Από ποια ηλικία αρχίζει να γερνάει ο εγκέφαλος;
Νέα έρευνα έρχεται να ανατρέψει όσα γνωρίζαμε για τον εγκέφαλο του ανθρώπου.

Ένα από τα πλέον κλασσικά ερωτήματα για τους νευροεπιστήμονες είναι το πότε ξεκινάει να γερνάει ο ανθρώπινος εγκέφαλος. Υπάρχει κάποια ηλικία – κλειδί που μετά την οποία ένα από τα πιο σημαντικά όργανα του ανθρώπου αρχίσουν να φθίνουν; Τώρα υπάρχει μία απάντηση στο ερώτημα αυτό.

Μια νέα μελέτη, που έρχεται από τη Γερμανία, αποκαλύπτει ότι ο εγκέφαλος παραμένει διαυγής ακόμη και στη μέση ηλικία. Τα ευρήματα της νέας έρευνας έρχονται σε αντίθεση με αυτά που γνωρίζαμε μέχρι και σήμερα, δηλαδή ότι η γήρανση του εγκεφάλου αρχίζει μετά την ηλικία των 20 ετών.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης, σε περίπου ένα εκατομμύριο ανθρώπους, ηλικίας από 10 έως 80 ετών. Η εν λόγω μελέτη διαπίστωσε ότι η διανοητική ταχύτητα του εγκεφάλου παρέμεινε σχετικά σταθερή από τα τριάντα έως και τα εξήντα χρόνια. Στη συνέχεια, παρατηρήθηκε ότι η διανοητική ταχύτητα μειώνεται όσο μεγαλώνουν οι άνθρωποι. Ενώ, σε αντίθεση διαρκεί περισσότερο χρόνο η διανοητική διαδικασία λήψης μιας απόφασης.

Ένας από τους βασικούς στόχους της γνωσιακής επιστήμης είναι η διερεύνηση των μηχανισμών της νόησης και η προσπάθεια κατανόησης της λήψης των αποφάσεων. Με βάση το πλαίσιο αυτό, οι επιστήμονες έδειξαν στους συμμετέχοντες της μελέτης μια σειρά από εικόνες και τους ζήτησαν να τις ταξινομήσουν σε δύο κατηγορίες με το πάτημα ενός κουμπιού. Οι συμμετέχοντες έπρεπε να χωρίσουν τις εικόνες σε καλές ή κακές. Με αυτά τα πειράματα, οι ερευνητές προσπάθησαν να διερευνήσουν τους εγκεφαλικούς μηχανισμούς οι οποίοι εμπλέκονται στις λεγόμενες «αντιληπτικές αποφάσεις».

Στη συνέχεια, με τη χρήση μαθηματικών μοντέλων, οι επιστήμονες μπόρεσαν να υπολογίσουν την ταχύτητα με την οποία οι συμμετέχοντες ολοκλήρωσαν κάθε μέρος της διαδικασίας.

Στη διαδικασία λήψης μιας απόφασης, ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες είναι η νοητική ταχύτητα. Ως νοητική ταχύτητα ορίζεται η ταχύτητα με την οποία ο ανθρώπινος εγκέφαλος επεξεργάζεται πληροφορίες για να λάβουμε μια απόφαση.

Το σημαντικό στοιχείο είναι ότι ενώ ο μέσος χρόνος που απαιτείται από τον εγκέφαλο για την επεξεργασία μιας πληροφορίας και την ολοκλήρωση μιας εργασίας μειώνεται μετά την ηλικία των 20 ετών, ενώ η νοητική ταχύτητα της επεξεργασίας πληροφοριών αρχίζει να επιβραδύνεται μετά την ηλικία των 60 ετών.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα της μελέτης:

  • Τα άτομα κάτω των 18 ετών προτιμούσαν να μην ενεργήσουν με ακρίβεια προς χάριν της ταχύτητας.
  • Η προσοχή στη λήψη αποφάσεων αυξήθηκε μεταξύ των ερωτηθέντων από 18 έως και 65 ετών.
  • Όσο μεγαλύτεροι σε ηλικία ήταν οι ερωτηθέντες, τόσο περισσότερο χρόνο χρειάστηκαν για να πατήσουν το κατάλληλο κουμπί.

Οι επιστήμονες καταλήγουν ότι υπάρχουν πολλοί άγνωστοι και διαφορετικοί μηχανισμοί στον ανθρώπινο εγκέφαλο, οι οποίοι εμπλέκονται στη διαδικασία λήψης μιας απόφασης. Ένας από τους παράγοντες που καταγράφεται ότι επηρεάζει την ταχύτητα λήψης αποφάσεων είναι και τα πολλά είδη των προκαταλήψεων (biases) που μπορεί να έχουμε για κάποιο θέμα.

Το μόνο σίγουρο αποτέλεσμα από τη νέα μελέτη είναι πως αμφισβητείται, πλέον, ότι η νοητική ταχύτητα του εγκεφάλου μας επιβραδύνεται καθώς γερνάμε.

Διάβασε επίσης:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπηρεσίες Εστίασης

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

Logistics

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Κηφισιά

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;