατηφόρες, καθώς όπως χαρακτηριστικά είπε αυτές ήταν «ξώφαλτσες».

Σύμφωνα με τον κατηγορούμενο, το μόνο που επιθυμούσε ήταν να «κρατήσω το Ζαχαρία στο μαγαζί για να έρθει η αστυνομία να τον συλλάβει».

Ο κοσμηματοπώλης, αν και παραδέχθηκε ότι δεν βρέθηκε τίποτα πάνω του, υποστήριξε ότι ο Ζακ «Μπήκε να κλέψει. Σε δευτερόλεπτα θα μπορούσε να έχει αδειάσει το μαγαζί. Πήγε στο ταμείο, δεν είχε λεφτά και όταν πήγε να φύγει είδε ότι η πόρτα ήταν κλειδωμένη και είπε “τι να κλέψω τώρα, θα με πιάσουν”».

Όσον αφορά τα χτυπήματα που δέχθηκε ο Ζακ στο κεφάλι είναι ότι «δεν ήταν δικά μου τα χτυπήματα» και στην παρατήρηση του προέδρου ότι «υπάρχει βίντεο. Πατάω το χέρι κάποιου με το πόδι και χτυπάω το κεφάλι κάποιου, πώς το σκέφτεστε; Έχει κάποια διαφορά;», υποστήριξε ότι «δεν μπορεί να επιφέρει θάνατο» και πως οι δικές του κλοτσιές «ήταν ξώφαλτσες. Δεν τον πήρα και καλά. Από άλλο πέθανε. Δεν ήταν και στα καλά του. Το παιδί είχε κάποιο πρόβλημα σοβαρό. Δεν μπαίνεις έτσι σε ένα κατάστημα….».

Στο σημείο αυτό, πρόσθεσε ότι του είπαν οι δικηγόροι του ότι «είχε πάθει ισχαιμικό επεισόδιο πριν μπει στο κατάστημά μου. Έτρεχε σε έξαλλη κατάσταση από πριν» και ότι «δεν ήταν καλά. Είχε πρόβλημα. Δεν μπαίνεις σε ένα κατάστημα έτσι. Πρέπει να έχεις σοβαρό πρόβλημα».

Ο εισαγγελέας ρώτησε τον κατηγορούμενο αν έκανε κάποια ενέργεια για να μείνει μέσα στο κατάστημα ο Ζακ και πώς βγήκε από το κατάστημά του.

Απάντησε ότι βγήκε έξω «έρποντας» και πως σκέφτηκε να τον κρατήσει μέσα «με το πόδι».

Όταν σύνεδρος τον ρώτησε τι τον φόβισε περισσότερο και άρχισε τα χτυπήματα στο κεφάλι, που είναι ευπαθές σημείο, απάντησε: «Ο σκοπός ήταν να τον κρατήσω μέσα μέχρι να έρθει η αστυνομία, αυτός ήταν ο σκοπός δεν ήθελα να τον σκοτώσω».

Και στην ερώτηση του εισαγγελέα, «το να μην κάνετε τίποτα, σας πέρασε από το μυαλό;», ισχυρίστηκε ότι «Ίσως παρασύρθηκα και από τις φωνές του κόσμου που έλεγαν να μην τον αφήσουμε να βγει».

Στην παρατήρηση του εισαγγελέα ότι «ο κόσμος όμως έλεγε να σταματήσετε γιατί θα τον σκοτώσετε», απάντησε ότι «Κάποιοι έλεγαν αυτό και κάποιοι το άλλο». Ενώ υποστήριξε ότι βίωνε «μεγάλο στρες εκείνη τη στιγμή».

Σε ερώτηση της έδρας αν θα αντιδρούσε διαφορετικά, είπε: «Δεν ξέρω, δεν μπορώ να σας απαντήσω» και στην παρατήρηση ότι υπήρξε μάρτυρας που κατέθεσε ότι του είπε «σταματήστε, θα τον σκοτώσετε», εκείνος απάντησε «ξέρεις τι μου έχει κάνει εμένα αυτός;», ισχυρίστηκε ότι «δεν το θυμάται».

Επίσης αρνήθηκε ότι γνώριζε τον άλλο κατηγορούμενο, που μαζί ξυλοκόπησαν τον Ζακ, και ότι παρασύρθηκε από τη συμπεριφορά του.

Ο εισαγγελέας του θύμισε ότι αυτόπτες μάρτυρες κατέθεσαν ότι όταν ο Κωστόπουλος ήταν μέσα στο κατάστημα ήταν σε μια ψυχική διέγερση, και παραδέχθηκε ότι «Το έβλεπα με τις κινήσεις που έκανε. Δεν ήταν νορμάλ το παιδί. Το έβλεπα ότι δεν ήταν στα καλά του. Κάποιο πρόβλημα είχε».

Και στην ερώτηση αν είχε την εικόνα ενός ληστή είπε: «Τι εικόνα είχα; Πολύ κακή εικόνα όταν βλέπω άνθρωπο μέσα στο κατάστημά μου με μαχαίρι. Αισθάνθηκα πολύ άσχημα».

Και πρόσθεσε ότι ο ίδιος και η γυναίκα του έχουν κατάθλιψη επειδή έφυγε ένα παιδί. «Κάθε βράδυ βλέπω αυτό, πήρε ένα ρίσκο και μπήκε σε ένα μαγαζί διακινδυνεύοντας τη ζωή του, να κοπεί και να μείνει επί τόπου. Πώς ρισκάρεις έτσι τη ζωή σου; Πώς το διακινδυνεύεις έτσι; Και να μπουκάρει έτσι. Το αν έκλεψε ή δεν έκλεψε πάει στα κομμάτια, δεν έκλεψε αλλά το θέμα είναι ότι θα έπρεπε να είναι εδώ».

Όταν τον ρώτησαν γιατί έκλεισε μετά το μαγαζί, ο κατηγορούμενος απάντησε: «Το μαγαζί έκλεισε, έγινε μνημείο τύπου Γρηγορόπουλου. Έβαζαν κεράκια». Και στην παρατήρηση του προέδρου ότι «και σε άλλα περιστατικά έχει γίνει αυτό. Kαι στη Θεσσαλονίκη με το παιδί», είπε: «Aν το δείτε είναι βαμμένο ροζ. Δεν ήθελα να το ανοίξω ξανά».

Διάβασε επίσης:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Εκπαίδευση

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Νέα Ιωνία Αττικής

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

06-03-2024

Αθήνα

⚽🏀 LIVE SCORES
02 Μαϊ. 2024
Ast
22:00
-
Ολυ
02 Μαϊ. 2024
Oly
22:00
-
Ατα
02 Μαϊ. 2024
ΟΣΦΠ
19:45
-
BARC
02 Μαϊ. 2024
ΜΑΚ
21:45
-
ΠΑΟ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;