Καιρός: Ο αεροχείμαρρος βάζει τη χώρα στην κατάψυξη - Χιόνια και στην Αττική
Καιρός: Ξεκίνησε η επέλαση χιονιά του αεροχείμαρρου. Έρχεται δριμύ ψύχος.

Ο αεροχείμαρρος καταφθάνει και φέρνει χιονοπτώσεις και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες στην Ελλάδα. Ήδη από σήμερα θα ξεκινήσει η πτώση της θερμοκρασίας με παγετό τις βραδινές ώρες και στα ηπειρωτικά. Στην Αττική και συγκεκριμένα στην Πάρνηθα και την Πεντέλη έχει ήδη αρχίσει να χιονίζει από τις πρώτες πρωινές ώρες.

Η σφοδρή επέλαση του χιονιά θα γίνει την Παρασκευή και το Σαββατοκύριακο θα φτάσει στο πικ της σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, καθώς αναμένεται να δούμε χιόνια και μέσα στο Σύνταγμα.

Πτώση της θερμοκρασίας και τοπικές βροχές στα ανατολικά και νότια πεδινά, ενώ πρόσκαιρες χιονοπτώσεις αναμένονται στα ορεινά και ημιορεινά της Ανατολικής Στερεάς και τα ορεινά της Κρήτης. Στην υπόλοιπη χώρα, αίθριος γενικά καιρός με πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις. Άνεμοι βόρειοι στο Αιγαίο με εντάσεις έως 6 μποφόρ και ανατολικοί στο Ιόνιο έως 4 μποφόρ. Παγετός τις νυχτερινές και πρώτες πρωινές ώρες.

Για την επέλαση του χιονιά τοποθετήθηκε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος.

«ΑΝ, επαναλαμβάνω, ΑΝ διατηρηθούν τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, κρατώντας δηλαδή ένα μεγάλο ερωτηματικό διότι ακόμη «παίζεται» στο νήμα η κατάσταση και βρισκόμαστε και 3 ημέρες πριν, υπάρχει αρκετά μεγάλη πιθανότητα το Σάββατο αργά το βράδυ και προς το ξημέρωμα της Κυριακής να χιονίζει ακόμη και στο Σύνταγμα.

Για τα βόρεια προάστια της Αθήνας δεν το συζητώ, τα χιόνια θα έρθουν πιο νωρίς μέσα στο Σάββατο. Για να μην παρεξηγηθώ όμως, διότι όπως όλοι ξέρετε θέλω να είμαι πάντα αναλυτικός αλλά και όσο το δυνατόν πιο προσεκτικός στις προγνώσεις μου, ΑΥΤΗ τη στιγμή που σας γράφω, για την Αττική, φαίνονται τα εξής ακόλουθα :

Σάββατο 22 Ιανουαρίου (Αττική): 00 πμ – 03 πμ : Τοπικές βροχές στα βόρεια του νομού και τοπικές χιονοπτώσεις πάνω από τα 900 μέτρα υψόμετρο.

03 πμ – 06 πμ: Τοπικές βροχές στα κεντροβόρεια του νομού και χιονοπτώσεις πάνω από τα 600 μέτρα.

06 πμ – 09 πμ: Τοπικές βροχές ασθενούς έως μέτριας έντασης και χιονοπτώσεις πάνω από τα 500 μέτρα.

09 πμ – 12 μμ: Βροχές στα πεδινά ή παραθαλάσσια, χιονόνερο στα ημιπεδινά τμήματα και χιονοπτώσεις πάνω από τα 350 μέτρα.

12 μμ – 15 μμ: Βροχές στα πεδινά ή παραθαλάσσια, χιονόνερο στα ημιπεδινά τμήματα και χιονοπτώσεις πάνω από τα 300-350 μέτρα.

15 μμ – 18 μμ: Βροχές ή χιονόνερο στα πεδινά ή παραθαλάσσια και χιονοπτώσεις πάνω από τα 200-250 μέτρα.

18 μμ – 21 μμ: Βροχές ή χιονόνερο στα παραθαλάσσια, χιονόνερο και εξάρσεις με πιθανές χιονοπτώσεις στα πεδινά και χιονοπτώσεις πάνω από τα 150 μέτρα.

21 μμ – 00 πμ: Χιονόνερο στα παραθαλάσσια και χιονοπτώσεις πάνω από τα 100-150 μέτρα.

Προσοχή:

Όταν 3-4 ημέρες πριν από μια πολύ δύσκολη προγνωστικά μεταβολή, έρχομαι και σας δίνω ανά 3ωρο τα φαινόμενα στην Αττική αλλά και τα πιθανά υψόμετρα χιονόπτωσης, να γνωρίζετε ότι πολλά μπορεί να αλλάξουν. Εγώ σας δίνω αυτά που βλέπω ΑΥΤΗ τη στιγμή που σας γράφω αυτό το κείμενο.

Για να έχουμε πλήρη εικόνα για τις περιοχές χιονόπτωσης και τα υψόμετρα, θα πρέπει να περιμένουμε έως και την Πέμπτη το βράδυ. Αυτά τα λέω για να μην βγει κάποιος και πει ότι ο Καλλιάνος δίνει χιόνια στο Σύνταγμα αργά το βράδυ του Σαββάτου. Επαναλαμβάνω και ας γίνομαι κουραστικός, αυτά που βλέπω τώρα σας δίνω.

Αύριο μπορεί να έχουν αλλάξει τα δεδομένα.

ΥΓ (1) : Υπάρχει διχογνωμία μεταξύ των βασικών προγνωστικών μοντέλων, τόσο ως προς τις ώρες που θα σημειωθούν οι θερμοκρασίες, όσο και ως προς τις περιοχές υετού. Οπότε καταλαβαίνετε ότι δεν είναι εύκολη υπόθεση η πρόγνωση αυτή τη στιγμή.

ΥΓ (2) : Υψόμετρο Διόνυσου: 500 μέτρα

Υψόμετρο Πεντέλης: 400 μέτρα

Υψόμετρο Κηφισιάς: 300 μέτρα

Υψόμετρο Ηλιούπολης: 150 μέτρα

Υψόμετρο Συντάγματος: 100 μέτρα

Υψόμετρο Γλυφάδας: 0-50 μέτρα

Ο καιρός σήμερα 19/1

Πιο αναλυτικά, την Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2022 στα κεντρικά και νότια τμήματα του Αιγαίου, την Ανατολική Στερεά και την Κρήτη αναμένονται αρχικά τοπικές βροχές στα πεδινά. Τοπικές και ασθενείς χιονοπτώσεις αναμένονται στα ορεινά και ημιορεινά της Ανατολικής Στερεάς και στα ορεινά της Κρήτης. Στην Ανατολική Στερεά πρόσκαιρα οι ασθενείς χιονοπτώσεις τις πρωινές ώρες είναι πιθανό να εκδηλωθούν και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο πάνω από τα 300-400 μέτρα. Βελτίωση του καιρού αναμένεται σε αυτές τις περιοχές μετά το μεσημέρι. Τις απογευματινές ώρες τοπικές βροχές είναι πιθανό να εκδηλωθούν σε τμήματα της Πελοποννήσου. Τις νυχτερινές και πρώτες πρωινές ώρες στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί παγετός.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί, στη Δυτική Μακεδονία από -10 έως 5 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από -12 έως 8, στην Ήπειρο από -10 έως 11 βαθμούς, στη Θεσσαλία από -8 έως 7, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από -8 έως 13, στα νησιά του Ιονίου από 1 έως 11 βαθμούς, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου από -2 έως 6 βαθμούς, και στα υπόλοιπα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και στην Κρήτη από -1 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι αρχικά βόρειοι με εντάσεις έως 6 μποφόρ στο Αιγαίο και ανατολικοί έως 4 μποφόρ στο Ιόνιο με σταδιακή εξασθένηση. Από τις απογευματινές ώρες οι άνεμοι στο Βόρειο Αιγαίο θα στραφούν σε νότιους με εντάσεις έως 3 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένουμε αρχικά νεφώσεις με ασθενείς τοπικές βροχές και πρόσκαιρες ασθενείς χιονοπτώσεις κυρίως στα ορεινά. Πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες είναι πιθανό οι ασθενείς χιονοπτώσεις να εκδηλωθούν και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο πάνω από τα 300-400 μέτρα. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά βορειοδυτικοί-βόρειοι με εντάσεις έως 4-5 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση από τις μεσημβρινές ώρες. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -1 έως 8 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη περιμένουμε ηλιοφάνεια με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά βορειοδυτικοί με εντάσεις έως 3 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση από τις μεσημβρινές ώρες. Η θερμοκρασία στην πόλη της Θεσσαλονίκης θα κυμανθεί από -1 έως 6 βαθμούς, σύμφωνα με το meteo.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πληροφορική

Πλήρης Απασχόληση

22-01-2024

Αιγάλεω

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

06-03-2024

Αθήνα

⚽🏀 LIVE SCORES
30 Απρ. 2024
Μπά
90'
2 - 2
Ρεά
01 Μαϊ. 2024
Μπο
22:00
-
Παρ
30 Απρ. 2024
ΟΣΦΠ
'
80 - 82
BARC
01 Μαϊ. 2024
ΦΕΝ
20:45
-
ΜΟΝ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;