ΑΑΔΕ: Εξετάζει ύποπτες αυξήσεις ενοικίων
Στο «στόχαστρο» του φορολογικού μηχανισμού βρίσκονται οι ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι, κατά την περίοδο της πανδημίας αύξησαν το ενοίκιο.

Στο «στόχαστρο» του φορολογικού μηχανισμού βρίσκονται χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι, σύμφωνα με τα στοιχεία της φορολογικής διοίκησης, κατά την περίοδο της πανδημίας αύξησαν το ενοίκιο, ενώ ταυτόχρονα εντοπίστηκαν μισθωμένα ακίνητα τα οποία όμως δεν αντιστοιχούν στον πραγματικό ιδιοκτήτη.

Όλες οι παραπάνω περιπτώσεις, μαζί και με άλλες, θα ελεγχθούν από τον ελεγκτικό μηχανισμό προκειμένου να διαπιστωθεί εάν κάποιοι επιχείρησαν με δόλο να εισπράξουν αποζημιώσεις, ενώ σε άλλες περιπτώσεις ιδιαίτερα σύνθετες η ΑΑΔΕ επιχειρεί να δώσει λύσεις προκειμένου να αποζημιωθούν έστω και με καθυστέρηση. Συγκεκριμένα, από τις φορολογικές αρχές ερευνώνται:

– Περιπτώσεις αδικαιολόγητων αυξήσεων μισθωμάτων κατά την περίοδο της πανδημίας. Δηλαδή, αρκετοί ιδιοκτήτες ακινήτων εν μέσω πανδημίας διπλασίασαν το ενοίκιο (έτσι κι αλλιώς ο ενοικιαστής δεν πλήρωνε μίσθωμα) προκειμένου να εισπράξουν μεγαλύτερη αποζημίωση. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει περίπτωση που ενώ το ενοίκιο ήταν 700 ευρώ μηνιαίως εκτοξεύθηκε στα 1.600 ευρώ. Ο ενοικιαστής δεν είχε κανένα πρόβλημα, καθώς δεν κατέβαλε ενοίκιο ως πληττόμενος. Και αντί λοιπόν ο ιδιοκτήτης να λαμβάνει το 80% του ενοικίου και συγκεκριμένα 560 ευρώ από το κράτος, έλαβε 1.280 ευρώ. Μάλιστα το ποσό είναι πλήρως αφορολόγητο και ακατάσχετο.

– Πολλαπλές δηλώσεις πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης ακίνητης περιουσίας ή πολλαπλές δηλώσεις COVID (για την ίδια περίοδο ή και από πολλαπλούς μισθωτές), στις οποίες δεν ταυτοποιούνται τα ακίνητα.

– Εκμισθούμενα ακίνητα, τα οποία δεν αντιστοιχούν σε δηλωθέντα εμπράγματα δικαιώματα, με αποτέλεσμα να διενεργείται έλεγχος των αντίστοιχων νομιμοποιητικών εγγράφων που αποδεικνύουν την έννομη σχέση του εκμισθωτή με το ακίνητο.

– Αναπροσαρμογές του μισθώματος που δεν αποτυπώνονται με τροποποίηση της μίσθωσης, αλλά με αναγραφή στις «Σημειώσεις» της αρχικής μίσθωσης.

– Αλυσίδες διαδοχικών υπεκμισθώσεων ή και πολλαπλών ακινήτων.

Πηγή Φωτογραφίας: Intime

Διαβάστε ακόμη:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Νέα Ιωνία Αττικής

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
20:00
-
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
20:00
-
Παν
27 Απρ. 2024
ΠΤΡ
20:15
-
ΛΑΥ
27 Απρ. 2024
ΠΑΟΚ
20:15
-
ΜΑΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;