29 χρόνια χωρίς την εμβληματική Audrey Hepburn
Σαν σήμερα φεύγει από τη ζωή η Audrey Hepburn.

Η Audrey Hepburn υπήρξε μία από τις πιο εμβληματικές ηθοποιούς της γενιάς της, η οποία διακρίθηκε όχι μόνο για τους ρόλους που ενσάρκωσε στη μεγάλη οθόνη, αλλά και για το ανθρωπιστικό της έργο και, φυσικά, το κομψό της στυλ. Άλλωστε, η ηθοποιός ούσα μούσα του «θρύλου» της μόδας Hubert de Givenchy «έγραψε» ιστορία στον χώρο της μόδας και όχι μόνο.

Η Audrey Hepburn, λοιπόν, άφησε την τελευταία της πνοή σαν σήμερα το 1993 και με αφορμή τη συμπλήρωση των 29 χρόνων από τον θάνατό της, κάνουμε μία σύντομη αναδρομή στην γεμάτη glamour ζωή της.

Η Audrey Hepburn πριν την Audrey Hepburn

Πηγή εικόνας: Wikimedia Commons

Η Audrey Hepburn ή Audrey Kathleen Ruston, όπως ήταν ολόκληρο το όνομά της, ήταν το μοναδικό παιδί του Ιρλανδού τραπεζίτη Τζόζεφ Βίκτορ Άντονι Ράστον από τη δεύτερη σύζυγό του, την πρώην Βαρόνη Έλλα φαν Χέεμστρα, μια Ολλανδέζα αριστοκράτισσα που ήταν κόρη ενός πρώην κυβερνήτη της Ολλανδικής Γουιάνας. Όπως γίνεται αντιληπτό μεγάλωσε σε μία εύπορη οικογένεια έχοντας τα μέσα για να λάβει καλή εκπαίδευση.

Όσον αφορά το Hepburn, το οποίο υιοθέτησε σε όλη την καριέρα της, δεν ήταν ψευδώνυμο. Αντιθέτως, ο πατέρας της μετά τη γέννησή της προσέθεσε το επώνυμο της γιαγιάς του από την πλευρά της μητέρας του, της Kathleen Hepburn στο οικογενειακό επώνυμο. Η Audrey Hepburn είχε δύο ετεροθαλείς αδερφούς από τον πρώτο γάμο της μητέρας της με έναν Ολλανδό ευγενή. Ήταν απόγονος του Βασιλιά Εδουάρδου Γ’ της Αγγλίας και του Σκωτσέζου βασιλικού συζύγου της Μαρίας Στιούαρτ Τζέημς Χέπμπορν, 4ου κόμη του Μπόθγουελ, από τον οποίο ίσως να καταγόταν και η ηθοποιός Κάθριν Χέπμπορν.

Σε μικρή ηλικία ζούσε σχεδόν νομαδικά αλλά ποτέ φτωχικά, αφού λόγω της δουλειάς του πατέρα της η ηθοποιός αναγκαζόταν να μετακομίζει διαρκώς ζώντας ανάμεσα στις Βρυξέλλες, την Αγγλία και την Ολλανδία. Μόλις οι γονείς της πήραν διαζύγιο, η Audrey Hepburn  μετακόμισε με τη μητέρα της στο Λονδίνο, όπου φοίτησε σε ιδιωτικό σχολείο θηλέων. Έπειτα, με τη μητέρα της επέστρεψε ολλανδική πόλη Arnhem, Ωστόσο, εκείνη την περίοδο ο Χίτλερ κατέλαβε την πόλη. Η συγκεκριμένη περίοδος υπήρξε αρκετά δύσκολη για τη νεαρή Audrey,  η οποία υπέφερε από κατάθλιψη και υποσιτισμό.

Μετά την απελευθέρωση από τον Χίτλερ η ίδια μετακόμισε στο Λονδίνο, όπου έκανε αρχικά μαθήματα μπαλέτου. Λίγο αργότερα ξεκίνησε την καριέρα της ως μοντέλο, αλλά λίγο αργότερα βρήκε το πραγματικό κάλεσμά της, το οποίο ήταν η υποκριτική. Έτσι, το 1948 εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη μεγάλη οθόνη στην ταινία Seven Lessons. Αν και απέκτησε λίγα χρόνια αργότερα έναν ακόμη ρόλο, δεν ήταν πολύ σημαντικός. Έτσι, πήρε την απόφαση να φύγει από την Ευρώπη και να «ανοίξει τα φτερά» της στις Η.Π.Α. προκειμένου να κυνηγήσει το όνειρό της.

Η φήμη, η δόξα και η αναγνώριση

Φτάνοντας στις Η.Π.Α. δεν άργησε να αναγνωριστεί το ταλέντο της. Σύντομα απέκτησε την αναγνώριση που επιζητούσε, παίζοντας το 1953 στην ταινία Roman Holiday.Ένα χρόνο αργότερα, η Audrey Hepburn παντρεύτηκε τον Mel Ferrer, ενώ πρωταγωνίστησε στην ταινία Sabrina, για την οποία προτάθηκε για Όσκαρ.

Τον Ιούλιο του 1960 γέννησε τον πρώτο της γιο, Sean Hepburn Ferrer. Τα επόμενα χρόνια υποδύθηκε μερικούς από τους πιο εμβληματικούς ρόλους της καριέρας στις ταινίες. Ενδεικτικά αναφέρουμε τους εξής: Brakfast at Tiffany’s (1961), Chader (1963), My fair lady (1964) και Wait Until Dark (1967).

Παρ’ όλη την ανοδική πορεία που είχε η καριέρα της στην υποκριτική πήρε την απόφαση να αποσυρθεί το 1967 και ένα χρόνο αργότερα χώρισε από το σύζυγό της. Το ζευγάρι βέβαια χώρισε προτού πάρει διαζύγιο με τον Mel Ferrer να έχει ήδη βρει νέα σύντροφο πριν το οριστικό τους διαζύγιο. Κατά το χωρισμό τους η ηθοποιός έχασε βάρος, ενώ εκείνη την περίοδο γνώρισε τον Ιταλό ψυχίατρο, Adrea Dotti, ο οποίος ήταν ο επόμενος σύζυγός της. 

Παντρεύτηκαν στις 18 Ιανουαρίου 1969, αλλά ο Dotti δεν έμεινε ποτέ πιστός στην Audrey. Αντιθέτως,  διατηρούσε δεσμούς με νεότερες γυναίκες, αν και ομολογουμένως αγαπούσε την Audrey Hepburn, και είχε καλή σχέση με το γιο της από τον προηγούμενο γάμο της. Μαζί απέκτησαν το 1970 έναν ακόμη γιο το Luca, ενώ ο γάμος τους κράτησε 13 χρόνια τελειώνοντας το 1982. Τότε, ο Σον και ο Λούκα ήταν αρκετά μεγάλοι για να τα καταφέρουν σε μια ζωή με μια ανύπαντρη μητέρα.

Τα τελευταία χρόνια ζωής μιας μεγάλης σταρ

Πηγή κεντρικής εικόνας: Wikimedia Commons

Όσον αφορά τις σχέσεις που κράτησε μετά το διαζύγιο με τους δύο πρώην συζύγους της, ήταν εκ διαμέτρου αντίθετες. Με τον Mel Ferrer μίλησε μονάχα δύο φορές στο υπόλοιπο της ζωής της, ενώ με τον δεύτερο σύζυγό της κράτησε πιο συχνή επαφή λόγω του μικρότερου γιου της, του Λούκα.

Την περίοδο που πέθανε, η Audrey Hepburn διατηρούσε δεσμό με τον Ρόμπερτ Γουόλντερς, έναν όμορφο Ολλανδό ηθοποιό, χήρο της ηθοποιού Μερλ Όμπερον, τον οποίο είχε γνωρίσει στα τελευταία χρόνια του γάμου της με τον Dotti. Έτσι, όταν το διαζύγιο οριστικοποιήθηκε, εκείνη και ο Γουόλτερς ξεκίνησαν την κοινή τους ζωή. Αν και οι δυο τους δεν παντρεύτηκαν ποτέ, η ίδια μετά από 9 χρόνια μαζί του, τα αποκάλεσε τα πιο ευτυχισμένα της ζωής της. Μάλιστα, αναφερόμενη στο ότι επέλεξαν να μην παντρευτούν εκείνη είπε ότι είχαν παντρευτεί αλλά όχι επισήμως.

Το 1989 κατετάγη στην τρίτη θέση της λίστας των μεγαλύτερων γυναικών σταρ όλων των εποχών από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου, ενώ από το 1986 μέχρι και το 1993, όταν και έφυγε από τη ζωή, υπηρέτησε ως Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNICEF και τιμήθηκε με το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας για το έργο της. Μάλιστα, με το Ρόμπερτ Γουόλντερς σχεδίαζαν μαζί τα ταξίδια για τη UNICEF. Χαρακτηριστικό ήταν ότι σε καθένα από τους λόγους της, εκείνος παρακολουθούσε και καμιά φορά δάκρυζε.

Τελικά, η Audrey Hepburn διαγνώστηκε με καρκίνο και έφυγε από τη ζωή στις 20 Ιανουαρίου 1993 στην ηλικία των 63. 

Διαβάστε ακόμη:

Πηγή κεντρικής εικόνας: Wikimedia Commons

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπάλληλοι γραφείου

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Νέα Ιωνία Αττικής

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

06-03-2024

Αθήνα

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;