Νέα έρευνα: Προστατεύει η κάνναβη από τον κορωνοϊό;
Σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε, χημικές ενώσεις που υπάρχουν στην κάνναβη ίσως είναι όπλα στη μάχη κατά του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με μια νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Nature Products, η CBGA και η CBDA, δύο χημικές ενώσεις που κατά κανόνα υπάρχουν στην κάνναβη, ίσως να είναι ισχυρά όπλα στη μάχη κατά του κορωνοϊού. Οι δύο ερευνητές από το Oregon State University παρατήρησαν ότι οι δύο ενώσεις τείνουν να συνδέονται με τις πρωτεΐνες του ιού, αποτρέποντας έτσι τη μόλυνση του ανθρώπινου οργανισμού από τον ιό. Η μελέτη χρησιμοποίησε ως βάση τις παραλλαγές Άλφα και Βήτα του ιού.

Όπως είναι γνωστό, η κάνναβη έχει ήδη πολλές χρήσιμες εφαρμογές:

Χρησιμεύει ως φυτική ίνα, τροφή και ζωοτροφή, ενώ διάφορα συστατικά της στοιχεία χρησιμοποιούνται σε καλλυντικά, κρέμες σώματος, συμπληρώματα διατροφής και τρόφιμα.

Όπως δήλωσε ο ένας εκ των δύο ερευνητών, Richard van Breemen:

«Αυτές οι χημικές ενώσεις μπορούν να ληφθούν από το ανθρώπινο στόμα. Έχει επανειλημμένως διαπιστωθεί ότι είναι ασφαλείς για τους ανθρώπους.

Έχουν την δυνατότητα να εμποδίσουν αλλά και να θεραπεύσουν τυχόν μόλυνση από τον SARS-CoV-2

Κάποιες περαιτέρω διευκρινίσεις:

Η κάνναβη (cannabis sativa) είναι φυτό με 400 αναγνωρισμένες χημικές ουσίες (ενώσεις), εκ των οποίων οι 85 είναι γνωστές ως κανναβινοειδή. Μεταξύ τους είναι η τετραϋδροκανναβινόλη (γνωστή ως THC) που έχει ψυχοδραστικές επιδράσεις, όπως και η κανναβιδιόλη (CBD) που είναι μη ψυχοδραστικό συστατικό, με κλινικές μελέτες να έχουν αποδείξει πως βοηθάει ασθενείς με χρόνιες παθήσεις, καρκίνο, αυτισμό, πολλαπλή σκλήρυνση, ηπατίτιδα C, αρθρίτιδα, φλεγμονές, με νευροεκφυλιστικές ασθένειες (Πάρκινσον, Αλτσχάιμερ), τους φορείς του AIDS και σε πολλά άλλα θέματα υγείας. Βασική προϋπόθεση είναι η συνταγή γιατρού και η ορθή χρήση.

Η κανναβιγερόλη (CBG) επίσης είναι μη ψυχοδραστική ουσία και αποτελεί τη “μητέρα” πολλών άλλων κανναβινοειδών. Δηλαδή, από το γονικό αυτό μόριο, παράγοντα πολλά άλλα κανναβινοειδή, όταν το φυτό ωριμάσει. Ναι, όπως τα THC και το CBD. Όταν τελειώνει η διαδικασία, στο φυτό μένει το 1% της CBG, ουσία που σύμφωνα με μελέτες φαίνεται να μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση του καρκίνου του παχέος εντέρου, την αντιμετώπιση της κατάθλιψης, ενώ μπορεί να χρησιμοποιεί για τον πόνο, το άγχος, τις φλεγμονές, τις δερματικές καταστάσεις, το γλαύκωμα, τη νευροπροστασία και ως αντισηπτικό.

Πίσω στην έρευνα του Oregon State University, οι συγγραφείς της εξήγησαν πως “ως συμπλήρωμα των εμβολίων, χρειάζονται μικρομοριακοί θεραπευτικοί παράγοντες για τη θεραπεία ή την πρόληψη λοιμώξεων, από το σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο του SARS-CoV-2 και τις παραλλαγές του, που προκαλούν τον Covid-19”.

Η μεθοδολογία τους αφορούσε τις δοκιμές ουσιών έως ότου βρεθεί συγγενής (μοριακά) με την πρωτεΐνη της ακίδας του ιού. Φάνηκε πως αυτό ισχύει για συγκεκριμένα κανναβινοειδή οξέα από την κάνναβη. Στις δοκιμές εξουδετέρωσης που ακολούθησαν “το κανναβιγερολικό οξύ (CBGa) και το κανναβιδιολικό οξύ (CBDa) απέτρεψαν τη μόλυνση των ανθρώπινων επιθηλιακών κυττάρων, από ψευδοϊό που εκφράζει την πρωτεΐνη ακίδας SARS-CoV-2. Επίσης, εμπόδισαν την είσοδο ζωντανού SARS-CoV-2 στα κύτταρα”.

Ο μηχανισμός μιμείται αποτελεσματικά τη δραστηριότητα των αντισωμάτων, με τις ενώσεις κάνναβης να προσκολλώνται στην πρωτεΐνη ακίδας του ιού“.

O συνδυασμός εμβολιασμού και θεραπείας CBDA/CBGA μειώνει τις πιθανότητες διαφυγής του SARS-CoV-2. Τονίστηκε ότι χρειάζονται περαιτέρω έρευνες και κλινικές δοκιμές για να είναι βέβαιοι οι επιστήμονες για όσα βρήκαν στα εργαστήρια “εν τούτοις τα ευρήματα είναι πολλά υποσχόμενα”.

Tο “Salon” έγραψε για αυτό το θέμα:

“Οι συγκεκριμένες ενώσεις χάνουν την αποτελεσματικότητα τους σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση του Covid, σε υψηλές θερμοκρασίες. Δηλαδή, στο κάπνισμα ή έπειτα από ψήσιμο”.

Διαβάστε ακόμη:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπηρεσίες Εστίασης

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

Παραγωγή

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Κηφισιά

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;