Έκρηξη ηφαιστείου στην Τόνγκα: Μέχρι την Ελλάδα έφτασε το κρουστικό κύμα - Νησί αναδύθηκε στο σημείο
Μετεωρολογικοί σταθμοί στην Ελλάδα κατέγραψαν διακύμανση της ατμοσφαιρικής πίεσης που φαίνεται να σχετίζεται με την έκρηξη του υποθαλάσσιου ηφαιστείου στην Τόνγκα.

Το πρωί του Σαββάτου, 15/01, 07:10 ώρα Ελλάδος πραγματοποιήθηκε μία τεράστια έκρηξη ηφαιστείου στην Τόνγκα. Το κρουστικό κύμα έφτασε μέχρι τη χώρα μας.

Πολλοί μετεωρολογικοί σταθμοί του δικτύου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών-meteo κατέγραψαν τη διακύμανση της ατμοσφαιρικής πίεσης που σχετίζεται με την έκρηξη του ηφαιστείου Hunga Tonga-Hunga Ha’apai της νήσου Τόνγκα στον Ειρηνικό. Στις 10 το βράδυ του Σαββάτου η ατμοσφαιρική πίεση στην Ελλάδα ανέβηκε ξαφνικά κατά 2 μονάδες (hPa) και αμέσως υποχώρησε κατά 4 μονάδες, μέχρι να ισορροπήσει εκ νέου.

Από την έκρηξη του ηφαιστείου έχουν δημιουργηθεί πολλά προβλήματα στην περιοχή αυτή καθώς η επικοινωνία παραμένει αδύνατη σε πολλές περιοχές της Τόνγκα, που επλήγη από τσουνάμι, με τις τηλεφωνικές γραμμές και τις διαδικτυακές συνδέσεις να έχουν υποστεί σοβαρές βλάβες. Οι συγγενείς των κατοίκων στη μακρινή Νέα Ζηλανδία προσεύχονται για τις οικογένειές τους στα νησιά της περιοχής καθώς ακόμα δεν έχουν γίνει γνωστές αναφορές για θύματα.

Η έκρηξη και τα επακόλουθα

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη rachid lamor (@rachid.lamor)

Υποθαλάσσιο ηφαίστειο εξερράγη στην Τόνγκα, με αποτέλεσμα να εκδοθούν προειδοποιήσεις για τσουνάμι 1,2 μέτρων και οδηγίες εκκένωσης για τις ακτές της Τόνγκα καθώς και για πολλά νησιά του νότιου Ειρηνικού. Εικόνες και βίντεο που κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν μεγάλα κύματα να πλήττουν παράκτιες κατοικίες.

Οι τηλεφωνικές γραμμές και η σύνδεση στο Διαδίκτυο διακόπηκαν περίπου στις 6:40 μ.μ. τοπική ώρα του Σαββάτου, με αποτέλεσμα να είναι ουσιαστικά αδύνατη η επικοινωνία με τους 105.000 κατοίκους της νησιωτικής χώρας.

Σε συνέντευξη Τύπου η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, Τζασίντα Άρντερν, δήλωσε πως μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν επίσημες αναφορές για τραυματισμούς ή θανάτους στην περιοχή αν και ακόμα η επικοινωνία είναι περιορισμένη και δεν έχει ακόμα αποκατασταθεί στις παράκτιες περιοχές πέραν της πρωτεύουσας Νουκουαλόφα. Σύμφωνα με την Άρντερν, η ηλεκτροδότηση έχει αποκατασταθεί σε κάποιες περιοχές των νησιών και σταδιακά αρχίζουν να λειτουργούν και πάλι τα κινητά τηλέφωνα.

Αξίζει να σημειωθεί πως η ύπατη αρμοστεία της Νέας Ζηλανδίας στη Νουκουαλόφα είπε πως το τσουνάμι είχε προκαλέσει ζημιές σε πλοία, καταστήματα και άλλες υποδομές.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη ABC News (@abcnews_au)

Η Τόνγκα, ένα νησιωτικό κράτος με περίπου 105.000 κατοίκους, βρίσκεται σε απόσταση 2.383 χιλιομέτρων βορειοανατολικά της Νέας Ζηλανδίας.

Το ηφαίστειο Χούνγκα-Τόνγκα-Χούνγκα-Χαπάι έχει εκραγεί αρκετές φορές τις τελευταίες δεκαετίες αλλά η τελευταία αυτή έκρηξη ήταν τόσο ισχυρή που κάτοικοι στα Φίτζι και τη Νέα Ζηλανδία είπαν ότι την άκουσαν. Από τη λάβα της έκρηξης του υποθαλάσσιου ηφαιστείου Χούνγκα Τόνγκα-Χούνγκα Χαπάι δημιουργήθηκε ένα νησί όπως φαίνεται στις δορυφορικές φωτογραφίες που ακολουθούν:

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Geopop (@geopop)

Την Παρασκευή, το ηφαίστειο εξερράγη, εκτοξεύοντας τέφρα και αέρια σε ύψος 20 χιλιομέτρων, σύμφωνα με ανάρτηση της Γεωλογικής Υπηρεσίας της Τόνγκα στο Facebook.

Μπορείς να διαβάσεις επίσης:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Εκπαίδευση

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Νέα Ιωνία Αττικής

Πληροφορική

Πλήρης Απασχόληση

22-01-2024

Αιγάλεω

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
20:00
0 - 0
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
20:00
0 - 0
Παν
27 Απρ. 2024
ΠΤΡ
20:15
-
ΛΑΥ
27 Απρ. 2024
ΠΑΟΚ
20:15
-
ΜΑΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;