Πέντε facts για το πώς λειτουργεί η μνήμη μας - Γνωρίζεις κανένα;
Μοναδικά facts για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η μνήμη μας.

Περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, η μνήμη είναι αυτή που μας κάνει αυτό που είμαστε. Οι αναμνήσεις μας είναι αυτές που έχουν διαμορφώσει τον χαρακτήρα μας και μας κάνουν να είμαστε ξεχωριστοί και μοναδικοί (όσο και να θέλουμε να μοιάσουμε στους άλλους). Έτσι, ψάξαμε και βρήκαμε μερικά facts για τη μνήμη που αξίζει να γνωρίζεις.

Κάποια από αυτά θα τα ξεχάσεις, άλλα θα σου φανού πολύ χρήσιμα, άλλα περίεργα και, άλλα μπορεί να τα γνωρίζεις ήδη!

1. Ξεχνάμε τις παιδικές μας αναμνήσεις από πολύ νωρίς

Θυμάσαι πώς ήταν η πρώτη μέρα του νηπιαγωγείου; Η απάντηση για τους περισσότερους από εμάς μάλλον είναι “όχι”. Αλλά σε ποια ηλικία αυτές οι αναμνήσεις της παιδικής μας ηλικίας αρχίζουν να ξεθωριάζουν;

Οι ψυχολόγοι στο Πανεπιστήμιο Emory είχαν την ίδια ερώτηση, και έτσι ξεκίνησαν να προσδιορίσουν πότε ακριβώς αρχίζουμε να βιώνουμε την «παιδική αμνησία». Η μελέτη τους διαπίστωσε ότι ενώ τα παιδιά ηλικίας μεταξύ πέντε και επτά ετών θυμούνταν το 60 τοις εκατό ή περισσότερο από τα πρώτα γεγονότα της ζωής τους, τα παιδιά οκτώ και εννέα ετών ανακαλούσαν λιγότερο από το 40 τοις εκατό των ίδιων αναμνήσεων.

2. Ένας καλός ύπνος το βράδυ, βοηθάει στο να “αποθηκεύουμε” καλύτερα τις αναμνήσεις 

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που διδάχθηκαν συγκεκριμένες κινήσεις των δακτύλων, για παράδειγμα το πώς να παίζουν πιάνο, μπορούσαν να τις ανακαλέσουν καλύτερα μετά από 12 ώρες ανάπαυσης. Ο συγγραφέας της μελέτης Matthew Walker, Ph.D., του Εργαστηρίου Ύπνου και Νευροαπεικόνισης του BIDMC, δήλωσε στο Science Daily:

«Όταν κοιμάσαι, φαίνεται σαν να μετατοπίζεις τη μνήμη σε πιο αποτελεσματικές περιοχές αποθήκευσης μέσα στον εγκέφαλο.»

3. Το να περνάς μία πόρτα ωθεί το μυαλό σου στο να διαγράψει αναμνήσεις

Ο ψυχολόγος, Gabriel Radvansky, δήλωσε στο Live Science:

«Η είσοδος ή η έξοδος από μια πόρτα χρησιμεύει ως ένα «όριο γεγονότων» στο μυαλό, το οποίο διαχωρίζει τα επεισόδια δραστηριότητας και τα απομακρύνει.»

Όταν ο ίδιος και η ομάδα του μελέτησαν τη διαφορά μεταξύ ατόμων που μετακινούσαν αντικείμενα μεταξύ δωματίων και ατόμων που μετακινούσαν αντικείμενα στο ίδιο δωμάτιο, διαπίστωσε ότι:

«Οι άνθρωποι είχαν δύο έως τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να ξεχάσουν τι έπρεπε να κάνουν αφού περνούσαν από μια πόρτα.»

4. Όσο και να μην το πιστεύεις, δε θυμόμαστε τους ήχους τόσο καλά

Υπολογίζεται ότι το 65 τοις εκατό του πληθυσμού κατηγοριοποιείται ως οπτικοί μαθητές, οι οποίοι «πρέπει να δουν τι μαθαίνουν». Και καθώς διατηρούμε μόνο το ένα πέμπτο περίπου των όσων ακούμε, η οπτική βοήθεια μπορεί να βελτιώσει τη μάθηση έως και 400 τοις εκατό.

5. Υπάρχει παγκόσμιο ρεκόρ μνήμης

Σε ηλικία μόλις 10 ετών, ο Nischal Narayanam κατέκτησε το πρώτο του παγκόσμιο ρεκόρ Guinness, για τα περισσότερα τυχαία αντικείμενα που απομνημονεύτηκαν ποτέ. Συγκεκριμένα, κατάφερε να απομνημονεύσει 225 τυχαία αντικείμενα σε λίγο περισσότερο από 12 λεπτά. Λίγα χρόνια αργότερα, κέρδισε επίσης τον τίτλο των περισσότερων ψηφίων που απομνημονεύτηκαν σε ένα λεπτό (απομνημόνευσε 132 ψηφία) και το National Geographic τον έβαλε στη λίστα ως ένας από τους «επτά λαμπρούς εγκεφάλους του κόσμου».

Διάβασε ακόμα:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Βούλα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

06-03-2024

Αθήνα

1.000

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;