Όσοι λατρεύουν τις γαρίδες καταλαβαίνουν. Γαρίδες σαγανάκι, ριζότο με γαρίδες, γαρίδες στον φούρνο, γαρίδες στο τηγάνι… Γαρίδες all the way!
Κάθε Καθαρά Δευτέρα έχουν την τιμητική τους και οι “γαριδολάτρεις” νιώθουν την καρδιά τους να χτυπάει δυνατά και να μην βλέπει την ώρα για να απολαύσουν το αγαπημένο θαλασσινό έδεσμα.
Επειδή όμως όσοι τις αγαπάμε, τρώμε γαρίδες όλο τον χρόνο και επειδή δε θέλουμε να ρουτινιάζουμε σας προτείνουμε κάποιες ιδιαίτερες συνταγές με γαρίδες για το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας αλλά και για όλη τη Σαρακοστή.
Λιγκουίνι με γαρίδες
Υλικά
Εκτέλεση
1. Καθαρίζουμε τις γαρίδες.
2. Τις μαρινάρουμε με το ούζο, κύμινο και το πιπέρι.
3. Σε ένα τηγάνι με το λάδι σοτάρουμε, το φινόκιο, μετά το κρεμμύδι, προσθέτουμε τις πιπεριές, το καρότο και τέλος τη λιαστή ντομάτα.
4. Περνάμε τις γαρίδες με λίγο απορροφητικό χαρτί και τις προσθέτουμε και αυτές.
5. Σοτάρουμε 1 λεπτό από κάθε πλευρά.
6. Φλαμπάρουμε με την μαρινάδα από τις γαρίδες.
7. Σβήνουμε με το κρασί.
8. Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ βάζουμε το ζωμό.
9. Ταυτόχρονα βράζουμε τα μακαρόνια μας 6 λεπτά σε νερό με αλάτι.
10. Τα προσθέτουμε στην σάλτσα μας, τα βράζουμε αλλά 4 λεπτά και γλασάρουμε με την κρέμα γάλακτος.
11. Γαρνίρουμε με τον μαϊντανό.
Σαλάτα με γαρίδες, ρόκα, iceberg και σος εσπεριδοειδών
Υλικά
Εκτέλεση
- Ψήνουμε τις γαρίδες 1-2 ‘ την κάθε πλευρά, σε αντικολλητικό τηγάνι, αφού τις ανακατέψουμε με 1 κ.σ. ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, θυμάρι. Σβήνουμε με το μπαλσάμικο.
2. Τοποθετούμε σε σαλατιέρα τα υλικά για τη σαλάτα μαζί με τις γαρίδες. Χτυπάμε σε βαζάκι τα υλικά της σος καλά, την προσθέτουμε στη σαλάτα και ανακατεύουμε.
Σαλάτα με φασόλια γίγαντες και γαρίδες
Υλικά
Εκτέλεση
1. Μουλιάζουμε τα φασόλια σε νερό, ανάλατα για 8 ώρες με 1 κ.γ. σόδα μαγειρική μέσα. Τα στραγγίζουμε, τα βάζουμε σε νερό και μόλις πάρουν βράση, τα σουρώνουμε και πετάμε το πρώτο νερό. Τα βάζουμε στη χύτρα με φρέσκο νερό και τα βράζουμε στον ανάλογο χρόνο, 50 λεπτά περίπου.
Τα στραγγίζουμε, τα αλατίζουμε, και τα αφήνουμε στο σουρωτήρι.
2. Πάμε στις γαρίδες, καθαρίζουμε το έντερο, τις ξεφλουδίζουμε εκτός της ουράς.
Σε τηγάνι αντικολλητικό, τις ψήνουμε και από τις δυο πλευρές μέχρι να ροδίσουν, αλατίζουμε, κατεβάζουμε από τη φωτιά και τις αλείφουμε με το λαδόξυδο, το οποίο έχουμε χτυπήσει προηγουμένως, σε μια παχύρρευστη σάλτσα. Τις βάζουμε σε πιατέλα γύρω, γύρω γιατί στη μέση θα βάλουμε τα φασόλια και πασπαλίζουμε με μαϊντανό.
3. Τελειώνουμε βάζοντας σε μπολ τα φασόλια, το σκόρδο λιωμένο στην πρέσα, την καυτερή πιπεριά, την πιπεριά Φλωρίνης, τον μαϊντανό ή βασιλικό, τα φασόλια και το λαδόξυδο.
Ανακατεύουμε και βάζουμε τη σαλάτα φασολιών στο κέντρο της πιατέλας.
Έτοιμη!
Σουβλάκια με γαρίδες, ανανά, σπιτική γλυκόξινη σως και ρύζι “basmati”
Υλικά
Εκτέλεση
1. Μουλιάζουμε το ρύζι σε νερό. Κόβουμε τα κεφάλια στις γαρίδες με το ψαλίδι κουζίνας, συνεχίζουμε κόβοντας την ράχη, καθαρίζουμε το έντερο, τις ξεφλουδίζουμε εκτός της ουράς. Συνεχίζουμε με τον ανανά, κόβουμε τις άκρες και τις εξωτερικές φλούδες, μετά κόβουμε κάθετα στα 2 και μετά στα 4. Αφαιρούμε το κομμάτι με το σκληρό μέρος (κουκούτσι) και το πετάμε. Κόβουμε την ζουμερή σάρκα που έμεινε, σε φέτες.
2. Αλείφουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι με το μισό λάδι και σε μέτρια προς χαμηλή θερμοκρασία, γκριλάρουμε τις γαρίδες και από τις δυο πλευρές μέχρι να ροδίσουν. Βγάζουμε και τις βάζουμε στην άκρη. Με το υπόλοιπο λάδι συνεχίζουμε γκριλάροντας τις φέτες ανανά μέχρι να ροδίσουν και από τις δυο πλευρές. Πασπαλίζουμε με τον κόλιανδρο, την πιπερόριζα, αλατίζουμε, βγάζουμε και αφήνουμε στην άκρη.
3. Σουρώνουμε και ξεπλένουμε καλά το ρύζι, το βάζουμε σε σκεύος με το ανάλογο νερό, το σκεπάζουμε και μόλις πάρει βράση κλείνουμε το μάτι και το αφήνουμε να μαγειρευτεί για 10 λεπτά. Περνάμε τις γαρίδες και τον ανανά σε καλαμάκια, αφού έχουν μισό κρυώσει και τα βάζουμε σε πιατέλα.
4. Πίσω στο τηγάνι, σε μέτρια θερμοκρασία και βάζουμε την ζάχαρη να λιώσει. Προσθέτουμε το ξύδι, αραιώνουμε με το νερό και μόλις πάρει βράση ρίχνουμε τον κύβο και περιμένουμε να δέσει η σάλτσα 1-2 λεπτά. Με πινέλο αλείφουμε τα σουβλάκια με την σάλτσα. Στο ρύζι προσθέτουμε τα φύλλα δυόσμου ψιλοκομμένα, ανακατεύουμε, βάζουμε σε φορμάκια και αναποδογυρίζουμε σε πιάτα. Το σερβίρουμε μαζί με τα σουβλάκια.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Διαβάστε ακόμη:
JOBS
Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα
Μεταφορές
Πλήρης Απασχόληση
22-01-2024
Μαρούσι
800
Υπηρεσίες Εστίασης
Πλήρης Απασχόληση
11-03-2024
Βουλιαγμένη Αττικής
950