Φοιτήτρια στο neolaia.gr για το Πανεπιστήμιο και την εξεταστική εν μέσω πανδημίας
Φοιτητές και Πανεπιστήμιο: Τον νέο κύκλο συνεντεύξεων του neolaia.gr εγκαινιάζει μία φοιτήτρια του ΕΚΠΑ - Μας μίλησε για τα Πανεπιστήμια και την πανδημία, την απόφαση για δια ζώσης εξεταστική, τις φετινές φοιτητικές εκλογές, την πανεπιστημιακή αστυνομία και την καθιέρωση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής για την είσοδο στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Η Μπαρμπιλένα Τριανταφύλλου είναι τελειόφοιτη του Τμήματος Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Ακολουθεί η συνέντευξή της στο neolaia.gr για το ελληνικό Πανεπιστήμιο εν μέσω πανδημίας, τη δια ζώσης εξεταστική χειμερινού εξαμήνου, την πανεπιστημιακή αστυνομία, τις φοιτητικές εκλογές του 2022 και πολλά άλλα..

-Ας ξεκινήσουμε με την πιο πρόσφατη είδηση: Έχεις κάποιο σχόλιο για το περιστατικό επίθεσης σε καθηγητή στην ΑΣΟΕΕ και την έφοδο των ΜΑΤ στη σχολή;

“Θλιβερό και βίαιο περιστατικό που υποβαθμίζει τόσο το Ελληνικό πανεπιστήμιο όσο και το ιδεώδες γύρω από το δυναμικό της εκπαίδευσης, στο οποίο οφείλεται σεβασμός.”

-Ήδη εκπαιδεύονται 400 άτομα που έχουν προσληφθεί για τη στελέχωση των Ομάδων Προστασίας των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων. Πώς βλέπεις την εγκαθίδρυση της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας στις σχολές και πώς πιστεύεις ότι θα επηρεάσει τις ισορροπίες μέσα στο Πανεπιστήμιο;

“Ως φοιτήτρια, στο τμήμα μου στην Οδό Ιπποκράτους καθώς και στις αίθουσες στη Σοφοκλέους δεν έχω αισθανθεί ποτέ την ανάγκη φύλαξης από την αστυνομία. Η πανεπιστημιακή κοινότητα αποτελείται από άτομα που συνειδητά επέλεξαν το δρόμο της εκπαίδευσης και δεν χρειάζεται κανέναν να την «αστυνομεύει».”

-Ποια η άποψή σου για την κατάργηση του Πανεπιστημιακού ασύλου από το 2019 έως και σήμερα;

“Θεωρώ πως πρόκειται για ακόμη μια περίπτωση όπου το αστυνομικό σώμα (τα πόδια) σηκώθηκε να χτυπήσει το Πρυτανικό Συμβούλιο (το κεφάλι).

Άλλη μια ενέργεια υποταγής της ελεύθερης διακίνησης ιδεών, της ειρηνικής σκέψης στη βιαιότητα και την αστυνομική παρέμβαση με το παραμικρό ή και χωρίς καμία αφορμή.”

-Η εξεταστική χειμερινού εξαμήνου (Γενάρης – Φλεβάρης 2022) θα γίνει δια ζώσης και όχι εξ αποστάσεως. Αυτή είναι η τελική απόφαση Πρυτάνεων και Πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας. Ποια είναι η δική σου γνώμη για την οριστική απόφαση περί εξεταστικής; Θα μπορούσε να είχε γίνει κάτι διαφορετικά;

“Οι φοιτητές είναι νοήμονα όντα και προτιμούν τους περιορισμούς στη δια-ζώσης φοίτηση παρά την φοίτηση μέσα από την οθόνη. Η χρήση μάσκας τηρείται γιατί κανείς δεν επιθυμεί να νοσήσει”

“Αυτό είναι κάτι που με ευχαριστεί καθώς ελέγχονται τα πιστοποιητικά. Η τηλε-εξεταστική δίνει πάρα πολλά περιθώρια αντιγραφής και παρατυπίας, γεγονός που υποβαθμίζει τη διαδικασία.”

-Πανεπιστήμιο, πανδημία, μέτρα. Ένα σχόλιο για την όλη κατάσταση;

“Γενικώς, οι φοιτητές είναι νοήμονα όντα και προτιμούν τους περιορισμούς στη δια-ζώσης φοίτηση παρά την φοίτηση μέσα από την οθόνη. Η χρήση μάσκας τηρείται γιατί κανείς δεν επιθυμεί να νοσήσει. Από εκεί και ύστερα όταν οι παρέες μεταβαίνουν στους εξωτερικούς χώρους οι φίλοι μεταξύ τους ενδέχεται να βγάλουν τη μάσκα, όπως θα έκαναν αν κάθονταν μαζί για καφέ.”

-Πώς κρίνεις την Υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, στο μέχρι τώρα έργο της και στις αποφάσεις που έχει λάβει για τα πανεπιστήμια;

“Όπως και τα περισσότερα υπουργεία, έτσι και αυτό, το έχει αναλάβει ένα άτομο που δεν τρέφει κανένα ενδιαφέρον και κανέναν ζήλο για το αντικείμενο. Η παιδεία στην Ελλάδα διανύει μια από τις πιο σκοτεινές περιόδους και περιστατικά κάθε είδους βίας σε κέντρα εκπαίδευσης αναδύονται από παντού.”

-Ποια η γνώμη σου για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής στα Πανεπιστήμια;

“Η συντηρητική κυβέρνηση έχει αλλεργία απέναντι στην κάθε είδους κινητικότητα με πρώτη και κυρίαρχη την κινητικότητα προς το σύγχρονο και το διαφορετικό. Άλλη μια κινητικότητα στην οποία έχει αλλεργία η κυβέρνηση είναι η κοινωνική. Το μέτρο αυτό όχι απλώς δεν εξυγίανση της εκπαίδευσης αλλά εξ-ελιτισμό της παιδείας. Ποιο το κίνητρο; Είτε οι αποτυχώντες (κατά τον όρο επιτυχώντες) να στρέφονται στην ιδιωτική εκπαίδευση, είτε να αποτελούν τη νέα εργατική τάξη, η οποία θα εξυπηρετεί τυφλά και για ψίχουλα τα καλοθρεμμένα παιδιά που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν πλούσια.”

-Πώς είναι η κατάσταση στο δικό σου Πανεπιστήμιο;

“Το δικό μου πανεπιστήμιο στελεχώνεται από καθηγητές με περισσότερο και καθηγητές με λιγότερο μεράκι. Ορισμένοι αντιμετωπίζουν το λειτούργημα ως λειτούργημα και άλλοι ως πάρεργο μεταξύ άλλων ασχολιών. Ευτυχώς οι πρώτοι είναι περισσότεροι. Οι υποδομές είναι έως ένα βαθμό ικανοποιητικές και η λειτουργία του τμήματος (ΕΜΜΕ, ΕΚΠΑ) σε γενικές γραμμές εύρυθμη.”

-Κεφάλαιο φοιτητικές εκλογές: Τι προβλέπεις για τη φετινή αναμέτρηση; Πότε και πώς θα γίνουν δεδομένης και της κατάστασης με την πανδημία;

“Συνήθως οι εκλογές πραγματοποιούνται κατά τους πρώτους ανοιξιάτικους μήνες. Θεωρώ ότι θα πραγματοποιηθεί δια ζώσης, ενδεχομένως με κάποια μέτρα ασφαλείας.”

-Ποιος ο ρόλος των φοιτητικών παρατάξεων σε μία κρίσιμη περίοδο όπως αυτή με την πανδημία;

“Δυστυχώς διακοσμητικός. Άτομα από χόμπι, φιλίες, γνωριμίες και ελπίδες για καλές σημειώσεις μπαίνουν σε παρατάξεις που κάπως ταιριάζουν με τις πεποιθήσεις των γονιών τους και τις υπηρετούν με κλειστά μάτια. Μια μικρογραφία της πολιτικής πραγματικότητας εκτός πανεπιστημίου.”

-Ποια συμβουλή θα έδινες σε έναν πρωτοετή φοιτητή;

“Να αφοσιώνεται κυρίως σε αυτά που προσφέρει το Ελληνικό πανεπιστήμιο και όχι τόσο σε αυτά που δεν προσφέρει. Αν επικεντρωθεί στις ελλείψεις το πιο πιθανό είναι να παραιτηθεί. Επιπλέον, να μην επιτρέπει στον εαυτό του να αφήνει πολλά μαθήματα για «αργότερα», γιατί όσο ανεβαίνει ο αριθμός των «χρωστούμενων» τόσο το «αργότερα» κινείται προς το «ποτέ».”

Προσεχώς κι άλλες συζητήσεις με φοιτητές και φοιτήτριες ελληνικών Πανεπιστημίων. Συντονιστείτε στο neolaia.gr για τις επόμενες συνεντεύξεις!

Πηγή φωτογραφιών: Intime

Δείτε ακόμα:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Αθήνα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Χαλάνδρι

1.500

⚽🏀 LIVE SCORES
19 Μαϊ. 2024
Παν
20:00
-
Ολυ
19 Μαϊ. 2024
Άρη
20:00
-
ΠΑΟ
24 Μαϊ. 2024
ΠΑΟ
19:00
-
ΦΕΝ
24 Μαϊ. 2024
Ρεάλ
22:00
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

 0 
 1 
 0