Φοιτητική ζωή: Δέκα συμβουλές για αποδοτικό διάβασμα εν μέσω εξεταστικής
Φοιτητική ζωή: Η εξεταστική είναι εδώ και είναι καιρός για σωστό διάβασμα!

Η αλήθεια είναι πως η περίοδος που διανύουμε είναι λίγο περίεργη, αφού μπορεί να έχουμε επιστρέψει στη διά ζώσης εκπαίδευση, αλλά ο κορωνοϊός καλά κρατεί και τα μέτρα “σφίγγουν” όσο περνούν οι ημέρες χωρίς να αφήνουν περιθώρια χαλάρωση. Όπως και να το κάνουμε όμως, οι σπουδές συνεχίζονται και η εξεταστική του Ιανουαρίου σού “χτυπάει” την πόρτα.

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει πάλι να διαβάσεις, ώστε να αποδώσεις το μέγιστο και να μπορέσεις να περάσεις -γιατί όχι;- όλα τα μαθήματα που χρειάζεται. Ωστόσο, για την καλύτερη και μέγιστη απόδοσή σου είναι απαραίτητο να διαβάσεις σωστά, μεθοδικά και… συγκεντρωμένα! Για αυτό το λόγο χρειάζεται ισχυρή θέληση για διάβασμα, πρόγραμμα και πειθαρχία.

Εμείς συγκεντρώσαμε, λοιπόν, μερικές από τις πιο σημαντικές συμβουλές που πρέπει να ακολουθήσεις, προκειμένου να οργανώσεις το διάβασμά σου και να περάσεις τα μαθήματα που πρέπει.

Συμβουλή #1

Ο χώρος στον οποίο συνήθως διαβάζουμε είναι το δωμάτιό μας. Έτσι, είναι σημαντικό ο συγκεκριμένος χώρος να έχει αρκετό φως, αφού αν το δωμάτιό σου είναι σκοτεινό, θα κουράζεσαι πολύ γρήγορα. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να αποπροσανατολίζεται η σκέψη σου πιο εύκολα και να μη συγκεντρώνεσαι πλήρως σε αυτό που κάνεις, δηλαδή στο διάβασμα.

Συμβουλή #2

Δεν έχει σημασία πόση ώρα διαβάζεις, αλλά και το πόσο αποδοτικό είναι στην πραγματικότητα το διάβασμά σου. Γι’ αυτό το λόγο συνίσταται να κάνεις μικρά διαλειμματάκια από το διάβασμα, προκειμένου να φας κάτι ή ακόμη και να χαζέψεις έξω από το παράθυρο. Το ιδανικό θα ήταν να κάνεις ένα 10λεπτο διάλειμμα μετά από 40 λεπτά εντατικού και συνεχόμενου διαβάσματος. Επανάλαβε το αρκετές φορές και θα δεις ότι δεν θα καταλάβεις πώς διάβασες τόσο πολύ και πόσο γρήγορα πέρασε ο χρόνος, ενώ σε αυτό το σημείο πρέπει να τονίσουμε ότι είναι σημαντικό να αποφύγεις τη χρήση κινητού ή υπολογιστή για να μπεις στα social media, αφού με αυτό τον τρόπο αντί να ξεκουράσεις τον εγκέφαλό σου μάλλον θα τον… κουράσεις!

Συμβουλή #3

Μία καλή συμβουλή για να βγει το διάβασμα πιο εύκολα και φυσικά ευχάριστα είναι το διάβασμα με παρέα. Το να έχεις τους φίλους και τις φίλες σου μαζί, ειδικά όταν διαβάζετε το ίδιο μάθημα είναι εκπληκτικό, αφού αφενός στο διάλειμμα από το διάβασμα μπορείτε να πείτε κάτι μεταξύ σας για να χαλαρώσετε και να γελάσετε, μπορεί ο ένας να βοηθήσει τον άλλο είτε λύνοντας απορίες είτε προσφέροντας σημειώσεις.

 

Συμβουλή #4

Κάτι που θα σε βοηθήσει πολύ στην κατανόηση του θέματος που διαβάζεις είναι το να εξηγήσεις το θέμα σε κάποιο άτομο που δεν έχει ιδέα για τι πράγμα μιλάς. Το ιδανικό θα ήταν να εξηγήσεις την ύλη σου σε φίλους ή συγγενείς που δεν ασχολούνται με το αντικείμενο των σπουδών σου. Αν πάλι θέλεις να βοηθήσεις κάποιον συμφοιτητή ή κάποια συμφοιτήτριά σου που δεν τα πάει τόσο καλά στο συγκεκριμένο μάθημα, μπορείς να προτείνεις να διαβάσετε μαζί και να εξηγήσεις τα σημεία που δεν κατανοεί. Άλλωστε, με αυτό τον τρόπο θα ωφεληθείτε και οι δύο αρκετά. Αν πάλι ντρέπεσαι πολύ να μοιραστείς τις γνώσεις σου με ένα τρίτο πρόσωπο, μπορείς να τις μοιραστείς με… τον καθρέφτη! Μπορείς δηλαδή να πεις αυτά που έμαθες δυνατά κοιτώντας τον εαυτό σου στον καθρέφτη. Ειδικά αν είσαι ακουστικός ή οπτικός τύπος, αυτό θα βοηθήσει κατά πολύ το διάβασμά σου.

Συμβουλή #5

Εκτός από τις σημειώσεις που κράτησες στην αίθουσα ή κατάφερες να αποκτήσεις από άλλους συμφοιτητές και συμφοιτήτριές σου, είναι μία εξαιρετική ιδέα να δημιουργήσεις δικές σου με τα πιο βασικά σημεία. Μάλιστα, μπορείς να ξαναγράψεις τα πιο σημαντικά σημεία του μαθήματος δημιουργώντας κάρτες μέσω των οποίων μπορείς να τεστάρεις παράλληλα τον εαυτό σου, ώστε να δεις αν θυμάσαι όλα όσα έμαθες.

Συμβουλή #6

Οι μαλάξεις στο πρόσωπο και κυρίως στο μέτωπο, στο σημείο ανάμεσα στα φρύδια, βοηθούν να απαλλαγείς από την ένταση και να ενισχύσεις τη λειτουργία της μνήμης σου. Το λεγόμενο «τρίτο μάτι» συνδέεται με τη λειτουργία της υπόφυσης, του πιο σημαντικού αδένα του ενδοκρινικού συστήματος, με αποτέλεσμα ασκείται πίεση στην υπόφυση να ενισχύεται η μνήμη και να απομακρύνεται το στρες. Αν θέλεις να χαλαρώσεις λίγο από το άγχος που λογικά σού προκαλεί η εξεταστική, δε χάνεις κάτι να το δοκιμάσεις!

Συμβουλή #7

Μία ακόμη “ύπουλη” συμβουλή χαλάρωσης αφορά τις φωτογραφίες που έχεις τριγύρω σου όταν διαβάζεις. Φωτογραφίες που δείχνουν, για παράδειγμα, κουτάβια ή γατάκια μπορούν παραδόξως να απελευθερώσουν τη φαντασία και να ενισχύσουν τη διάθεση, βοηθώντας να επιστρέψεις μετά από λίγο στο διάβασμά σου πιο χαλαρός/-ή και με λιγότερο στρες.

Συμβουλή #8

Ένας ακόμη τρόπος για να χαλαρώσεις από το άγχος και να συγκεντρωθείς περισσότερο στο διάβασμά σου είναι οι βαθιές αναπνοές. Όταν παίρνεις πολλές και βαθιές αναπνοές, ενεργοποιούνται τα εγκεφαλικά κύματα Θήτα ενισχύοντας καθ’ αυτό τον τρόπο τη συγκέντρωση και τη μνήμη. Η αναπνοή θα πρέπει να είναι διαφραγματική και να πραγματοποιείται σε 3 στάδια: εισπνοή μετρώντας μέχρι το 6, διατήρηση αναπνοής μετρώντας μέχρι το 2 και εκπνοή μετρώντας μέχρι το 9.

Συμβουλή #9

Κατά τη διάρκεια της εξεταστικής μάλλον δίνεις παραπάνω από ένα μάθημα. Πολλές φορές τείνουμε να διαβάζουμε πολλή ώρα ένα μάθημα μέχρι να βγάλουμε ένα μεγάλο μέρος της ύλης. Αυτή η τακτική, όμως, αποτελεί μεγάλο λάθος αφού με αυτό τον τρόπο “χάνεται” η συγκέντρωση. Συνίσταται, λοιπόν, μια στο τόσο να γίνεται εναλλαγή στα μαθήματα που θα εξεταστείς, προκειμένου να μην αποσυγκεντρώνεσαι.

 

Συμβουλή #10

Η τελευταία συμβουλή δεν σχετίζεται άμεσα με το διάβασμα, αλλά μπορεί να το επηρεάσει αρκετά. Είναι πολύ πιθανό εν μέσω εξεταστικής να έχεις “χρυσώσει” το delivery και το έτοιμο φαγητό θεωρώντας ότι με αυτό τον τρόπο θα “σώσεις” χρόνο που μπορείς να αφιερώσεις στο διάβασμα. Ίσως 1-2 φορές να είναι εντάξει, αλλά μην το κάνεις συστηματικά γιατί φαγητά και τροφές,όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, αποτελούν “καύσιμα” για τον εγκέφαλο. Και μέσα σε μία τόσο απαιτητική περίοδο όπως η εξεταστική εσύ πρέπει να φουλάρεις!

Διαβάστε ακόμη:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

15-02-2024

Νέα Σμύρνη

Γραφικές Τέχνες

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Βούλα

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
FT
1 - 1
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
FT
1 - 0
Παν
27 Απρ. 2024
ΠΤΡ
ΤΕΛ
66 - 104
ΛΑΥ
27 Απρ. 2024
ΠΑΟΚ
ΤΕΛ
77 - 62
ΜΑΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  
 1