Μάγια Αγγέλου: Η πρώτη Αφροαμερικανή που βρίσκεται σε νόμισμα των Η.Π.Α.
Η Μάγια Αγγέλου έγινε η πρώτη Αφροαμερικανή γυναίκα σε αμερικανικό νόμισμα.

Η Μάγια Αγγέλου υπήρξε μία εξέχουσα προσωπικότητα του παγκόσμιου λογοτεχνικού γίγνεσθαι και όχι μόνο. Υπήρξε ποιήτρια και ακτιβίστρια, ενώ ήταν και η πρώτη μαύρη γυναίκα που έγραψε και ερμήνευσε ποίημα σε προεδρική ορκωμοσία.

Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ στο πλαίσιο του προγράμματος American Women Quarters  δημιούργησε νομίσματα με την ποιήτρια Μάγια Αγγέλου. Έτσι, η Μάγια Αγγέλου έγινε η πρώτη μαύρη γυναίκα που εμφανίστηκε ποτέ στο αμερικανικό νόμισμα των 25 λεπτών, γνωστό και ως «quarter».

Αξίζει να σημειωθεί πως στο πλαίσιο του ίδιου προγράμματος έχουν κοπεί και σχεδιαστεί νομίσματα και για άλλες σημαντικές γυναίκες των Η.Π.Α. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται μια αστροναύτης, μια αρχηγός φυλής και μια ηθοποιός.

Η Τζάνετ Γέλεν, η πρώτη γυναίκα υπουργός Οικονομικών στις ΗΠΑ, με αφορμή το νόμισμα με τη Μάγια Αγγέλου δήλωσε:

«Κάθε φορά που επανασχεδιάζουμε το νόμισμά μας, έχουμε την ευκαιρία να πούμε κάτι για τη χώρα μας – τι εκτιμούμε και πώς έχουμε προχωρήσει ως κοινωνία»


Η Μάγια Αγγέλου, που έγινε η πρώτη μαύρη γυναίκα σε αμερικανικό νόμισμα, έφυγε από τη ζωή στις 28 Μαΐου 2014 σε ηλικία 86 ετών έχοντας αφήσει το στίγμα της στη λογοτεχνία, και έχοντας λάβει πολλούς τιμητικούς τίτλους, ενώ το 2010, της απονεμήθηκε το υψηλότερο βραβείο πολιτών των ΗΠΑ που δεν είναι άλλο από το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας από τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

Όσον αφορά το quarter, δηλαδή το νέο νόμισμα στο οποίο βλέπουμε τη Μάγια Αγγέλου, η ποιήτρια απεικονίζεται με ανοιχτά και απλωμένα χέρια. Από πίσω της είναι ένα πουλί που πετά και ο ήλιος που ανατέλλει, τα οποία είναι «εμπνευσμένα από την ποίησή της και συμβολίζουν τον τρόπο που έζησε», εξήγησε το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ.

Η μπροστινή πλευρά του νομίσματος απεικονίζει την παραδοσιακή προτομή του Τζορτζ Ουάσιγκτον, του πρώτου προέδρου της χώρας.

Πηγή κεντρικής εικόνας: Wikimedia Commons

Διαβάστε ακόμη:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Εποχιακή Εργασία

15-02-2024

Ναουσα

1.500

Μεταφορές

Πλήρης Απασχόληση

22-01-2024

Μαρούσι

800

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;