Τζο Μπάιντεν: Ένα χταπόδι που ζούσε πριν 328 εκ. χρόνια πήρε το όνομα... του προέδρου των ΗΠΑ
Πρόγονος του σημερινού χταποδιού που είχε δέκα πλοκάμια και ζούσε πριν από 328 εκ. χρόνια ονομάστηκε Μπάιντεν, παίρνοντας το όνομα του προέδρου των ΗΠΑ.

Είναι συχνό οι επιστήμονες να δίνουν ονόματα σε καινούρια είδη ζώων και φυτών που ανακαλύπτουν. Πολλοί, μάλιστα, προτιμούν να δίνουν το όνομα τους ή το όνομα ενός προσώπου που σημαίνει κάτι για αυτούς. Ένας πρόγονος του χταποδιού με δέκα πλοκάμια που ζούσε πριν 328 εκατομμύρια χρόνια πήρε, όμως, το όνομα του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν.

Επιστήμονες από την Αμερική έδωσαν το όνομα του προέδρου των ΗΠΑ, Μπάιντεν, σε ένα κεφαλόποδο με δέκα πλοκάμια, που ζούσε πριν περίπου 328 εκατομμύρια χρόνια στις θάλασσες. Σύμφωνα με τους επιστήμονες το κεφαλόποδο αυτό φέρεται να είναι πρόγονος του σημερινού χταποδιού.

Πρόκειται για το αρχαιότερο «βαμπιρόποδο» που έχει ανακαλυφθεί ποτέ. Μάλιστα, φαίνεται να είναι κατά 82 εκατομμύρια χρόνια σε σχέση με τα έως τώρα σχετικά απολιθώματα. Τα βαμπιρόποδα ανήκουν στα κεφαλόποδα, τα οποία περιλαμβάνουν τα χταπόδια και τα καλαμάρια «βαμπίρ».

Οι παλαιοντολόγοι του Αμερικανικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας και του Τμήματος Γεωεπιστημών του Πανεπιστημίου Γιέηλ, με επικεφαλής τον δρα Κρίστοφερ Γουόλεν, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature Communications» και έδωσαν την επιστημονική ονομασία, Syllipsimopodi bideni, στο ζώο. Όπως δήλωσε ο δρ. Γουόλεν:

«Είναι ο αρχαιότερος πρόγονος των χταποδιών και όλων των πλασμάτων που σχετίζονται με τα χταπόδια, παρ’ όλα αυτά μοιάζει πολύ με καλαμάρι.»

Το καλοδιατηρημένο απολίθωμα, που έχει σχήμα τορπίλης, ανακαλύφθηκε στη Μοντάνα των ΗΠΑ και είχε γίνει δωρεά στο Βασιλικό Μουσείο του Οντάριο στον Καναδά το 1988. Όμως, τώρα είναι η πρώτη φορά που μελετήθηκε. Το ζώο που φαίνεται στο απολίθωμα έχει μήκος μόλις 12 εκατοστών και είναι το πρώτο και μοναδικό γνωστό βαμπιρόποδο που διέθετε δέκα πλοκάμια με βεντούζες, αντί για οκτώ που έχουν τα σημερινά χταπόδια και τα καλαμάρια βαμπίρ.

Διάβασε ακόμα:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Μέσα μαζικής ενημέρωσης

Πλήρης Απασχόληση

04-01-2024

Κηφισιά

Αγροτικά

Πλήρης Απασχόληση

24-01-2024

Ηρακλειο Κρητης

⚽🏀 LIVE SCORES
09 Μαϊ. 2024
Ολυ
22:00
-
Ast
09 Μαϊ. 2024
Ατα
22:00
-
Oly

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;