Fake News: Πώς θα καταλάβεις αν μία φωτογραφία στο διαδίκτυο είναι παραπλανητική
Ένας εύκολος τρόπος να καταλάβετε πότε μία φωτογραφία είναι "fake news".

Ζούμε σε μία εποχή όπου ο πλανήτης μαστίζεται από άλλον έναν πόλεμο. Όμως ζούμε και στην εποχή της υπερπληροφόρησης και των πολλών διαφορετικών πηγών, κάποιες εκ των οποίων, αρκετές φορές είναι επίπλαστες και εξυπηρετούν κάποια “πλευρά” που θέλει να δημιουργήσει συγκεκριμένες εντυπώσεις σε μία δεδομένη χρονική στιγμή.

Οι χρήστες του διαδικτύου ψάχνουν πολλές φορές που αρχίζει η αλήθεια και που τελειώνει το ψέμα, δηλαδή τα λεγόμενα fake news.

Όσο αφορά τις φωτογραφίες που κυκλοφορούν στο ίντερνετ ένας καλός τρόπος να ελέγξεις μόνος σου την εγκυρότητα τους είναι η Google και η διαδικασία που ονομάζεται αντίστροφη αναζήτηση εικόνων, κατά την οποία βάζεις μία εικόνα στο Google Search και ψάχνεις να βρεις την ίδια εικόνα και πού έχει αναρτηθεί στο Internet.

Για να κάνεις τον έλεγχο αυτό:

  • Βάλε στον browser σου την διεύθυνση images.google.com.
  • Πάτησε στην κάμερα μέσα στο χώρο αναζήτησης.
  • Μπορείς να κάνεις έλεγχο για να δεις αν η φωτογραφία που βλέπεις υπάρχει ήδη στο ίντερνετ, είτε ανεβάζοντας την φωτογραφία, είτε βάζοντάς το URL της εικόνας (κάθε φωτογραφία έχει την δική της διεύθυνση στο ίντερνετ (URL).
  • Από τα αποτελέσματα που θα εμφανιστούν θα πρέπει να κάνεις ένα έλεγχο και να βρεις ένα site που έχει την εικόνα και μπορείς να εμπιστευτείς. Συνήθως οι μεγάλοι δημοσιογραφικοί οργανισμοί είναι άξιοι εμπιστοσύνης, ενώ φυσικά πρέπει να αποφύγεις site αμφιβόλου εγκυρότητας καθώς πολλά είναι στημένα από τους μηχανισμούς προπαγάνδας της κάθε πλευράς.

H αναζήτηση του Google βάση εικόνων ψάχνει με αλγόριθμο την εικόνα στο Internet και για αυτό μπορεί να εμφανίσει και φωτογραφίες που μοιάζουν με αυτήν που ψάχνεις και δεν είναι αυτή, οπότε θα πρέπει να είσαι προσεκτικός και να ψάξεις καλά τα αποτελέσματα της αναζήτησης.

Ένας ακόμα τρόπος να αναζητήσεις μία εικόνα στο Internet αν έχεις τον Google Chrome είναι να πατήσεις δεξί κλικ πάνω στην εικόνα και να κάνεις Search Image with Google Lens.

Διαβάστε ακόμη:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Μεταφορές

Πλήρης Απασχόληση

22-01-2024

Μαρούσι

800

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Αθήνα

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
20:00
-
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
20:00
-
Παν
27 Απρ. 2024
ΠΤΡ
20:15
-
ΛΑΥ
27 Απρ. 2024
ΠΑΟΚ
20:15
-
ΜΑΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

 1