Έκτακτη Σύνοδος Πρυτάνεων: Η οριστική απόφαση για την εξεταστική χειμερινού εξαμήνου
«Η δια ζώσης διεξαγωγή των εξετάσεων, αναμένεται να αντιμετωπίσει σοβαρές δυσχέρειες», σημειώνει η Σύνοδος για την εξεταστική Ιανουαρίου 2022 στα Πανεπιστήμια - Η θέση των Πρυτάνεων

Παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας ολοκληρώθηκε η εξ αποστάσεως Σύνοδος των Πρυτάνεων, την οποία συγκάλεσε εκτάκτως ο Προεδρεύων της Συνόδου, Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, με αποκλειστικό θέμα συζήτησης τη λειτουργία των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων και την Εξεταστική των φοιτητών του Χειμερινού Εξαμήνου 2022.

Ειδικότερα, στη σύνοδο προσεκλήθησαν και συμμετείχαν μέσω τηλεδιάσκεψης σε μέρος της συζήτησης, η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, ο Υφυπουργός και αρμόδιος για θέματα Ανώτατης Εκπαίδευσης, Άγγελος Συρίγος, και ο γενικός γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης, Αποστόλης Δημητρόπουλος.

Κατά τη διάρκεια της Συνόδου των Πρυτάνεων, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας έθεσε θέματα διαβλητότητας των εξετάσεων στα Πανεπιστήμια, εάν αυτές πραγματοποιηθούν εξ αποστάσεως, κάτι που αποτελεί αίτημα όλων των ΑΕΙ.

Μάλιστα, ο Υφυπουργός Παιδείας, κ. Συρίγος, αναφέρθηκε σε παραδείγματα φοιτητών, οι οποίοι προσπαθούν να αντιγράψουν στην εξεταστική περίοδο για να περάσουν τα μαθήματα, ενώ και η Υπουργός έθεσε εξίσου ζήτημα διαβλητότητας όταν οι εξετάσεις δεν γίνονται μέσα στα αμφιθέατρα με επιτήρηση.

Τι αποφάσισε η Σύνοδος Πρυτάνεων για την εξεταστική χειμερινού εξαμήνου στα ΑΕΙ

Πρυτάνεις και πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, κατέληξαν στο ότι η εξεταστική περίοδος του Χειμερινού Εξαμήνου (Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου) των Πανεπιστημίων της χώρας θα διεξαχθεί δια ζώσης και όχι εξ αποστάσεως, παρά τις έντονες αντιδράσεις που υπάρχουν μεταξύ φοιτητών και καθηγητών.

Υπενθυμίζουμε άλλωστε ότι το Υπουργείο Παιδείας έχει ήδη προχωρήσει σε έκδοση της σχετικής εγκυκλίου για την εξεταστική Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2022, η οποία και φαίνεται να ενόχλησε ορισμένα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, τα οποία θεώρησαν ότι έπρεπε πρώτα να ακουστούν οι απόψεις της πανεπιστημιακής κοινότητας της χώρας.

Αναλυτικά η θέση των πρυτάνεων

Η Σύνοδος, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τις συνθήκες εξάπλωσης της πανδημίας του COVID-19 και των μεταλλάξεών της και θεωρώντας ότι τα μέτρα στα Πανεπιστήμια επαναφέρουν το πρόταγμα της προστασίας της δημόσιας υγείας, κατέληξε στα παρακάτω:

1. Η δια ζώσης διεξαγωγή των εξετάσεων, αναμένεται να αντιμετωπίσει σοβαρές δυσχέρειες. Για όσους φοιτητές καταστεί αδύνατη η συμμετοχή τους, λόγω νόησης και καραντίνας, θα ληφθεί μέριμνα ώστε να εξεταστούν με τον πλέον πρόσφορο τρόπο που θα καθοριστεί, από τα ίδια τα Πανεπιστήμια, με συνεννόηση διδασκόντων και φοιτητών, λαμβανομένου υπόψη του ισχύοντος πλαισίου συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας για δια ζώσης εξέταση αναπλήρωσης. Είναι αυτονόητο ότι η αδυναμία συμμετοχής στις εξετάσεις θα τεκμαίρεται από τα στοιχεία στο edupass, η εγγραφή στο οποίο έχει μεγάλη σημασία για την ομαλή και κατά το δυνατόν ασφαλή διεξαγωγή των εξετάσεων αλλά και την προστασία της δημόσιας υγείας. Οι διοικήσεις των Πανεπιστημίων παρακολουθούν την εξέλιξη της πανδημίας και σε πιθανή επιδείνωση των κρουσμάτων και συνθηκών θα επανέλθουν υιοθετώντας ευέλικτους και πιο ασφαλείς τρόπους λειτουργίας στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους.

2. Το ΥΠΑΙΘ και τα συναρμόδια Υπουργεία σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ οφείλουν να προσφέρουν τη δυνατότητα για τον έλεγχο, στη μεγαλύτερη δυνατή έκταση, των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας, με τα κατάλληλα διαγνωστικά μέσα.

Η Υπουργός Παιδείας, απαντώντας σε αίτημα των Πανεπιστημίων, δεσμεύθηκε για την αναζήτηση τρόπων επιδότησης των ενεργειακών δαπανών των Πανεπιστημίων (κατ’ αναλογία με οικιακούς και μη οικιακούς καταναλωτές) μέσω του Υπουργείου Ενέργειας, ώστε να καλυφθεί το αυξημένο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας και οι προμήθειες πετρελαίου και φυσικού αερίου, δεδομένου ότι τα σχετικά κόστη έχουν αυξηθεί υπέρμετρα και δεν είναι δυνατόν να καλυφθούν από τους ισχύοντες προϋπολογισμούς των Ιδρυμάτων.

Τι ζητούν τα πανεπιστήμια

Λαμβάνοντας υπόψη τα νέα δεδομένα της πανδημικής κρίσης στην Ελλάδα, τα Πανεπιστήμια θέλουν να υπάρχει μια ευελιξία, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την εξεταστική περίοδο και να οργανωθούν οι εξετάσεις του Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου με εξ αποστάσεως μέσα.

Όπως μάλιστα αναφέρει και η Σύγκλητος του Παντείου Πανεπιστήμιο: «υπάρχουν ισχυρές επιφυλάξεις ως προς τη σκοπιμότητα να γίνουν όλα τα μαθήματα και οι εξετάσεις δια ζώσης. Υπό τις παρούσες συνθήκες, η επιστροφή στις αίθουσες μπορεί να αποβεί παιδαγωγικά και υγειονομικά καταστροφική, με δεδομένο μάλιστα ότι ο έλεγχος των πιστοποιητικών εμβολιασμού αποδεικνύεται ατελέσφορος για να αντιμετωπιστεί η διασπορά του ιού. Οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί, ωστόσο, στην έναρξη του 2022 μας καλούν επιτακτικά να επανεκτιμήσουμε τα δεδομένα με ευθύνη, επίγνωση της δυσκολίας αλλά και της ανάγκης να σταθμίζουμε με σωφροσύνη τα επίμαχα της συγκυρίας. Όπως ακριβώς πράξαμε το φθινόπωρο για να κρατήσουμε το Πανεπιστήμιο ανοικτό. Ζητούμε συνεπώς, εφόσον ισχύσει η απόφαση για δια ζώσης διδασκαλία, να εξασφαλισθούν οι όροι για την όσο το δυνατόν ασφαλέστερη επιστροφή στα αμφιθέατρα αλλά και την συνέχιση της διδασκαλίας και τη συμμετοχή στις εξετάσεις για διδάσκοντες/διδάσκουσες και φοιτητές/φοιτήτριες που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες».

Κεντρική εικόνα: Intime

Δείτε ακόμα:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

15-02-2024

Νέα Σμύρνη

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

14-02-2024

Καλλιθέα Αττικής

950

⚽🏀 LIVE SCORES
28 Απρ. 2024
Ολυ
17:00
-
Λαμ
28 Απρ. 2024
ΠΑΟ
19:30
-
ΑΕΚ
26 Απρ. 2024
ΜΟΝ
20:00
-
ΦΕΝ
26 Απρ. 2024
BARC
22:00
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;