Μαρτάκι: Τι συμβολίζει το κόκκινο βραχιολάκι που φοράμε τον πρώτο μήνα της Άνοιξης;
Μαρτάκι: Ο συμβολισμός πίσω από το κόκκινο βραχιολάκι του Μαρτίου.

Ο Μάρτιος κάνει «ποδαρικό» σήμερα και η έχουμε αρχίσει να μπαίνουμε σε ανοιξιάτικο mood. Έτσι, πολλοί άνθρωποι και παιδιά “φορούν” και φέτος τον Μάρτιο, το λεγόμενο μαρτάκι όπως επιτάσσει ο μήνας. Συνήθως, το μαρτάκι το φτιάχνουν ή το αγοράζουν την τελευταία ημέρα του Φεβρουαρίου και φορούν από την 1η ως την 31η Μαρτίου, ενώ εκτός από «σύμβολο» του Μαρτίου πλέον έχει εξελιχθεί και σε ένα στυλάτο item για άτομα ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη jos.gr (@joanna.glynou)

Μαρτάκι: Ο συμβολισμός πίσω από το κόκκινο βραχιολάκι

Σε γενικές γραμμές πολλοί πιστεύουν ότι το περιβόητο κόκκινο βραχιολάκι «κατάγεται» από την Αρχαία Ελλάδα. Πιο συγκεκριμένα, πιστεύουν ότι συνδέεται με τα Ελευσίνια Μυστήρια, κατά τη διάρκεια των οποίων οι μύστες έδεναν μια κλωστή, την Κρόκη, στο δεξί τους χέρι και το αριστερό τους πόδι.

Επιπλέον, σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση ο Μάρτης προστατεύει τα πρόσωπα των παιδιών από τον πρώτο ήλιο της Άνοιξης, για να μην καούν. Έτσι, το μαρτάκι, που φτιάχνεται μία ημέρα πριν τον ερχομό του Μαρτίου και της Άνοιξης, τα παιδιά το βγάζουν στο τέλος του μήνα. Ειδάλλως, το αφήνουν πάνω στις τριανταφυλλιές, όταν δουν το πρώτο χελιδόνι, ώστε να τον πάρουν τα πουλιά και να χτίσουν τη φωλιά τους.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Petit Tesoro (@petittesoro)

Άλλωστε, ο Μάρτιος είναι ο μήνας της εαρινής μετανάστευσης πτηνών από την Αφρικανική ήπειρο στην Ελλάδα και τα υπόλοιπα Βαλκάνια. Ωστόσο, δε μεταναστεύουν μόνο τα χελιδόνια, καθώς μαζί με τα υγιή χελιδόνια και τα λοιπά αποδημητικά πουλιά έρχονται και ορισμένα ασθενή.

Αν το ασθενές χελιδόνι δει κόκκινο χρώμα, το αποφεύγει και δεν πλησιάζει, σε αντίθεση με το υγιές που μαζεύει την ασπροκόκκινη κλωστίτσα που βρίσκει στο ψηλό κλαδί του δέντρου και τη μεταφέρει στη φωλιά του για να αποτρέψει την χρήση της από τον ασθενή εισβολέα, ο οποίος μπορεί να κλωσήσει τα υγιή αυγά του.

Για τον λόγο αυτό της υγείας οι παλαιότεροι είχαν σκεφτεί την χρησιμότητα των χελιδονιών, κυρίως, και απέτρεπαν τα παιδιά να παίζουν μαζί τους και να πλησιάζουν τις χελιδονοφωλιές. Τέλος, υπάρχουν ορισμένες περιοχές στη χώρα μας, όπου το λεγόμενο μαρτάκι δε φοριέται στον καρπό του χεριού ως είθισται συνήθως, αλλά στο δάχτυλο του ποδιού.

Το μαρτάκι στα υπόλοιπα Βαλκάνια

Φυσικά, το μαρτάκι με την μακρά ιστορία και τον έντονο συμβολισμό του δεν εντοπίζεται κατ’ αποκλειστικότητα στην χώρα μας. Αρχικά, υπάρχει σε γειτονικές χώρες όπως είναι η Αλβανία, όπου ονομάζεται Βερόρε.

Σε άλλα μέρη το μαρτάκι εντοπίζεται ως έθιμο με μερικές παραλλαγές. Σε κάποιες περιοχές, λοιπόν, οι άνθρωποι δένουν τον Μάρτη σε κάποιο καρποφόρο δέντρο, ώστε να του χαρίσουν ανθοφορία. Κάποιοι άλλοι τον τοποθετούν κάτω από μια πέτρα κι αν την επόμενη ημέρα βρουν δίπλα της ένα σκουλήκι, αυτό σύμφωνα με τον μύθο σημαίνει ότι η υπόλοιπη χρονιά θα είναι πολύ καλή.

Ακόμη μία γειτονική χώρα όπου βρίσκουμε μία παραλλαγή του περιβόητου βραχιολιού είναι η Βουλγαρία. Εκεί οι κάτοικοι φορούν στο πέτο τους στολίδια φτιαγμένα από άσπρες και κόκκινες κλωστές που αποκαλούνται Μαρτενίτσα, ενώ σε κάποιες συγκεκριμένες περιοχές της Βουλγαρίας, οι κάτοικοι τοποθετούν έξω από τα σπίτια τους ένα κομμάτι κόκκινου υφάσματος για να μην τους «κάψει η γιαγιά Μάρτα» (Μπάμπα Μάρτα, στα βουλγαρικά). Η “Μπάμπα Μάρτα” δεν είναι είναι άλλη από τη θηλυκή προσωποποίηση του μήνα Μάρτη.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Lucky Rat Jewellery (@luckyratjewellery)

Στην Ρουμανία σύμφωνα με την μυθολογία ο Θεός-Ήλιος μεταμορφώθηκε σε νεαρό άντρα και κατέβηκε στη Γη για να πάρει μέρος σε μια γιορτή. Ωστόσο, ένας δράκος τον απήγαγε, με αποτέλεσμα να χαθεί και να βυθιστεί ο κόσμος στο σκοτάδι. Μια μέρα ένας νεαρός με τους συντρόφους σκότωσαν τον δράκο και απελευθέρωσαν τον ήλιο φέρνοντας την άνοιξη.

Ο νεαρός έχασε τη ζωή και βάφτηκε κόκκινο το χιόνι από το αίμα του. Από τότε συνηθίζεται όλοι οι νέοι συνηθίζουν να πλέκουν το “Μαρτισόρ”, η κόκκινη κλωστή του οποίου συμβολίζει το αίμα του νεαρού και την αγάπη προς τη θυσία και η άσπρη κλωστή συμβολίζει την αγνότητα.

Οι κάτοικοι των δυο γειτονικών μας χωρών φορούν βραχιόλια από κόκκινη και άσπρη κλωστή για να μην τους «πιάσει» ο ήλιος, τα οποία και βγάζουν στα τέλη του μήνα ή όταν δουν το πρώτο χελιδόνι, κάτι που μοιάζει πολύ με την ιστορία που «κρύβεται» και πίσω από το δικό μας μαρτάκι.

Πηγή κεντρικής εικόνας: Wikimedia Commons

Διαβάστε ακόμη:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πληροφορική

Πλήρης Απασχόληση

22-01-2024

Αιγάλεω

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

05-02-2024

Αθήνα

⚽🏀 LIVE SCORES
01 Μαϊ. 2024
Μπο
22:00
0 - 0
Παρ
02 Μαϊ. 2024
Ast
22:00
-
Ολυ
01 Μαϊ. 2024
ΦΕΝ
1'
43 - 36
ΜΟΝ
01 Μαϊ. 2024
ΜΠΑ
5'
8 - 8
Ρεάλ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;