Μερική χαλάρωση περιορισμών εισηγούνται οι ειδικοί
Προς χαλάρωση των μέτρων κινείται η επιτροπή εμπειρογνωμόνων - Ποια μέτρα βρίσκονται σε ισχύ

Προς μερική χαλάρωση των μέτρων προσανατολίζεται η Επιτροπή των Ειδικών, η συνεδρίαση της οποίας βρίσκεται αυτή την ώρα σήμερα (27/01) σε εξέλιξη.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η εισήγησή της θα αφορά στην απελευθέρωση της μουσικής στην εστίαση, αλλά τη διατήρηση του ωραρίου ως έχει (ως τις 12:00 τα μεσάνυχτα) και μόνο για καθήμενους.

Όσον αφορά στην πληρότητα των θεατών στα γήπεδα, η Επιτροπή φέρεται να προτείνει την αύξηση στο 50%, από 10% που είναι σήμερα.

Παράλληλα, δεκτή φαίνεται πως θα γίνει η εισήγηση για μικρή παράταση της ισχύος των πιστοποιητικών εμβολιασμού σε όσους δεν μπόρεσαν να κάνουν την ενισχυτική δόση.

Αναλυτικότερα, ενδεχόμενη απόφαση για παράταση της ισχύος των πιστοποιητικών για χρονικό διάστημα μιας εβδομάδας εκτιμάται πως θα δώσει την δυνατότητα σε όσους δεν μπόρεσαν να κάνουν την ενισχυτική δόση λόγω κακοκαιρίας και βρίσκονται κοντά στη συμπλήρωση του 7ου από την έκδοση του πιστοποιητικού τους να τακτοποιήσουν τον προγραμματισμό του ραντεβού τους.

Υπενθυμίζεται ότι βήματα μερικής χαλάρωσης, όπως η επαναφορά της μουσικής στην εστίαση και η άρση των περιορισμών στο ωράριο (κλείνουν τα μεσάνυχτα), είχαν τεθεί στο τραπέζι για την 1η Φεβρουαρίου, ωστόσο, το σενάριο αυτό παραμένει αβέβαιο.

Και αυτό γιατί, αφενός οι σκληροί δείκτες της πανδημίας παραμένουν σε υψηλά επίπεδα και αφετέρου κατεγράφη και «φρένο» στους εμβολιασμούς, απόρροια και της κακοκαιρίας «Ελπίδα» που σάρωσε τη χώρα με πυκνές χιονοπτώσεις τις τελευταίες μέρες. 

Μιλώντας νωρίτερα στον ΣΚΑΪ, η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, τάχθηκε κατά μιας γενικής άρσης των περιορισμών.

«Δεν νομίζω πως πρέπει να πάμε σε γενική άρση μέτρων, όπως έγινε στη Δανία, γιατί πιθανώς να υπάρξει μια ήπια χαλάρωση», τόνισε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Για τον υψηλό αριθμό των θανάτων, τόνισε ότι αποτελεί πολυπαραγοντικό ζήτημα: «Από τους χθεσινούς θανάτους υπήρχαν 80 ανεμβολίαστοι και 27 που είχαν εμβολιαστεί πριν πολλούς μήνες με την 2η δόση, χωρίς να κάνουν την 3η», ανέφερε.

Δήλωσε μάλιστα ότι βασικό κομμάτι των θανάτων προέρχεται από ασθενείς που δεν χρήζουν διασωλήνωσης των οποίων η κατάσταση υγείας είναι ήδη επιβαρυμένη και όχι απαραίτητα από αναπνευστική ανεπάρκεια. Σε κάθε περίπτωση είπε πως ο αριθμός είναι μεγάλος και αυτό είναι στενάχωρο.

Ποια μέτρα ισχύουν σήμερα

Υπενθυμίζεται ότι τα μέτρα που βρίσκονται σε ισχύ είναι τα εξής:

-Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας σε σούπερ μάρκετ, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, αλλά και από το προσωπικό στους χώρους εστίασης.

-Κλείσιμο των χώρων εστίασης και διασκέδασης στις 12 τα μεσάνυχτα. Δεν επιτρέπονται οι όρθιοι και στα τραπέζια ο αριθμός των ατόμων περιορίζεται στους έξι.

-Απαγορεύεται η μουσική.

-Απαγορεύεται η διενέργεια οποιασδήποτε εκδήλωσης με χαρακτηριστικά οργανωμένου πάρτι σε δημόσιο ή ιδιωτικό χώρο.

-Στο 10% η πληρότητα των γηπε΄δων και ανώτατο όριο έως 1.000 άτομα.

-Με PCR τεστ 48 ωρών το επισκεπτήριο στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και στις δομές φροντίδας χρονίων πασχόντων. Αυστηρότεροι όροι για το επισκεπτήριο στα νοσοκομεία.

-Τηλεργασία σε ποσοστό έως 50% σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και κυλιόμενο ωράριο.

Πηγή φωτογραφιών: Intime

Δείτε επίσης:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Μαρούσι

Υπάλληλοι γραφείου

Μερική Απασχόληση

15-03-2024

Αργυρούπολη

590

⚽🏀 LIVE SCORES
01 Μαϊ. 2024
Μπο
22:00
-
Παρ
02 Μαϊ. 2024
Ast
22:00
-
Ολυ
01 Μαϊ. 2024
ΦΕΝ
20:45
-
ΜΟΝ
01 Μαϊ. 2024
ΜΠΑ
21:30
-
Ρεάλ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;