Ιάσωνας Αποστολόπουλος: Τα πλωτά hotspot - φυλακές καραντίνας για τους πρόσφυγες και οι 3 θάνατοι
Ιάσωνας Αποστολόπουλος: Από την Ιταλία καταδικάζει τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης προσφύγων στα πλοία καραντίνας.

Ο Ιάσωνας Αποστολόπουλος μιλώντας από ένα πλοιάριο διάσωσης ναυαγών προσφύγων από εθελοντές, αλληλέγγυους στο δράμα των μεταναστών και των προσφύγων, που θαλασσοπνίγονται στο Αιγαίο και στα ανοιχτά της Λαμπεντούζας, αναδεικνύει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες πρόσφυγες που στοιβάζονται στα hotspot καραντίνας στις ιταλικές ακτές.

Ο γνωστός ακτιβιστής βρέθηκε στην Ιταλία κι ανέβασε ένα αποκαλυπτικό βίντεο για το πως δρα το ελληνικό, αλλά και το ιταλικό κράτος εναντίων των προσφύγων, με πρόσχημα την πανδημία του κορωνοϊού. Αναφέρθηκε μάλιστα στην εφαρμογή μιας ρατσιστικής κι επικίνδυνης πολιτικής του ιταλικού κράτους, που εφαρμόζεται από τον Απρίλιο του 2020 στα πρότυπα της Αυστραλίας. Πρόκειται για πλωτά hot spot – φυλακές ανθρώπων μέσα στη θάλασσα, σε αγκυροβολημένα, μισθωμένα με δημόσιο χρήμα από το κράτος, πλοιάρια ιδιωτικών εταιριών που λειτουργούν κατά το δοκούν με τις προσφυγικές ροές και τους ναυαγούς. Συγκεκριμένα οι πλοιοκτήτες, εισπράττουν για κάθε ferry 2 εκατομμύρια ευρώ τον μήνα για να φυλακίζουν κατατρεγμένους ανθρώπους – πρόσφυγες. Πρόκειται για τα λεγόμενα πλοιάρια καραντίνας και όπως αναφέρει ο Ιάσωνας Αποστολόπουλος οι πρόσφυγες αντιμετωπίζουν άθλιες συνθήκες διαβίωσης, που έχουν φέρει τον θάνατο τριών συνανθρώπων μας.

Συγκεκριμένα έγραψε:

«Οι 214 ναυαγοί που διασώσαμε μεταφέρθηκαν όλοι σε πλοία καραντίνας, παρόλο που ελέγχθηκαν αρνητικοί στον covid.

Αντί να τους πάνε σε κέντρα στην στεριά, τους μεταφέρουν ξανά σε ένα πλοίο μισθωμένο από το ιταλικό κράτος.

Είναι η πολιτική της Ιταλίας που εφαρμόζεται από τον Απρίλη του 2020.

Όπως το ελληνικό κράτος, με πρόσχημα την πανδημία βρήκε την ευκαιρία να κλείσει περαιτέρω τους αιτούντες και αιτούσες άσυλο στα camp και να κάνει ακόμα πιο ασφυκτική την ήδη άθλια συνθήκη ζωής, έτσι και η Ιταλία με πρόσχημα τον covid ακολουθεί μια νέα μέθοδο, την φυλάκιση ανθρώπων στην θάλασσα, την δημιουργία πλωτών hotspot στα πρότυπα της Αυστραλίας.

Μιλάμε για 2 εκατομμύρια ευρώ τον μήνα για κάθε ferry. Και έχουν μισθώσει 5 αυτήν την στιγμή. Φανταστείτε τι θα μπορούσαν να κάνουν με αυτά τα χρήματα.

Επισήμως, το σχέδιο της κυβέρνησης ήταν να τους κρατήσει εκεί μόνο 14 μέρες για την καραντίνα. Στην πραγματικότητα, άνθρωποι έχουν κρατηθεί μέχρι και για 3-4 μήνες.

Η παράταση της κράτησης και οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης, έχουν οδηγήσει σε πολύ υψηλά επίπεδα διαταραχών ψυχικής υγείας, απόπειρες αυτοκτονίας, 3 εξεγέρσεις ως τώρα και δυστυχώς 3 νεκρούς. Ο πρώτος νεκρός ήταν ένας νεαρός Τυνήσιος που πήδηξε στην θάλασσα από 15 μέτρα ύψος και βρέθηκε νεκρός λίγα μίλια πιο μακριά».

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Iasonas Apostolopoulos (@iasonas_apost)

Διαβάστε ακόμη:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Εκπαίδευση

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Νέα Ιωνία Αττικής

Υπηρεσίες Εστίασης

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;