Κορωνοϊός: Ποια μέτρα αναμένεται να αρθούν - Σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα
Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων φαίνεται να προσανατολίζεται προς περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων κατά του κορωνοϊού μέσα στην εβδομάδα.

Η πανδημία του κορωνοϊού τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει την καθημερινότητά μας. Όπως όλα δείχνουν, όμως, βρισκόμαστε όλο και πιο κοντά σε μία επιστροφή στην κανονικότητα, με τους επιστήμονες να εξετάζουν πλέον άμεσα την περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων και τη σταδιακή άρση τους.

Πολλές χώρες της Ευρώπης άρουν τα μέτρα κατά του κορωνοϊού, θέλοντας να δώσουν ένα τέλος στην πανδημία και μία επιστροφή στην κανονικότητα. Ωστόσο, η Ελλάδα δε βρίσκεται ακριβώς σε αυτή τη φάση, όμως, δείχνει ότι αρχίζει να ευθυγραμμίζεται προς αυτή την κατεύθυνση. Ακόμα και αν ακολουθεί πιο αργά βήματα.

Τι θα εξετάσει η Επιτροπή Ειδικών

Η πραγματικότητα στη χώρα μας είναι πως οι σκληροί δείκτες παραμένουν σε υψηλά επίπεδα με χιλιάδες κρούσματα να καταγράφονται καθημερινά, τον αριθμό των διασωληνωμένων να παραμένει σε υψηλά επίπεδα και να καταγράφονται καθημερινά αρκετοί νέοι θάνατοι. Παρόλα αυτά, διαφαίνεται μία μικρή (έστω) αποκλιμάκωση.

Οι ειδικοί δείχνουν να αισιοδοξούν για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας και ετοιμάζονται να εξετάσουν τα επόμενα βήματα προς την επιστροφή στην κανονικότητα. Κατά τη συνεδρίαση της προσεχούς Τετάρτης, 16 Φεβρουαρίου, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων φαίνεται να προσανατολίζεται σε μία νέα χαλάρωση μέτρων που θα αφορούν την εστίαση, τη διασκέδαση, τα γήπεδα, ενώ θα εξεταστεί και το τι θα συμβεί με τις Αποκριάτικες εκδηλώσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η οποιαδήποτε χαλάρωση θα αφορά κυρίως στους εμβολιασμένους πολίτες.

Ποια θα είναι τα επόμενα βήματα για επιστροφή στην κανονικότητα;

Όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, τα βήματα που εξετάζει σε αυτή τη φάση η Επιτροπή Ειδικών είναι τα εξής:

  • στο να επιτρέπονται οι όρθιοι σε εστίαση και διασκέδαση,
  • στο να πραγματοποιηθούν κάποιες καρναβαλικές εκδηλώσεις, όχι όμως παρελάσεις (το πρωτόκολλο είναι κάτι που θα συζητηθεί) και
  • στην αύξηση της πληρότητας των γηπέδων κατά περιπτώσεις.

Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, όλα τα περιοριστικά μέτρα αναμένεται να αρθούν για τους εμβολιασμένους μέχρι το τέλος Μαρτίου.

Το Υπουργείο και οι ειδικοί μιλάνε για σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα

Τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα είχε προαναγγείλει και ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, μιλώντας στον «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής». Συγκεκριμένα, ο υπουργός δήλωσε τα εξής:

«Η βασική συζήτηση με τους άλλους υπουργούς Υγείας της Ε.Ε. είναι ότι σταδιακά θα πρέπει να επιστρέψουμε στην κανονικότητα, τη στιγμή μάλιστα που η μετάλλαξη Όμικρον είναι μεν επικίνδυνη, αλλά δεν έχει την νοσηρότητα της μετάλλαξης Δέλτα. Σε συνδυασμό με την πίεση στο Εθνικό μας Σύστημα Υγείας, θα προχωρούμε σε αποκλιμάκωση των μέτρων με στόχο τη γρήγορη επάνοδο στην κανονικότητα για τους εμβολιασμένους πολίτες.»

Από την άλλη πλευρά, ο Γκίκας Μαγιορκίνης, επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ανέφερε στην ΕΡΤ ότι σταδιακά θα περάσουμε στο στάδιο που δεν θα είναι υποχρεωτική η μάσκα σε εξωτερικούς χώρους, αλλά οι άνθρωποι που είναι ευπαθείς ή οι ανεμβολίαστοι είναι καλό να την φοράνε. Μάλιστα, τόνισε:

«Παραμένει υποχρεωτική η μάσκα. Εξακολουθεί να υπάρχει σύσταση.»

Ο κ. Μαγιορκίνης, αναφερόμενος κυρίως στους ανεμβολίαστους, επισήμανε ότι σε ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού «υπάρχει ακόμη αντίσταση στον εμβολιασμό».

Μιλώντας για τους εμβολιασμένους δήλωσε ότι σταδιακά θα πρέπει να αρθούν οι περιορισμοί όσο τον δυνατόν πιο γρήγορα. Όπως είπε χαρακτηριστικά:

«Όσον αφορά τους ανεμβολίαστους θα περιμένουμε να δούμε πώς θα κινηθεί η θνητότητα και η αντίστοιχη πίεση στο ΕΣΥ για να δούμε πώς θα μπορέσουμε να αποσύρουμε κάποιους από τους περιορισμούς.»

Για σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα μέχρι το καλοκαίρι, έκανε λόγο ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Ο καθηγητής τόνισε:

«Στους επόμενους μήνες με δεδομένη την αλλαγή του καιρού, την έκθεση σχεδόν όλων στον ιό, και την μικρή επιφύλαξη ότι δεν θα προκύψει κάποιο νέο στέλεχος που δεν θα ανατρέψει τις προγνώσεις, πιστεύω ότι μέχρι το καλοκαίρι θα μπορούμε να είμαστε τελείως διαφορετικά.»

Πηγή cover photo: Intime

Διάβασε επίσης:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υγεία

Πρακτική Άσκηση

05-02-2024

Οια

Εκπαίδευση

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Νέα Ιωνία Αττικής

⚽🏀 LIVE SCORES
02 Μαϊ. 2024
Ast
22:00
-
Ολυ
02 Μαϊ. 2024
Oly
22:00
-
Ατα
02 Μαϊ. 2024
ΟΣΦΠ
19:45
-
BARC
02 Μαϊ. 2024
ΜΑΚ
21:45
-
ΠΑΟ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;