Ολυμπιακός: Δαφνοστεφανωμένος έφηβος 97 χρόνων - Σαν σήμερα ιδρύθηκε ο ΟΣΦΠ (ΒΙΝΤΕΟ)
Ολυμπιακός: 97 χρόνια ένδοξης ιστορίας για τον λαοφιλέστερο, ελληνικό σύλλογο.

Ο Ολυμπιακός Σύνδεσμος Φιλάθλων Πειραιώς γιορτάζει σήμερα 97 χρόνια ένδοξης ιστορίας. Ο λαοφιλέστερος σύλλογος της χώρας έχει χαρίσει στους φιλάθλους του αμέτρητες χαρές όλα αυτά τα χρόνια. Και θα συνεχίσει να το κάνει για ακόμα περισσότερα

Έτσι ξεκίνησαν όλα

10 Μαρτίου του 1925. Στην ταβέρνα του Μοίρα, στην καρδιά του Πειραιά. Εκεί από μια συνάντηση έγινε η αρχή. Η αρχή για την μεγαλύτερο σύλλογο τον ελληνικού αθλητισμού. Για τον Θρύλο της Ελλάδας. 10 Μαρτίου 2022. 97 χρόνια μετά, δεν είναι τίποτα το ίδιο. Ο Νότης Καμπέρος που έδωσε το όνομα στον μεγαλύτερο σύλλογο της χώρας δεν θα μπορούσε να φανταστεί το τι ακριβώς θα επακολουθήσει. Ούτε και οι υπόλοιποι φυσικά. Ο δαφνοστεφανωμένος έφηβος όμως το γνώριζε. Ότι όσο περνούν τα χρόνια, ο Ολυμπιακός θα γιγαντώνεται. Σε όλα τα επίπεδα. Και αθλητικά. Και μη.

Για την ιστορία, γιατί πρέπει να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι καινούργιοι, το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο του Ολυμπιακού, απαρτιζόταν από τους εξής 33: Γιάννης Ανδριανόπουλος, Γιώργος Ανδριανόπουλος, Ντίνος Ανδριανόπουλος, Βασίλης Ανδριανόπουλος, Μιχάλης Μανούσκος, Νότης Καμπέρος, Κώστας Κλειδουχάκης, Δημήτρης Ανδρόνικος, Νίκος Ανδρόνικος, Δημήτρης Αυδής, Νίκος Βλάσσης, Στέφανος Εμμανουήλ, Νίκος Ζαχαρίας, Θανάσης Καλλίτσης, Νίκος Καλούδης, Ντίνος Καλούδης, Όθων Κόκκινος, Τριαντάφυλλος Κρέμος, Παναγιώτης Κωστάλας, Παναγιώτης Λαγουμιτζής, Ανδρέας Λουκάκης, Σπύρος Λουκάκης, Γιάννης Λουλουδάκης, Βαγγέλης Μαγκόπουλος, Σταύρος Μαραγκουδάκης, Γρηγόρης Ντούφας, Θόδωρος Ορλώφ, Φώτης Πρωτοψάλτης, Γιάννης Συμιγδαλάς, Νίκος Συμιγδαλάς, Χρήστος Τζουμερικιώτης, Βρασίδας Τρουποσκιάδης και Σπύρος Ψαλλιδάς.

Ο Ολυμπιακός Σύνδεσμος Φιλάθλων Πειραιώς προήλθε από την συγχώνευση δυο σωματείων,  του Αθλητικού Ποδοσφαιρικού Συλλόγου Πειραιώς και του Ομίλου Φιλάθλων Πειραιώς. Ο Νότης Καμπέρος έδωσε το όνομα στο νέο σύλλογο φωνάζοντας στην συγκέντρωση που έλαβε χώρα στην ταβέρνα του “Μοίρα” ,«Ολυμπιακός» ενώ ο Μιχάλης Μανούσκος, ο οποίος διατέλεσε και πρώτος Πρόεδρος, προσέθεσε το «Σύνδεσμος Φιλάθλων Πειραιώς».  Έμβλημα του ο Δαφνοστεφανωμένος Έφηβος και χρώματα του το κόκκινο και το λευκό. Ο σύλλογος δημιούργησε τάχιστα πολλά τμήματα με κυριότερο το ποδόσφαιρο στο οποίο δέσποζε η θρυλική πεντάδα των Ανδριανοπουλων.

Συνιστᾶται ἐν Πειραιεῖ ὑπό τόν τίτλον «Ὀλυμπιακός Σύνδεσμος Φιλάθλων Πειραιῶς» Σωματεῖον, οὕτινος σκοπός εἶναι η ἀνάπτυξις τῆς σωματικῆς ἀγωγῆς παρά τῇ νεολαίᾳ καί ἡ κατά πάντα φίλαθλον τρόπον ἐξύψωσις αυτῆς. Είναι οι 30 λέξεις που άλλαξαν την ιστορία του ελληνικού αθλητισμού!

Το πρώτο διοικητικό συμβούλιο

Όταν ιδρύθηκε ο Ολυμπιακός, το πρώτο του διοικητικό συμβούλιο απαρτιζόταν από τους:

Το πρώτο διοικητικό συμβούλιο του Ολυμπιακού είχε πρόεδρο τον Μιχάλη Μανούσκο, αντιπροέδρους τους Νότη Καμπέρο και Τριαντάφυλλο Κρέμο, γενικό γραμματέα τον Σταύρο Μαραγκουδάκη, ταμία τον Όθωνα Κόκκινο, έφορο τον Παναγιώτη Λαγουμιτζή και μέλη τους Κώστα Κυρίμη, Νίκο Ζαχαρία, Γιάννης Λουλουδάκη, Δημήτρη Σκλιά και Ε. Κασιμάτη.

Με το ιδρυτικό και ιστορικό καταστατικό να αναφέρει στο πρώτο του άρθρο:

«Συνιστᾶται ἐν Πειραιεῖ ὑπό τόν τίτλον “Ὀλυμπιακός Σύνδεσμος Φιλάθλων Πειραιῶς” Σωματεῖον, οὕτινος σκοπός εἶναι η ἀνάπτυξις τῆς σωματικῆς ἀγωγῆς παρά τῇ νεολαίᾳ καί ἡ κατά πάντα φίλαθλον τρόπον ἐξύψωσις αυτῆς. Τά πρός ἐπίτευξην τοῦ σκοποῦ τούτου μέσα ἔσονται α) ἡ ἵδρυσις ἀθλητικῶν χώρων πάσης φύσεως, β) ἡ ὀργάνωσις πάσης κατά θάλασσαν ἀθλητικῆς κινήσεως, γ) ἡ ὀργάνωσις ἀθλητικῶν ἀγώνων πάσης φύσεως, ἑορτῶν, ἐκδρομῶν, ὀρειβασιῶν κλπ., δ) ἡ διά διαλέξεων καί ἐκδόσεως ἐντύπων προπαγάνδισις τῆς ἀθλητικῆς ἰδέας καί ε) ἡ διά παντός τρόπου ἀνάπτυξις κινήσεως ἐξυπηρετικῆς τῆς νεολαίας. Ο “Ὀλυμπιακός Σύνδεσμος Φιλάθλων Πειραιῶς” ἔχει ἰδία σφραγῖδα εἰκονίζουσαν δαφνηφόρον κεφαλήν ἀθλητοῦ και περί αὐτήν τόν τίτλον τοῦ Σωματείου».

Και κάπως έτσι το κόκκινο και το άσπρο μπήκε στις ζωές όλων. Θυμίζουμε ότι την ιδέα την είχε ο Γιάννης Ανδριανόπουλος. Το κόκκινο συμβολίζει το πάθος και το λευκό την αγνότητα. Όσον αφορά στον Ολυμπιονίκη Έφηβο, το έμβλημα του συλλόγου, είναι ο αιώνιος πρεσβευτής της ολυμπιακής κληρονομιάς και ιδέας. Από εκείνη την ημέρα άρχισε να γράφεται η ιστορία και τα επόμενα χρόνια, τις επόμενες δεκαετίες, να έρχονται μεγάλες επιτυχίες, αμέτρητες νίκες, χιλιάδες τίτλος. Και το προσωνύμιο ΘΡΥΛΟΣ του ελληνικού αθλητισμού να ακολουθεί τον Ολυμπιακό.

Πιο αναλυτικά: Τον Σεπτέμβριο του 1924 οι τέσσερις Ανδριανόπουλοι, Βασίλης, Γιάννης, Γιώργος και Ντίνος (πλην του ανήλικου τότε Λεωνίδα), αποσπάστηκαν από τον Α.Π.Σ.Π. και σχημάτισαν τον «Ολυμπιακό Όμιλο Πειραιώς». Φαίνεται όμως πως σύντομα επήλθε επαναπροσέγγιση, διότι όπως εξιστορεί ο Γιάννης Ανδριανόπουλος: «Δώσαμε τα χέρια με τον Νότη Καμπέρο το βράδυ στην ταβέρνα του Νέου Φαλήρου Τσίου–Τσίου, υπό τας ευλογίας των γονέων μου και των αδερφών μου».

Στο ρευστό τοπίο του μεσοδιαστήματος μέχρι την επίσημη αναγνώριση του νέου συλλόγου, ο Α.Π.Σ. Πειραιώς πρόσθεσε στον τίτλο του τη διακριτική επωνυμία «Ολυμπιακός» (εντός εισαγωγικών), εμφανιζόμενος ως «”Ολυμπιακός„ Αθλητικός και Ποδοσφαιρικός Σύλλογος Πειραιώς». Πρακτικά, ο Ολυμπιακός λειτουργούσε μέχρι την τυπική ίδρυσή του «στο πλαίσιο» του Α.Π.Σ. Πειραιώς. H τελική συμφωνία ανάμεσα στα δυο μέρη, τον Α.Π.Σ.Π. υπό τους Μανούσκο και Καμπέρο, και την Ένωσιν Φιλάθλων υπό τον Σταύρο Μαραγκουδάκη, επετεύχθη στις 10 Μαρτίου 1925, στην «Ταβέρνα του Μοίρα», στον Πειραιά.

Το όνομα του νέου συλλόγου, που έγινε αποδεκτό ομόφωνα από τους ιδρυτές, δίνοντας τέλος στις διαφωνίες που είχαν προκύψει, υπήρξε ιδέα του Νότη Καμπέρου. Όπως αναφέρεται σε έγγραφο της 14ης Μαρτίου 1925 του «”Ολυμπιακού„ Αθλητικού και Ποδοσφαιρικού Συλλόγου Πειραιώς», οι ιδρυτές αναζήτησαν για το νέο σύλλογο επωνυμία με δυνατό συμβολισμό, όνομα «διακριτικόν, πρόσφορον δι’ αθλητικόν σωματείον και σύντομον χάριν της ηθικής επιβολής του επί του αθλητικού κόσμου και της κοινωνίας του Πειραιώς». Με την επιλογή αυτή, ο Καμπέρος θέλησε η επωνυμία του συλλόγου «να υποδηλώνει τη δύναμη, την αθλητική ισχύ, το ήθος, την ευγενική άμιλλα, την επικράτηση, εν τέλει το ολυμπιακό ιδεώδες».

Η εκλογή του τίτλου του συλλόγου («Ολυμπιακός») ήταν ιδιαίτερα πρωτότυπη, καθόσον παρέκλινε από την συνηθισμένη τότε ονοματοδοσία των αθλητικών σωματείων, αφού δεν είχε τον προσδιορισμό «Πειραϊκός». Ο λόγος ήταν, όπως είχε ειπωθεί στην ιδρυτική συνέλευση, ότι επρόκειτο «να κατακτήσει όλη την Ελλάδα». Το συμπληρωματικό της πλήρους επωνυμίας, «Σύνδεσμος Φιλάθλων Πειραιώς», υπήρξε πρόταση του Μανούσκου.

Ο πρώτος ύμνος του Ολυμπιακού:

Ως έμβλημα του συλλόγου ορίστηκε η «δαφνηφόρος κεφαλή αθλητού». Tα χρώματα, κόκκινο και λευκό, φέρονται ως ιδέα του Γιάννη Ανδριανόπουλου, από την ομάδα του στο Κέιμπριτζ κατά τη διάρκεια σπουδών του εκεί. Θεωρείται ότι συμβολίζουν το πάθος και τη νίκη, από τη μια μεριά, και την αγνότητα και το δίκαιο ανταγωνισμό, από την άλλη.

Στο Καταστατικό του νέου συλλόγου όριζε ως στόχο «την ανάπτυξιν της σωματικής αγωγής παρά τη νεολαία» και όριζε τα μέσα επίτευξής του ως εξής:

α) Η ίδρυσις αθλητικών χώρων πάσης φύσεως.
β) Η οργάνωσις πάσης κατά θάλασσαν αθλητικής κινήσεως
γ) Η οργάνωσις αθλητικών αγώνων πάσης φύσεως, εορτών, εκδρομών, ορειβασιών κλπ.
δ) Η διά διαλέξεων και εκδόσεως εντύπων προπαγάνδισις της αθλητικής ιδέας και
ε) Η διά παντός τρόπου ανάπτυξις κινήσεως εξυπηρετικής της νεολαίας.

Όσον αφορά τα μέλη του Ολυμπιακού, το Καταστατικό προέβλεπε πως «δύνανται να εγγραφώσιν πολίται αδιακρίτως εθνικότητος ή φύλλου [sic], χρηστοί, εμπνεόμενοι από τας υγιείς περί σωματικής αγωγής αρχάς». Πρώτος πρόεδρος εκλέχθηκε ο Μιχάλης Μανούσκος και το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο του Ολυμπιακού συγκροτήθηκε ως εξής:

Πρόεδρος: Μιχάλης Μανούσκος
Αντιπρόεδροι: Νότης Καμπέρος, Τριαντάφυλλος Κρέμος
Γενικός Γραμματέας: Σταύρος Μαραγκουδάκης
Ταμίας: Όθων Κόκκινος
Έφορος: Παναγιώτης Λαγουμιτζής
Μέλη: Κώστας Κυρίμης, Νίκος Ζαχαρίας, Γιάννης Λουλουδάκης, Δημήτρης Σκλιάς, Ε. Κασιμάτης

Αλφαβητικά τα ιδρυτικά μέλη ήταν οι: Βασίλης Ανδριανόπουλος, Γιάννης Ανδριανόπουλος, Γιώργος Ανδριανόπουλος, Ντίνος Ανδριανόπουλος, Δημήτρης Ανδρόνικος, Νίκος Ανδρόνικος, Δημήτρης Αυδής, Νίκος Βλάσσης, Στέφανος Εμμανουήλ, Νίκος Ζαχαρίας, Θανάσης Καλλίτσης, Νίκος Καλούδης, Ντίνος Καλούδης, Νότης Καμπέρος, Κώστας Κλειδουχάκης, Όθων Κόκκινος, Τριαντάφυλλος Κρέμος, Παναγιώτης Κωστάλας, Παναγιώτης Λαγουμιτζής, Ανδρέας Λουκάκης, Σπύρος Λουκάκης, Γιάννης Λουλουδάκης, Βαγγέλης Μαγκόπουλος, Μιχάλης Μανούσκος, Σταύρος Μαραγκουδάκης, Γρηγόρης Ντούφας, Θόδωρος Ορλώφ, Φώτης Πρωτοψάλτης, Γιάννης Σιμιγδαλάς, Νίκος Σιμιγδαλάς, Χρήστος Τζουμερικιώτης, Βρασίδας Τρουποσκιάδης και Σπύρος Ψαλλιδάς.

Ο ισχυρός άνδρας του Ολυμπιακού ήταν ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος, πατέρας της εμβληματικής πεντάδας των Ανδριανοπουλαίων, εισαγωγέας και έμπορος, απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Επιφανείς παράγοντες του Πειραιά στήριξαν έμπρακτα την ίδρυση του Ολυμπιακού, έχοντας ως σκοπό να δημιουργήσουν ένα αθλητικό σωματείο που να αμφισβητήσει την κυριαρχία του Πειραϊκού Συνδέσμου.

Εκτός του Μιχάλη Μανούσκου και του Νότη Καμπέρου, ενεργή συμμετοχή είχαν και οι λεγόμενοι «κοινωνικοί φίλοι» του σωματείου, σημαντικές προσωπικότητες της πειραϊκής ζωής ως επί το πλείστον, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν οι: Σταύρος Μαραγκουδάκης (διευθυντής του Ταχυδρομείου), Νίκος Ανδρόνικος (έμπορος), Δημήτρης Σκλιάς (αξιωματικός του Στρατού), Νικόλαος Ζαχαρίας (δικηγόρος), Θανάσης Μέρμηγκας (συμβολαιογράφος), Ιωάννης Κεκκές (χρηματομεσίτης) και η οικογένεια των Ανδριανόπουλων.

Το ποδοσφαιρικό τμήμα του Ολυμπιακού ιδρύθηκε πρώτο, ενώ ακολούθησαν το 1926 το βόλεϊ, το 1931 το μπάσκετ, το πόλο, η κολύμβηση, ο στίβος, η πάλη και η πυγμαχία, ενώ ο σύλλογος διαθέτει και τμήμα χάντμπολ.

Ο ύμνος του Ολυμπιακού

Ο μεγαλύτερος αθλητικός σύλλογος της χώρας

Τρία χρόνια πριν ο Ολυμπιακός γίνει 100, κανείς την περίοδο που είχε ιδρυθεί δεν μπορούσε να φανταστεί το πόσο η ομάδα θα έχει γιγαντωθεί. Πρώτος προπονητής της ποδοσφαιρικής ομάδας ήταν ο Γιάννης Ανδριανόπουλος. Το 1925 επίσης ιδρύθηκαν το τμήμα Πόλο, το τμήμα Στίβου και το τμήμα της Κολύμβησης.

Τρία τμήματα που στο πέρασμα των χρόνων έχουν γράψει την δική τους ιστορία, με χρυσά γράμμα στα βιβλία του ελληνικού αθλητισμού.

Το 1927 ιδρύθηκε το τμήμα της Κωπηλασίας. Το 1930, ο Ολυμπιακός ίδρυσε ομάδα Χάντμπολ και τμήμα Ποδηλασίας. Το τμήμα Μπάσκετ ιδρύθηκε το 1931. Μετά το δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο θα ιδρυθούν και νέα τμήματα για τον Ολυμπιακό. Τα τμήματα του μπάσκετ Γυναικών και της Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης το 1947, ενώ το 1949 ιδρύεται το τμήμα Ιστιοπλοΐας. Το 1958 ιδρύθηκε το τμήμα Σκοποβολής του συλλόγου. Το τμήμα άρσης βαρών ξεκίνησε τη δραστηριότητά του, το 1960. Το τμήμα πάλης του συλλόγου ιδρύθηκε το 1961.

Θρύλος και εκτός Ελλάδος!

Ο Ολυμπιακός δεν έχει μεγαλώσει μόνο στην Ελλάδα. Έχει γίνει γιγάντιος και στο εξωτερικό. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι «ερυθρόλευκοι» εκτός του ποδοσφαίρου και του μπάσκετ, έχουν κατακτήσει 12 τίτλους στην Ευρώπη από τα τμήματά τους.

  • Κύπελλο Κυπελλούχων το 1996, στο βόλεϊ Ανδρών
  • Ευρωπαϊκό Κύπελλο το 2005, στο βόλεϊ Ανδρών
  • Τσάλεντζ Καπ το 2018, στο βόλεϊ Γυναικών
  • Κύπελλα Πρωταθλητριών το 2002, στο πόλο Ανδρών
  • Ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ το 2002, στο πόλο Ανδρών
  • Πρωτάθλημα Ευρώπης το 2018, στο πόλο Ανδρών
  • ΛΕΝ Τρόφι το 2014, στο πόλο Γυναικών
  • Ευρωλίγκα το 2015, στο πόλο Γυναικών
  • Ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ το 2015, στο πόλο Γυναικών
  • Ευρωλίγκα το 2021, στο Πόλο Γυναικών.
  • Ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ το 2021, στο Πόλο Γυναικών.
  • Κύπελλο Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ανδρών το 2006, στην Πάλη

Απόλυτος κυρίαρχος
Από τα πρώτα χρόνια της ίδρυσης του ο Ολυμπιακός κυριάρχησε αρχικά στον Πειραιά και εν συνεχεία σ’ όλη την Ελλάδα. Η φήμη του δε ξεπέρασε τα σύνορα και εξαπλώθηκε στην Ευρώπη και στην υφήλιο. Ο Ολυμπιακός «καλλιέργησε» και συνεχίζει να «καλλιεργεί» δεκάδες αθλήματα και με τα χρώματα του έχουν αγωνιστεί Ολυμπιονίκες, Παγκόσμιοι Πρωταθλητές, Πρωταθλητές Ευρώπης, Βαλκανιονίκες και φυσικά Πανελληνιονίκες. Από τον Ολυμπιακό Σύνδεσμο Φιλάθλων Πειραιώς «γεννήθηκε» το 1979 η ΠΑΕ Ολυμπιακός και το 1992 η ΚΑΕ Ολυμπιακός. Ο Ολυμπιακός στα 97 χρόνια ζωής του έχει να επιδείξει τα περισσότερα Πρωταθλήματα Ποδοσφαίρου, Βόλεϊ Ανδρών, Πόλο Γυναικών και Κολύμβησης από κάθε άλλο σύλλογο της χώρας.



Η δύναμή σου  

Ο Ολυμπιακός είναι ο λαοφιλέστερος σύλλογος στην Ελλάδα και ο μεγαλύτερος πολυαθλητικός σύλλογος στην υφήλιο. «Ο πύρινος σου κόσμος που δεν λυγά ποτέ…» αναφέρει ο Ύμνος του Ολυμπιακού για τον κόσμο του συλλόγου, ο οποίος είναι πάντα δίπλα στην ομάδα σε όποιο άθλημα κι αν αγωνίζεται.

Στην ιστορία του Ολυμπιακού εκτός από τις εκατοντάδες χρυσές σελίδες έχει γραφτεί και μια μαύρη. Την 8η Φεβρουαρίου του 1981. Στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» εκείνο το απόγευμα μετά από θρίαμβο με νίκη 6-0 επί της ΑΕΚ, 21 παιδιά άφησαν την τελευταία τους πνοή στα σκαλιά της Θύρας 7 και έφυγαν στους ουρανούς της δόξας. Από τότε το σύνθημα «Αδέλφια ζείτε εσείς μας οδηγείτε» δονεί κάθε γήπεδο του κόσμου όπου αγωνίζεται ο Ολυμπιακός.

Μια τράπεζα αίματος έχει δημιουργηθεί στη μνήμη τους για όλους τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη.

Ο Ολυμπιακός έχει τους περισσότερους τίτλους στα πιο γνωστά αθλήματα, όπως ποδόσφαιρο, βόλεϊ και πόλο, ενώ και στο μπάσκετ είναι ο μεγάλος πρωταγωνιστής και σπουδαίες διακρίσεις. Φέτος κατέκτησε το κύπελλο Ελλάδος, ενώ στο ποδόσφαιρο διεκδικεί το νταμπλ.

Συγκεκριμένα στο ποδόσφαιρο μετρά 46 Πρωταθλήματα, 28 Κύπελλα, 18 Νταμπλ, 4 Σούπερ Καπ και 1 Βαλκανικό Κύπελλο. Στο μπάσκετ μετρά 12 Πρωταθλήματα, 9 Κύπελλα, 3 Πρωταθλήματα Ευρώπης και 1 Διηπειρωτικό Κύπελλο. Στο βόλεϊ μετρά 30 Πρωταθλήματα, 17 Κύπελλα, 6 Λιγκ Καπ, 1 CEV Cup Winners Cup, 1 CEV Top Teams Cup, 2 Σούπερ ΚΑΠ και στο πόλο 35 Πρωταθλήματα, 22 Κύπελλα, 5 Σούπερ Καπ, 2 Len Champions League, 1 Len Super Cup.

Δείτε αναλυτικά τους τίτλους του Ολυμπιακού σε όλα τα αθλήματα ΕΔΩ.

Ανάδοχος του ονόματος του Ολυμπιακού, ήταν ο Νότης Καμπέρος, που θέλησε να υποδηλώσει με τον τίτλο του νέου συλλόγου δύναμη, αθλητική ισχύ, ήθος, ευγενή άμιλλα, και φυσικά το Ολυμπιακό ιδεώδες.

Οι ιδρυτές ήταν όλοι αυτοδημιούργητοι επιχειρηματίες στο μεγάλο λιμάνι. Η οικογένεια των Ανδριανόπουλων έχει στην ιδιοκτησία της ένα εμπορικό οίκο, που διηύθυνε τότε ο πατέρας Ανδρέας Ανδριανόπουλος. Τα παιδιά του δραστηριοποιούνται σε όλα τα αθλήματα. Σε άμεση συνεννόηση με άλλους επιφανείς παράγοντες της πειραϊκής κοινωνίας , δημιούργησαν ένα αθλητικό σωματείο, για να αμφισβητήσουν άμεσα την κυριαρχία του Πειραϊκού Συνδέσμου, παλιού σωματείου του Πειραιά, με πολύμορφη δραστηριότητα (λογοτεχνική, εκπαιδευτική, πολιτιστική, αθλητική).Ανάμεσα στους ιδρυτές ξεχώριζαν, ο βιομήχανος Μιχαήλ Μανούσκος, ο ανώτατος αξιωματικός του Π.Ν Νότης Καμπέρος, ο διευθυντής του Ταχυδρομείου Σταύρος Μαραγκουδάκης, ο έμπορος Νίκος Ανδρόνικος, ο αξιωματικός του Στρατού Δημήτριος Σκλιάς, ο δικηγόρος Νικόλαος Ζαχαρίας, ο συμβολαιογράφος Αθανάσιος Μέρμηγκας, ο χρηματομεσίτης Ιωάννης Κεκκές, και ασφαλώς η οικογένεια των εμπόρων Ανδριανόπουλων, με πολύμορφη δραστηριότητα (λογοτεχνι-κή, εκπαιδευτική, πολιτιστική, αθλητική).

Ο Ολυμπιακός ταυτίζεται στο ξεκίνημά του με τα αδέλφια Ανδριανόπουλου. Και οι πέντε έγραψαν ιστορία. Ποτέ άλλοτε δεν έχει συμβεί παρόμοιο γεγονός, όπου πέντε αδέλφια να είναι συμπαίκτες σε μία ομάδα, και ακόμη περισσότερο όλοι τους να αγωνίζονται στην επίθεση. Δεν πρέπει να ξεχνάμε και τους άλλους πρωτοπόρους, όπως ήταν ο Κώστας Κλειδουχάκης, τερματοφύλακας της ομάδας, αλλά και οι Νίκος Πανόπουλος, Χαράλαμπος Πεζώνης, Πάνος Κορωναίος, Κώστας Τερεζάκης.

Η δεκαετία του 1930 ξεκίνησε με τις καλύτερες προοπτικές για τον πειραϊκό σύλλογο. Ορισμένες σημαντικές επιτυχίες επί ξένων ομάδων που είχαν προηγηθεί, οι νίκες επί των ελληνικών σωματείων στα συχνά φιλικά παιχνίδια και η αποτελεσματική διοικητική λειτουργία προοιώνιζαν ευνοϊκή αθλητική πορεία για την ομάδα. Δύναμη του συλλόγου οι πολυπληθείς οπαδοί του, οι οποίοι έδειχναν την υποστήριξή τους ακόμη και στους φιλικούς αγώνες. Εναντίον του Παναθηναϊκού στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, εναντίον του Εθνικού στο Ποδηλατοδρόμιο, εναντίον του Απόλλωνα ή της ΑΕΚ στο γήπεδο του Ρουφ, εκδήλωναν τη συμπαράστασή τους στην ομάδα. Δεν ήταν λίγες οι φορές που οι φίλαθλοι του Ολυμπιακού επέστρεφαν στον Πειραιά με τα πόδια πανηγυρίζοντας κάποια σημαντική επιτυχία . Περνούσαν από τους κεντρικούς δρόμους της πρωτεύουσας για να διατρανώσουν τη νίκη επί των Αθηναίων, κατηφόριζαν την οδό Πειραιώς και κατέληγαν με ζητωκραυγές στον κεντρικό Πειραιά αλλά και ακόμη παραπέρα στις απόμακρες φτωχογειτονιές .

Ήταν οι στιγμές της δικαίωσης, της καταξίωσης που έφερνε η νίκη επί των αθηναίων ανταγωνιστών. Ιδιαίτερα οι επιτυχίες κατά του Παναθηναϊκού γιορτάζονταν με ένα ξεχωριστό τρόπο. Οι ολυμπιακοί φίλαθλοι επινοούσαν διάφορα για να πανηγυρίσουν τη νίκη και να σαρκάσουν τους φιλάθλους του αντιπάλου. Το 1931 ο Ολυμπιακός κατέκτησε το πρώτο πρωτάθλημα στην ιστορία του. Διοργανώθηκε στο πρότυπο της εθνικής κατηγορίας, έτσι όπως επανήλθε αρκετές φορές αργότερα για να οριστικοποιηθεί το 1959 με τη δημιουργία του εθνικού πρωταθλήματος. Συνολικά στην προπολεμική περίοδο ο Ολυμπιακός είχε κατακτήσει τον τίτλο του πρωταθλητή 6 φορές, ενώ ένα πρωτάθλημα εκείνο του 1934-35 δεν ολοκληρώθηκε.Στη φίλαθλη κοινή γνώμη ο Ολυμπιακός είχε καταγραφεί ως η μεγαλύτερη ομάδα της χώρας, με συνεχόμενες επιτυχίες επί όλων των αντιπάλων του. Η συρροή του κόσμου στα παιχνίδια του ήταν εντυπωσιακή.

Να τονίσουμε επίσης πως ο Ολυμπιακός έχει ίδια ημέρα γενέθλια με την Τσέλσι, τη Βιγιαρεάλ και τη Ρεν.

Θύρα 7 η ασπίδα του Ολυμπιακού

Οι οργανωμένοι φίλαθλοι έχουν την ονομασία «Θύρα 7». Σε αυτή τη θύρα έχασαν τη ζωή τους 21 νέοι άνθρωποι από εγκληματική αμέλεια ενός θυρωρού, όπου είχε κλείσει την πόρτα εξόδου και στους πανηγυρισμούς, τρέχοντας να βγουν έξω, μετά την ιστορική νίκη με 6-1 κόντρα στην ΑΕΚ, ποδοπατήθηκαν. Αυτή ήταν η χειρότερη μέρα στον ελληνικό αθλητισμό. Η Θύρα 7 έχει συνδέσμους σε όλη την Ελλάδα, την Κύπρο, αλλά και στο εξωτερικό από τους ομογενείς.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Ηρακλειο

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

08-01-2024

Μαρούσι

⚽🏀 LIVE SCORES
01 Μαϊ. 2024
Μπο
22:00
-
Παρ
02 Μαϊ. 2024
Ast
22:00
-
Ολυ
01 Μαϊ. 2024
ΦΕΝ
20:45
-
ΜΟΝ
01 Μαϊ. 2024
ΜΠΑ
21:30
-
Ρεάλ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;