Κορωνοϊός: Νέο μοριακό τεστ εντοπίζει όλες τις παραλλαγές
Νέο μοριακό τεστ που όχι μόνο διαγιγνώσκει τον κορωνοϊό αλλά εντοπίζει και την παραλλαγή του ιού, αναπτύχθηκε από ερευνητές.

Νέο μοριακό τεστ που όχι μόνο διαγιγνώσκει τον SARS-CoV-2 αλλά εντοπίζει και την παραλλαγή του ιού που έχει μολύνει το κάθε άτομο αναπτύχθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου Rutgers και της εταιρείας ResourcePath LLC. To τεστ βασίζεται σε μοριακούς φάρους, όπως ανέφεραν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «The Journal of Molecular Diagnostics». Μάλιστα η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε είναι διαθέσιμη ώστε να μπορεί να εφαρμοστεί σε οποιοδήποτε εργαστήριο ανά τον κόσμο διεξάγεται τεστ PCR.

Νέο μοριακό τεστ: Χρήσιμες πληροφορίες

O κύριος ερευνητής, καθηγητής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή New Jersey του Πανεπιστημίου Rutgers και στο Ερευνητικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας Σαντζάι Τιάγκι σημείωσε ότι ο εντοπισμός των συγκεκριμένων στελεχών του κορωνοϊού που μολύνουν τον πληθυσμό προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με την περίοδο επώασης της νόσου COVID-19, το διάστημα κατά την οποία ο ασθενής είναι μολυσματικός, τη μεταδοτικότητα, την παθογονικότητα, ακόμη και τις αλλαγές στα κυρίαρχα συμπτώματα που προκαλεί η κάθε παραλλαγή.

Σήμερα, η ταυτοποίηση του στελέχους που έχει μολύνει ένα άτομο, γίνεται μόνο σε ορισμένα δείγματα στα οποία διεξάγεται γενετική αλληλούχηση του ιού. Πρόκειται για μια διαδικασία μεγάλης ακριβείας η οποία όμως σχετίζεται με υψηλό κόστος, είναι χρονοβόρα και απαιτεί ειδικό εξοπλισμό για τη διεξαγωγή της. Η νέα μέθοδος θα επιτρέπει την ταυτοποίηση του στελέχους του ιού σε κάθε δείγμα, γεγονός που θα προσφέρει σημαντική γνώση για τους ειδικούς της δημόσιας υγείας, τους αρμοδίους για την πολιτική υγείας αλλά και για τον κάθε ασθενή.

«Το να γνωρίζουμε ότι ένα πολύ μεταδοτικό και επικίνδυνο στέλεχος αναδύεται σε μια κοινότητα μπορεί να καθοδηγήσει γρήγορα τους αρμοδίους στο να υιοθετήσουν μέτρα προστασίας που θα περιορίσουν την εξάπλωσή του» δήλωσε η η Ασλεϊ Χιλ, από τη ResourcePath LLC, η οποία συμμετείχε στη μελέτη και προσέθεσε ότι το νέο τεστ «μπορεί να αποτελέσει ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για τα συστήματα υγείας ώστε να σχεδιάζουν το πώς θα ανταπεξέλθουν σε πιθανή αύξηση των εισαγωγών σε νοσοκομεία και σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Επίσης μπορεί να ωφεληθεί ο κάθε ασθενής αφού θα προσδιορίζεται η καταλληλότερη για αυτόν θεραπεία με βάση το στέλεχος του ιού από το οποίο έχει μολυνθεί».

Το τεστ Rutgers-RP RT-PCR ανιχνεύει μεταλλάξεις οι οποίες έχει φανεί ότι αυξάνουν την ικανότητα διαφυγής του ιού από τα αντισώματα και του χαρίζουν μεγαλύτερη μεταδοτικότητα. Για την ταυτοποίηση συγκεκριμένων γενετικών μεταλλάξεων οι ερευνητές χρησιμοποιούν μοριακούς φάρους – πρόκειται για μόρια με σχήμα φουρκέτας τα οποία σχεδιάζονται ώστε να προσδένονται επιλεκτικά σε μια συγκεκριμένη μεταλλαγμένη αλληλουχία αποφεύγοντας τις αγρίου τύπου αλληλουχίες οι οποίες συνήθως διαφέρουν κατά ένα μόνο νουκλεοτίδιο.

Εννέα μεταλλάξεις επελέγησαν για δοκιμή, και ο μοριακός φάρος για την καθεμία εξ αυτών έφερε διαφορετικού χρώματος χρώση. Κάθε παραλλαγή του ιού που προκαλεί ανησυχία, όπως η Άλφα, η Βήτα, η Γάμμα, η Δέλτα, η Ομικρον, διαθέτει έναν μοναδικό συνδυασμό αυτών των μεταλλάξεων και όταν ο φάρος προσδένεται στο μόριο- στόχο του, το διακριτό χρώμα του ανιχνεύεται από το μοριακό τεστ.

 

Διαβάστε ακόμη:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πληροφορική

Πλήρης Απασχόληση

22-01-2024

Αιγάλεω

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Αθήνα

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;