Όσκαρ 2022: Τα ρεκόρ που μπορεί να καταρριφθούν στη φετινή τελετή απονομής
Όλα τα ρεκόρ που μπορούν να "σπάσουν" οι νικητές των Όσκαρ 2022.

Με τα βραβεία Όσκαρ 2022 να είναι (μόλις) μία εβδομάδα μακριά, οι σινεφίλ προσπαθούν να συγκεντρώσουν στοιχεία και να αποκαλύψουν τους μεγάλους νικητές των βραβείων στη φετινή Τελετή Απονομής που θα γίνει στις 27 Μαρτίου στο Dolby Theater. Η κούρσα φαινόταν μέχρι και εχθές να έχει έναν βασικό φαβορί, όμως, η Ένωση Παραγωγών τα ανέτρεψε όλα.

Καθώς, όμως, η κούρσα των Όσκαρ 2022 μπαίνει στην τελική ευθεία και τα μέλη της Ακαδημίας έχουν μέχρι τις 22 Μαρτίου για να ψηφίσουν τους νικητές, είπαμε να ρίξουμε μία ματιά στα ρεκόρ που μπορούν να καταρριφθούν στη φετινή τελετή. Τώρα, κατά πόσο τα μέλη θα κοιτάξουν να “σπάσουν” διάφορα ρεκόρ για να δημιουργηθεί ντόρος ή, απλά, θα ψηφίσουν τις ταινίες που τους αρέσουν, είναι άγνωστο. Βλέπεις, για την ανάδειξη των νικητών στα βραβεία παίζουν ρόλο μία πλειάδα από παράγοντες και όχι μόνο πόσο καλή είναι μία ταινία.

Ποια μπορεί να είναι, όμως, τα ρεκόρ που μπορούν να καταρρίψουν οι φετινοί νικητές των Όσκαρ;

Το «Dune» κυνηγάει το «Cabaret»

Με 10 υποψηφιότητες στα Όσκαρ 2022, το «Dune» του Denis Villeneuve είναι υποψήφιο σε όλες τις τεχνικές κατηγορίες, ενώ είναι πιθανό να καταφέρει να κερδίσει σε οκτώ από αυτές για τον Σχεδιασμό Παραγωγής, την Εικόνα, τα Κοστούμια, το Μοντάζ, το Μακιγιάζ και τα Χτενίσματα, τον Ήχο, τα Οπτικά Εφέ και το Σκορ. Αν το καταφέρει αυτό, θα “φτάσει” το μιούζικαλ «Cabaret» (1972) και θα γίνει η ταινία που συγκέντρωσε τα περισσότερα βραβεία χωρίς να κερδίσει το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας.

Η Kristen Stewart να ανατρέψει τα προγνωστικά

Η κατηγορία του Α’ Γυναικείου Ρόλου φαίνεται να μην έχει ένα βασικό φαβορί, καθώς καμία από τις υποψήφιες για Όσκαρ σε αυτή την κατηγορία δεν βρέθηκε στην αντίστοιχη κατηγορία των BAFTA 2022. Η Kristen Stewart, η οποία έχει κερδίσει τα περισσότερα βραβεία κριτικών αυτή τη σεζόν, έχασε σημαντικές υποψηφιότητες τόσο BAFTA όσο και στα βραβεία SAG για την ερμηνεία της στο «Spencer». Αν καταφέρει να ξεπεράσει τα εμπόδια αυτά, θα είναι η πρώτη ερμηνεία για Α’ Ρόλο που θα κερδίσει το Όσκαρ χωρίς υποψηφιότητες στις δύο τελετές απονομής βραβείων. Μόνο δύο ηθοποιοί το έχουν πετύχει, αλλά στην κατηγορία του Β’ Γυναικείου Ρόλου. Αυτές ήταν η Marcia Gay Harden για το «Pollock» (2001) και η Regina King για το «If Beale Street Could Talk» (2018).

Η Ariana DeBose να κερδίσει για τον ίδιο ρόλο που είχε υποδυθεί η Rita Moreno

Υποδυόμενη την Anita στο «West Side Story» του Steven Spielberg, η Ariana DeBose είναι έτοιμη να γίνει η δεύτερη Λατίνα και η πρώτη έγχρωμη γυναίκα queer που θα κερδίσει Όσκαρ ερμηνείας μετά τη συμπρωταγωνίστριά της Rita Moreno. Τα ρεκόρ, όμως, δε σταματάνε εδώ, καθώς η Moreno κέρδισε για τον ίδιο ρόλο στην πρωτότυπη ταινία του 1961. Έτσι, η DeBose θα κερδίσει για τον ίδιο ακριβώς ρόλο. Πριν από φέτος, υπήρξαν δύο περιπτώσεις στην ιστορία της Ακαδημίας δύο διαφορετικών ηθοποιών που κέρδισαν Όσκαρ για τον ίδιο χαρακτήρα: ο Marlon Brando («The Godfather») και ο Robert De Niro («The Godfather Part II») ως Don Vito Corleone και Ο Heath Ledger («The Dark Knight») και ο Joaquin PhoenixJoker») ως Τζόκερ.

Ο Troy Kotsur και ο Kodi Smit-McPhee θα γίνουν οι “δεύτεροι” ηθοποιοί που καταφέρνουν να κερδίσουν βραβείο

Μία από τις μεγαλύτερες κούρσες στα Όσκαρ 2022, είναι αυτή ανάμεσα στον Troy Kotsur για το «CODA» και τον Kodi Smit-McPhee για την «Εξουσία του Σκύλου» στην κατηγορία του Β’ Ανδρικού Ρόλου. Ωστόσο, και οι δύο είναι έτοιμοι να γράψουν ιστορία με τη νίκη τους. Ο Kotsur θα ήταν ο δεύτερος κωφός ηθοποιός που κέρδισε ποτέ Όσκαρ ερμηνείας μετά τη συμπρωταγωνίστριά του Marlee Matlin, η οποία ήταν 21 ετών όταν κέρδισε για το «Children of a Lesser God» (1986). Εάν ο Smit-McPhee αναδειχθεί νικητής, θα γίνει ο δεύτερος νεότερος ηθοποιός που θα κερδίσει την κατηγορία αυτή, μετά τον Timothy Hutton. Ο McPhee είναι 25 χρονών, ενώ, ο Hutton ήταν 18 ετών όταν κέρδισε το βραβείο για την ταινία  «Ordinary People» (1980).

Η Jane Campion θα γίνει η πρώτη γυναίκα που θα καταφέρει να κάνει hat trick

Η Jane Campion έχει καταφέρει να γράψει, ήδη, ιστορία ως η πρώτη γυναίκα που προτάθηκε δύο φορές για το Όσκαρ Σκηνοθεσίας, ενώ είναι ήδη βραβευμένη με Όσκαρ Σεναρίου για το «The Piano» (1993) στην κατηγορία του Πρωτότυπο Σεναρίου. Με μια ακόμα υποψηφιότητα στην κατηγορία του Διασκευασμένου Σεναρίου για τη διασκευή της «Εξουσία του Σκύλου», θα μπορέσει να γίνει η πρώτη γυναίκα που κερδίζει Όσκαρ και στις δύο κατηγορίες σεναρίου; Επίσης, η Campion είναι υποψήφια για Καλύτερη Ταινία (ως παραγωγός), Σκηνοθεσία και Σενάριο, αν καταφέρει να κερδίσει και τις τρεις κατηγορίες, θα γίνει η πρώτη γυναίκα σκηνοθέτης που θα το κατάφερνε και η ένατη συνολικά. Ο πιο πρόσφατος είναι ο Bong Joon-ho για τα «Παράσιτα» (2019).

Το «CODA» θα γίνει η ταινία με τις λιγότερες υποψηφιότητες που κερδίζει το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας

Μετά την επικράτησή του στα βραβεία SAG για το σύνολο ηθοποιών (το αντίστοιχο της Καλύτερης Ταινίας) συμπεριλαμβανομένου του βραβείου για Β’ Ανδρικό Ρόλο για τον Troy Kotsur, αλλά και την επικράτησή του στην Ένωση Παραγωγών, το «CODA» της Apple έχει τη δυναμική να γίνει η πρώτη ταινία από streaming πλατφόρμα που θα κερδίσει το βραβείο στην κατηγορία της Καλύτερης Ταινίας. Μάλιστα, με μόνο τρεις υποψηφιότητες στις κατηγορίες Ταινίας, Β’ Ανδρικού Ρόλου και Διασκευασμένου Σεναρίου, θα γίνει μία από τις ταινίες με τις λιγότερες υποψηφιότητες που έχει κερδίσει το μεγάλο βραβείο της Ακαδημίας Κινηματογράφου. Για να βρούμε ταινία που κατάφερε να κερδίσει το μεγάλο βραβείο με τόσο λίγες υποψηφιότητες, θα πρέπει να πάμε στο μακρινό 1932 και το «Gran Hotel», που ήταν υποψήφιο μόνο στην κατηγορία Καλύτερης Ταινίας, την οποία και κέρδισε.

Επίσης, ταινία δεν έχει κερδίσει την κατηγορία αυτή χωρίς τις υποψηφιότητες στη Σκηνοθεσία και το Μοντάζ. Το «Birdman» του 2014 είχε υποψηφιότητα στην κατηγορία της Σκηνοθεσίας, αλλά όχι του Μοντάζ. Ενώ, το «Driving Miss Daisy» (1989) είναι η μόνη ταινία στην ιστορία του θεσμού που κέρδισε το κορυφαίο βραβείο της Ακαδημίας χωρίς υποψηφιότητα στα βραβεία της Ένωσης Σκηνοθεσίας.

Η μάχη για το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας έχει πάρει φωτιά και το «CODA» και «Η Εξουσία του Σκύλου» κονταροχτυπιούνται για τη νίκη. Αν κερδίσει «Η Εξουσία του Σκύλου», τότε, το Netflix θα πάρει την πρωτιά από την Apple και θα γίνει η πρώτη streaming πλατφόρμα που το καταφέρνει αυτό.

Διάβασε ακόμα:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Μέσα μαζικής ενημέρωσης

Πλήρης Απασχόληση

04-01-2024

Κηφισιά

Υγεία

Πρακτική Άσκηση

05-02-2024

Οια

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;