4 Φεβρουαρίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου 2022
H μάχη κατά του καρκίνου είναι υπόθεση όλων μας

Με τη λέξη «καρκίνος» χαρακτηρίζουμε ένα σύμπλεγμα νόσων που σχετίζονται με τον ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό και την ανοργάνωτη ανάπτυξη των προσβεβλημένων κυττάρων. Στην ουσία πρόκειται για μία ομάδα ασθενειών που προβάλλει διάφορα μέρη του οργανσιμού και αφορά άτομα όλων των ηλικιών, ακόμη και παιδιά.

Σήμερα 4 Φεβρουαρίου 2022 είναι η Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου, η οποία καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης κατά του Καρκίνου (UICC), που εκπροσωπεί 800 οργανώσεις σε 155 χώρες του κόσμου.

Στόχος της ημέρας είναι η ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση του κοινού για θέματα που αφορούν τον καρκίνο, την πρόληψη, τη διάγνωση και τη θεραπεία του.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Neolaia.gr (@neolaia.gr)

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου 2022: #CloseTheCareGap

Το σύνθημα της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καρκίνου 2022 είναι το εξής: #CloseTheCareGap. Στόχος της ημέρας είναι η αναγνώριση της «δύναμης» που έχει η γνώση. Μάλιστα, η καμπάνια #CloseTheCareGap ξεκινάει από το 2022 και θα ολοκληρωθεί το 2024. Στον πρώτο χρόνο στόχος της καμπάνιας είναι να έρθει στην επιφάνεια μία σειρά από ζητήματα που αφορούν τον καρκίνο και τις ανισότητες.

Οι ανισότητες αφορούν τα κόστη για που πρέπει να πληρώσουν οι καρκινοπαθείς, αφού συχνά οι θεραπείες και τα νοσήλια είναι ακριβά και πολλοί άνθρωποι σε παγκόσμια κλίμακα δεν μπορούν να τα καλύψουν. Παράλληλα, το εισόδημα, η εκπαίδευση, το μέρος που ζει κανείς και οι διάφορες διακρίσεις με βάση το φύλο, την εθνικότητα, την ηλικία κλπ είναι μόνο μερικές από τις παραμέτρους που μπορούν ενίοτε να επηρεάσουν αρνητικά την φροντίδα ενός ασθενούς. Ωστόσο, το κενό όσον αφορά την φροντίδα των καρκινοπαθών μας αφορά όλους και όλες και μπορεί να αλλάξει και να «γεμίσει» με γνώση που μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε προς όφελος των ανθρώπων.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη World Cancer Day (@worldcancerday)

Καρκίνος και Covid-19

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται σε ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία η πανδημία Covid-19 έχει επηρεάσει σημαντικά τους καρκινοπαθείς λόγω αναβολής του προσυμπτωματικού τους ελέγχου καθώς και των καθυστερήσεων και των τροποποιήσεων στις θεραπείες τους. Στο πλαίσιο αυτό, δημιουργήθηκε ένα νέο ευρωπαϊκό σχέδιο για την καταπολέμηση του καρκίνου, κάτι που αποτελεί ευκαιρία για τον μετριασμό των επιπτώσεων της πανδημίας στην περίθαλψη και υποστήριξη του καρκίνου, σηματοδοτώντας ένα ακόμη βήμα προς μια ισχυρή Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας και μια ασφαλέστερη, καλύτερα προετοιμασμένη και ανθεκτικότερη ΕΕ.

Τις επιπτώσεις της πανδημίας στους καρκινοπαθείς έρχεται να επιβεβαιώσει και η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία το γεγονός πως παρατηρήθηκε διεθνώς μία υστέρηση σ’ ό,τι αφορά τον αριθμό των πολιτών που προσήλθαν για εξετάσεις έγκαιρης διάγνωσης, ενώ επιστημονικές μελέτες επισήμαναν πως και η καθυστέρηση που καταγράφηκε στην προσέλευση για εξέταση συμπτωματικών ασθενών θα έχει ως αποτέλεσμα στο επόμενο χρονικό διάστημα την αύξηση του ποσοστού διαγνώσεων πιο προχωρημένων καρκίνων.

Και μπορεί η πανδημία ν’ απασχόλησε το ενδιαφέρον Πολιτείας, Μ.Μ.Ε. και πολιτών και να αποτέλεσε αναγκαστικά υγειονομική προτεραιότητα, όμως ο καρκίνος συνέχισε και συνεχίζει να αποτελεί ακόμα πιο συχνή και επικίνδυνη νόσο, γι΄ αυτό δεν πρέπει να αποσυρθεί από το προσκήνιο του δημόσιου ενδιαφέροντος σύμφωνα με την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία.

Επομένως, το κυριότερο πρόβλημα που προέκυψε κατά την διάρκεια αυτής της εφιαλτικής πανδημίας είναι πως πολλοί άνθρωποι δεν πήγαν εγκαίρως στον γιατρό τους. Αυτό σημαίνει ότι μερικοί άνθρωποι διαγνώστηκαν καθυστερημένα με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την υγεία τους, ενώ καθυστέρησαν οι εξετάσεις και οι αλλαγές στις θεραπείες καρκινοπαθών. Αυτό θα πρέπει να λειτουργήσει ως «καμπανάκι» για τους υπεύθυνους, ώστε να υπάρξει καλύτερος συντονισμός και λειτουργία των συστημάτων υγείας, προκειμένου να προστατευθούν ανθρώπινες ζωές ειδικά εν μέσω μίας τέτοιας υγεινομικής κρίσης.

Καρκίνος: Αίτια, πρόληψη και αριθμοί στον κόσμο και την Ελλάδα

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ο καρκίνος αποτελεί την δεύτερη κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως και περίπου 1 στους 6 θανάτους στον κόσμο οφείλεται στον καρκίνο και κάποια μορφή του.

Ως βασικά αίτια πίσω από το 1/3 περίπου των θανάτων από καρκίνο «κρύβονται» οι 5 συμπεριφορικοί και διατροφικοί κινδύνους:

  1. υψηλός δείκτης μάζας σώματος,
  2. η χαμηλή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών,
  3. η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας, η
  4. χρήση καπνού
  5. η χρήση οινοπνεύματος.

Φυσικά, τα προαναφερθέντα αίτια είναι απλώς τα βασικά και κύρια αίτια χωρίς να αποτελούν τα μοναδικά.

Σύμφωνα με την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία κάθε χρόνο οι νέες περιπτώσεις καρκίνου στην Ελλάδα, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, ανέρχονται σε 68.000, ενώ οι θάνατοι στους 33.000. Παράλληλα, εκατοντάδες χιλιάδες είναι οι ασθενείς που επιζούν μετά την εμφάνιση της νόσου για αρκετά, έως πάρα πολλά, χρόνια.

Οι αριθμοί είναι ανησυχητικοί και οι πιο αποτελεσματικές μέθοδοι για την μείωση τους και την ελάφρυνση της επιβάρυνσης που προκαλεί ο καρκίνος σε ατομικό και κοινωνικό επίπεδο, είναι η αποφυγή των καρκινογόνων παραγόντων (πρωτογενής πρόληψη) και η πρόωρη (έγκαιρη) διάγνωση (δευτερογενής πρόληψη). Με αυτές μπορούν να μειωθούν κατά περίπου 30% οι νέες περιπτώσεις και να βελτιωθεί σημαντικά η θνησιμότητα.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη World Cancer Day (@worldcancerday)

Παράλληλα, οι σύγχρονες θεραπευτικές αγωγές, τις οποίες κατέχουν και εφαρμόζουν οι Έλληνες υγειονομικοί, έχουν βελτιώσει αισθητά την ποιότητα και ποσότητα της ζωής των ασθενών, δημιουργώντας ένα κλίμα αισιοδοξίας για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα στο μέλλον.

Όμως, πέρα από την πρόοδο της επιστήμης και την επάρκεια γνώσεων και ικανοτήτων των υγειονομικών μας, εξακολουθεί να είναι ζητούμενο στη χώρα μας, η βελτίωση της παρεχόμενης φροντίδας, για να μπορούν όλοι οι πολίτες, ανεξάρτητα του τόπου κατοικίας, της κοινωνικής και οικονομικής κατάστασης, ή των πεποιθήσεων τους, να έχουν ίσες δυνατότητες πρόσβασης σε έγκυρη και έγκαιρη διάγνωση καθώς και θεραπεία, σε αξιοπρεπείς συνθήκες.

Ο καρκίνος δεν είναι μόνο ιατρικό, αλλά και κοινωνικό πρόβλημα. Χρειάζεται επομένως, την ενεργητική συμμετοχή των πολιτών στον αντικαρκινικό αγώνα και τη χάραξη και πιστή εφαρμογή των κατάλληλων πολιτικών από το κράτος. Ο καρκίνος είναι ατομική, κοινωνική και κρατική ευθύνη.

Διαβάστε ακόμη:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπηρεσίες Εστίασης

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

Logistics

Πλήρης Απασχόληση

03-01-2024

Μενίδι

⚽🏀 LIVE SCORES
01 Μαϊ. 2024
Μπο
22:00
-
Παρ
02 Μαϊ. 2024
Ast
22:00
-
Ολυ
01 Μαϊ. 2024
ΦΕΝ
20:45
-
ΜΟΝ
01 Μαϊ. 2024
ΜΠΑ
21:30
-
Ρεάλ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;