ΟΑΕΔ: «Μπόνους» σε όσους ανέργους βρίσκουν δουλειά
Ποιους ανέργους θα αφορά - Τι εξετάζεται για το επίδομα ανεργίας

Aλλαγές στο «καθεστώς» επιδότησης των ανέργων με επιδόματα, θα προβλέπει νομοσχέδιο, το οποίο ετοιμάζει το Υπουργείο Εργασίας για την ερχόμενη άνοιξη, σύμφωνα με πληροφορίες και πηγές.

Ειδικότερα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έρχεται «μπόνους» απασχόλησης, το οποίο θα αφορά το σύνολο των ανέργων που λαμβάνουν επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ, ανεξαρτήτου ηλικιακής ομάδας.

Ο Οργανισμός Απασχολήσεως Εργατικού Δυναμικού αναμένεται, με διάταξη, να επιβραβεύει τον άνεργο που επανεντάσσεται στην αγορά εργασίας με συγκεκριμένο χρηματικό ποσό.

Πιο αναλυτικά, θα προβλέπει ότι, σε περίπτωση που ένας άνεργος λαμβάνει το επίδομά του και βρει απασχόληση, θα συνεχίσει να παίρνει το βοήθημα από τον ΟΑΕΔ, ως επιβράβευση.

Ποιους θα αφορά

Το «μπόνους» απασχόλησης θα αφορά το σύνολο των ανέργων που λαμβάνουν επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ ανεξαρτήτου ηλικιακής ομάδας.

Μάλιστα, εξετάζεται να αφορά, τόσο τους άνεργους που λαμβάνουν την τακτική επιδότηση ύψους 407 ευρώ από την 1η Ιανουαρίου 2022, όσο και την επιδότηση των μακροχρόνια ανέργων, ύψους 200 ευρώ.

Τα δύο «δεδομένα»

Το πρώτο δεδομένο, σύμφωνα με πληροφορίες από το capital.gr, είναι πως δεν θα προβλέπεται καμία ελάττωση του επιπέδου των επιδομάτων ανεργίας. Αντίθετα, είναι πολύ πιθανό να υπάρξει και αύξηση του σχετικού κονδυλίου. Αυτό γιατί στο τραπέζι βρίσκεται η πρόβλεψη για ένα χρηματικό μπόνους για την επανένταξη των ανέργων που εισπράττουν επίδομα ανεργίας στην αγορά εργασίας σε περίπτωση που βρουν δουλειά ενόσω – σύμφωνα με σενάριο εξετάζεται, μεταξύ άλλων- “τρέχει” η επιδότησή τους.

Το δεύτερο δεδομένο είναι πως θα είναι πιλοτική η εφαρμογή του νέου «καθεστώτος» επιδότησης των ανέργων που δικαιούνται επίδομα.

Μάλιστα, αναμένεται, σύμφωνα με τις πληροφορίες, να χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης με 100 εκατ. ευρώ, πράγμα που σημαίνει ότι θα αφορούν μία μόνο μερίδα, τη μικρότερη των επιδοτούμενων ανέργων και όχι όλους.

Ανάλογα με το πως «τρέξει» το πιλοτικό πρόγραμμα, θα εξεταστεί και η πανελλαδική εφαρμογή του με κρατικούς πόρους.

Την ίδια ώρα, σε σχέση με την καταβολή του επιδόματος ανεργίας, εξετάζεται κλιμακωτή καταβολή του.

Συγκεκριμένα, εξετάζεται κατά τους πρώτους μήνες καταβολής του επιδόματος, το ύψος του να είναι πιο κοντά στο μέσο μισθό (δηλαδή 800 -900 ευρώ) και σταδιακά να μειώνεται.

Για παράδειγμα, τον πρώτο μήνα της ανεργίας, ο δικαιούχος του επιδόματος θα μπορούσε να παίρνει 800 ευρώ, στο δεύτερο 700 ευρώ , στον τρίτο 600 ευρώ κλπ.

Σε αυτή την περίπτωση, στον τελευταίο μήνα της επιδότησης θα μπορούσε να εισπράττει π.χ. 200 ευρώ.

Παράλληλα, στο τραπέζι βρίσκεται σενάριο διακοπής του επιδόματος ανεργίας σε περίπτωση που ο δικαιούχος του αρνείται διαδοχικά να προσληφθεί σε θέση εργασίας, την οποία του προτείνει ο ΟΑΕΔ.

Έτσι, σε περίπτωση που ένας επιδοτούμενος άνεργος αρνηθεί για 3 φορές – σύμφωνα με ένα σενάριο που εξετάζεται – να δουλέψει σε προτεινόμενη από τον ΟΑΕΔ επιχείρηση, θα χάνει το επίδομα.

Δείτε ακόμα:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Logistics

Πλήρης Απασχόληση

03-01-2024

Μενίδι

Υπηρεσίες Εστίασης

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  
 1 
  
  
 1