Νησιά Τόνγκα: Περίπου κάθε χίλια χρόνια τέτοια έκρηξη - Εικόνες και βίντεο που σοκάρουν
Νησιά Τόνγκα: Τρομακτικές εικόνες και βίντεο έρχονται στο φως της δημοσιότητας μετά από την έκρηξη του ηφαιστείου και το τσουνάμι.

Το περασμένο Σάββατο (15/1) πραγματοποιήθηκε μεγάλη έκρηξη ηφαιστείου στα νησιά Τόνγκα, το μέγεθος της οποίας ήταν τόσο μεγάλο που έγινε έντονα αισθητό έως την Αλάσκα προκαλώντας παράλληλα τσουνάμι στον Ειρηνικό Ωκεανό, το οποίο έπληξε πολλές χώρες από την Ιαπωνία ως τις ΗΠΑ.

Χαρακτηριστικό του μεγέθους της καταστροφής που προκλήθηκε από την έκρηξη του ηφαιστείου στο αρχιπέλαγος των νησιών Τόνγκα είναι και το γεγονός πως σύμφωνα με πολλούς μετεωρολογικούς σταθμούς του δικτύου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών-meteo καταγράφηκε η διακύμανση της ατμοσφαιρικής πίεσης που σχετίζεται με την έκρηξη του ηφαιστείου Hunga Tonga-Hunga Ha’apai της νήσου Τόνγκα στον Ειρηνικό. Στις 10 το βράδυ του Σαββάτου η ατμοσφαιρική πίεση στην Ελλάδα ανέβηκε ξαφνικά κατά 2 μονάδες (hPa) και αμέσως υποχώρησε κατά 4 μονάδες, μέχρι να ισορροπήσει εκ νέου.

Νησιά Τόνγκα: Τι συνέβη το περασμένο Σάββατο

Μετά από μία ηφαιστειακή έκρηξη του υποθαλάσσιου ηφαιστείου Χούνγκα Χαπάιπου, κύματα τσουνάμι  ύψους περίπου μισού μέτρου “χτύπησαν” την Τόνγκα προκαλώντας τρομακτικές εικόνες από το συγκεκριμένο φαινόμενο.

Τα κύματα τσουνάμι ύψους περίπου μισού μέτρου χτύπησαν την Τόνγκα, μετά την έκρηξη. Ειδικότερα, μετά την ηφαιστειακή δραστηριότητα, οι αρχές στην Τόνγκα, στον Ειρηνικό Ωκεανό, είχαν εκδώσει προειδοποίηση για τσουνάμι. Όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό κέντρο έγκαιρης προειδοποίησης για τσουνάμι στον Ειρηνικό, σε μετρητές που βρίσκονται στο επίπεδο της θάλασσας στην πρωτεύουσα της Αμερικανικής Σαμόας παρατηρήθηκαν κύματα ύψους περίπου μισού μέτρου.

Παράλληλα, χρήστες των social media έκαναν αναρτήσεις από εικόνες και βίντεο που “κόβουν” την ανάσα, ενώ ο διεθνής τύπος έδωσε στη δημοσιότητα video από δορυφόρο που προκαλεί σοκ.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφερθεί πως η έκρηξη ανάλογου μεγέθους του ηφαιστείου είναι ένα φαινόμενο που συμβαίνει «περίπου κάθε χίλια χρόνια» και ήταν τόσο μεγάλη που μάλιστα έγινε ορατή και από το διάστημα.

Πιο συγκεκριμένα, ο καθηγητής Shane Cronin από το Πανεπιστήμιο του Auckland, ο οποίος είναι ειδικός στις εκρήξεις της Τόνγκα έγραψε στο The Conversation:

“Αυτή είναι μια από τις τεράστιες εκρήξεις που το ηφαίστειο μπορεί να παράγει περίπου κάθε χίλια χρόνια”.

Επιπλέον, πρόσθεσε ότι «θα μπορούσαμε να βρισκόμαστε για αρκετές εβδομάδες ή και χρόνια σε μεγάλες ηφαιστειακές αναταραχές από το ηφαίστειο Hunga-Tonga-Hunga-Ha’apai».

Άλλωστε, η έκρηξη προκάλεσε σεισμό 7,4 βαθμών προκαλώντας όπως προαναφέρθηκε τσουνάμι στην ακτή του νησιού του Ειρηνικού, αφήνοντάς πολλές ζημιές. Ακόμη, το τσουνάμι στο πέρασμά του άφησε το νησί καλυμμένο με στάχτη και αποκομμένο από βοήθεια

Τα μεγάλα κύματα άνω των 4 ποδιών έφτασαν και στις Η.Π.Α. το περασμένο Σάββατο, όπου γιγάντια κύματα καταγράφηκαν στις ακτές της Καλιφόρνια αλλά και κατά μήκος των ακτών στο Όρεγκον, την Ουάσιγκτον, τη Βρετανική Κολομβία στον Καναδά και την Αλάσκα.

Δορυφορικές εικόνες κατέγραψαν τη θεαματική έκρηξη από το διάστημα και παρά τις τρομερές προειδοποιήσεις, οι θεατές συρρέουν στις παραλίες για να δουν τα αυξανόμενα κύματα του τσουνάμι.

Νησιά Τόνγκα: Οι ζημιές που προκλήθηκαν μετά το τσουνάμι

Μετά το τσουνάμι τα νησιά Τόνγκα είχαν αποκοπεί από τον υπόλοιπο κόσμο την Κυριακή με τις συνδέσεις τηλεφώνου και διαδικτύου να έχουν “πέσει”. Παρ’ όλα αυτά ακόμη δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα εντός των νησιών Τόνγκα.

Ωστόσο, το τσουνάμι έφερε απώλειες στο Περού, όπου δύο γυναίκες έχασαν τη ζωή τους από τα κύματα που έφτασαν τα δύο μέτρα. Πιο συγκεκριμένα, τα κύματα δύο μέτρων χτύπησαν ένα φορτηγό, παρασύροντάς το στη θάλασσα στην παραλία Naylamp, Lambayeque, σταο βόρειο Περού.

Το Περού μέχρι στιγμής δεν έχει εκδώσει προειδοποίηση για τσουνάμι, αλλά το ναυτικό του παρακολουθεί «ασυνήθιστα κύματα» στις ακτές του. Παράλληλα, η Νέα Ζηλανδία έστειλε νωρίς σήμερα το πρωί ένα αναγνωριστικό αεροσκάφος, προκειμένου να γίνει μια αρχική εκτίμηση των ζημιών που υπέστη η περιοχή και τα νησιά με χαμηλό υψόμετρο. Παρ’ όλα αυτά το σύννεφο τέφρας που απλώνεται πάνω από τα νησιά εμποδίζει τις πτήσεις, με αποτέλεσμα να υπάρχουν ελάχιστες πληροφορίες.

Ακόμη, τα νησιά Τόνγκα δέχθηκαν και την προσφορά της Αυστραλίας να στείλει ένα αεροσκάφος, σύμφωνα με την Καμπέρα, ενώ οι αυστραλιανές αρχές προετοιμάζονται να στείλουν βασικά ανθρωπιστικά είδη.

Αυτή τη στιγμή, ωστόσο, η πιο μεγάλη ανησυχία στην Τόνγκα αφορά την ασφάλεια του αέρα και του νερού λόγω της τέφρας και του καπνού με την κυβέρνηση να έχει ζητήσει από το κοινό να φορά μάσκες και να χρησιμοποιεί εμφιαλωμένο νερό προς το παρόν.

Πηγή κεντρικής εικόνας: Wikimedia Commons

Διαβάστε ακόμη:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πληροφορική

Πρακτική Άσκηση

05-02-2024

Άγιος Δημήτριος Αττικής

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Αθήνα

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
20:00
-
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
20:00
-
Παν
27 Απρ. 2024
ΠΤΡ
20:15
-
ΛΑΥ
27 Απρ. 2024
ΠΑΟΚ
20:15
-
ΜΑΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;