Ζελένσκι προς Δύση: «Ο Γ' Παγκόσμιος Πόλεμος θα ξεκινήσει και τότε θα είναι αργά»
Ζελένσκι: «Ο τρίτος παγκόσμιος πόλεμος θα ξεκινήσει και μόνο τότε θα κάνετε ζώνη απαγόρευσης πτήσεων. Αλλά θα είναι αργά».

Μετά τον βομβαρδισμό του παιδιατρικού νοσοκομείου της Μαριούπολης, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι εντείνει ακόμη περισσότερο την πίεση και τις εκκλήσεις προς τη Δύση προς επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων παρά τη σταθερή άρνηση του ΝΑΤΟ προς αποφυγή ευθείας σύγκρουσης με τη Ρωσία. «Ο τρίτος παγκόσμιος πόλεμος θα ξεκινήσει και τότε θα κάνετε τη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων. Αλλά θα είναι πολύ αργά» δηλώνει ο Ουκρανός πρόεδρος.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε νέα τηλεφωνική συνομιλία σήμερα, Πέμπτη (10/3), με τον Γερμανό καγκελάριο, Όλαφ Σολτς, και τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, εν όψει της άτυπης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ που λαμβάνει χώρα στις Βερσαλλίες, καλώντας αμφότερους να «σταματήσουν τον πόλεμο». Να ενισχύσουν τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία και την πίεση διά των κυρώσεων στη Ρωσία.

Στη σκιά των συνταρακτικών εικόνων από το βομβαρδισμό του παιδιατρικού νοσοκομείου και μαιευτηρίου στο κέντρο της πολιορκημένης Μαριούπολης, ο Ζελένσκι διαμηνύει προς τη Δύση πως αυτές είναι αποδείξεις πως «διαπράττεται γενοκτονία» κατά του ουκρανικού λαού. Η χώρα του δεν μπορεί να σταματήσει μόνη της τον πόλεμο, και τα κράτη πρέπει να δράσουν «πριν να είναι πολύ αργά».

Ο Ουκρανός πρόεδρος ανέφερε σε νέο διάγγελμά του το απόγευμα της Πέμπτης (10/3) πως τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν, περιλαμβανομένου ενός παιδιού, από την επιδρομή στη Μαριούπολη, που έχει προκαλέσει διεθνή καταδίκη, με τον επιλεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, να καταγγέλλει έγκλημα πολέμου. Η Ρωσία από πλευράς εκπέμπει συγκεχυμένα μηνύματα, με σειρά δηλώσεων που κινούνταν από επιθετικές διαψεύσεις έως το αίτημα του Κρεμλίνου να αποσαφηνιστούν τα γεγονότα.

Απευθυνόμενος στη διεθνή κοινότητα, ο Ζελένσκι ζήτησε πραγματική στήριξη της Ουκρανίας. «Οι Ρώσοι έχουν προκαλέσει ανθρωπιστική κατατροφή. Θέλουν να μας κάνουν να γονατίσουμε. Δεν θα γίνουμε ποτέ σκλάβοι, γιατί αυτό είναι το πνεύμα και το πεπρωμένο μας» ανέφερε προσπαθώντας εκ νέου να εμψυχώσει τους Ουκρανούς εν μέσω ενός πολέμου που έχει εισέλθει πλέον στην τρίτη εβδομάδα.

Στη συνέντευξη που είχε παραχωρήσει νωρίτερα στην ανταποκρίτρια Άλεξ Κρόφορντ του δικτύου Sky News, ο Ζελένσκι καυτηρίαζε ξανά την «αναποφασιστικότητα της Δύσης να κλείσει τον ουρανό». Ερωτηθείς για το γεγονός ότι ανάλογη κίνηση μπορεί να οδηγήσει σε κλιμάκωση και ευθεία αντιπαράθεση του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία, ο Ζελένσκι απάντησε:

«Χειρότερα για ποιον; Για τις οικογένειές μας; Όχι. Για εκείνους; Ποιος ξέρει; Κανείς δεν ξέρει. Όμως γνωρίζουμε ότι ακριβώς τώρα τα πράγματα είναι πολύ άσχημα. Και στο μέλλον θα είναι αργά. Πιστέψτε με εάν η κατάσταση παραταθεί, θα δείτε. Θα κλείσουν τον ουρανό, αλλά θα χάσουμε εκατομμύρια ανθρώπους. Ο τρίτος παγκόσμιος πόλεμος θα ξεκινήσει και μόνο τότε θα κάνετε ζώνη απαγόρευσης πτήσεων. Αλλά θα είναι αργά».

«Εάν είστε ενωμένοι κατά των Ναζί και αυτής της τρομοκρατίας, τότε πρέπει να επιλέξετε. Μην περιμένετε να σας το ζητήσω αμέτρητες φορές» πρόσθεσε.

Διαβάστε ακόμη:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Νέα Ιωνία Αττικής

Υπηρεσίες ένδυσης και υπόδησης

Όλοι οι τύποι εργασίας

23-01-2024

Αθήνα

1

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;