Κωνσταντίνος Τζούμας: Victim blaming, σεξισμός και αποκαθήλωση
Κωνσταντίνος Τζούμας: «Οι γυναικοκτονίες οφείλονται σε ένα βαθμό στη φλυαρία των γυναικών»

Τι κι αν έχουμε φτάσει στο σημείο να μετράμε τις γυναικοκτονίες σαν «κρούσματα», με 17 δολοφονίες γυναικών από συντρόφους, συζύγους, πρώην συντρόφους κτλπ, κάποιοι εθελοτυφλούν και συνεχίζουν να αναπαράγουν μεσαιωνικές αντιλήψεις για τη θέση της γυναίκας στο σπίτι, την εργασία και γενικότερα στην κοινωνία.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Neolaia.gr (@neolaia.gr)

Τελευταίο «κρούσμα» ο Κωνσταντίνος Τζούμας. Ο ηθοποιός με αφορμή τα όσα είπε εν ώρα λειτουργίας ο Μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης, Παύλος, προχώρησε ένα αξιολύπητο victim blaming για τις δολοφονημένες γυναίκες του 2021.

Πιο συγκεκριμένα, ο Μητροπολίτης, διέκοψε την ομιλία του για τις άπορες οικογένειες, επειδή κάποιες γυναίκες μιλούσαν και δήλωσε: «Εσείς οι γυναίκες δεν μπορείτε να κλείσετε τα στόματά σας; Πώς τις αντέχετε;»

Τις δηλώσεις αυτές που απεύθυνε προς το ποίμνιό του κλήθηκε να σχολιάσει ο Κωνσταντίνος Τζούμας σε συνέντευξή του στο «Πρωινό» του ΑΝΤ1 και τον Ισίδωρο Φίκαρη. Και εκεί που λέγαμε όλοι πως ένα σεξιστικό χιουμοράκι πλέον μπορεί να μην είναι και τόσο επικίνδυνο, αφού η μεγαλύτερη μερίδα της κοινωνίας και των ΜΜΕ έσπευσε να κατακρίνει τον λόγο του Μητροπολίτη, ήρθε ένας άνθρωπος με σημαντικό έργο στις τέχνες και τον πολιτισμό να κάνει ακόμα χειρότερα τα πράγματα και να πάει παραπέρα το μισογυνίστικο ντελίριο που δυστυχώς δεν ακούσαμε για πρώτη φορά.

Συγκεκριμένα ο ραδιοφωνικός παραγωγός δήλωσε ελαφρά τη καρδία ότι «οι γυναικοκτονίες στην Ελλάδα οφείλονται σε ένα βαθμό στη φλυαρία των γυναικών». Δεν είναι ανακρίβεια, είναι αυτούσια δήλωση, χωρίς μοντάζ, μπροστά σε κάμερα και μικρόφωνο, γνωρίζοντας ο ίδιος πως θα παίξει στην τηλεόραση. Συγκεκριμένα σε πασίγνωστη εκπομπή με πολλούς τηλεθεατές και φυσικά γνωρίζοντας ότι θα αναπαραχθεί στο διαδίκτυο πιο γρήγορα κι από Tweet του Άδωνη Γεωργιάδη.

Πιο συγκεκριμένα δήλωσε: «Έχει ένα δίκιο ο Μητροπολίτης Κοζάνης όσον αφορά τις φλύαρες γυναίκες. Μιλάνε πολύ σε σημείο που εκνευρίζεσαι. Πιστεύω ότι οι γυναικοκτονίες στην Ελλάδα οφείλονται σε ένα βαθμό στη φλυαρία των γυναικών. Μιλάνε ακατάπαυστα. Θα μου πει τώρα, δεν μπορεί να γενικεύεις. Είναι αφόρητο πάντως», αφήνοντας άφωνους τους παρουσιαστές και συμπαρουσιαστές της εκπομπής, με τη Φαίη Σκορδά να δηλώνει πως δεν έχει άλλη δύναμη να σχολιάσει κάτι τέτοιο.

Το video δεν είναι πλέον διαθέσιμο

Αρκετοί λένε πως ίσως αυτός να είναι ο σκοπός κάποιων. Να πάρουν λίγη δημοσιότητα, να πάνε κόντρα στο ρεύμα της εποχής και σε μια «επαναστατική» περίοδο των γυναικών και γενικότερα της κοινωνίας που θέλουν να βάλουν στοπ σε όλες τις περιπτώσεις σεξισμού, έμφυλων διακρίσεων, βίας και φυσικά γυναικοκτονιών. Έχουν γίνει παρόμοιες ρατσιστικές δηλώσεις από αρκετούς πολιτικούς και επώνυμους γενικότερα για τους κομμουνιστές, τους «μαύρους», τους Αφρικανούς, τους μετανάστες και τους πρόσφυγες και φυσικά τους ομοφυλόφιλους και γενικότερα τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα.

Ένα ερώτημα είναι αν είχε ανάγκη ο συγκεκριμένος κύριος να λάβει τόση αρνητική δημοσιότητα. Ένα δεύτερο ερώτημα είναι πως θα ένοιωσαν οι συγγενείς των 17 δολοφονημένων γυναικών από τους συντρόφους τους (την περίοδο του 2021) με αυτές τις απόψεις. Πως θα ένιωσαν χιλιάδες κακοποιημένες γυναίκες.

Μπορεί να θυμίζει τη φράση «Να Λόλα, ένα μήλο», αλλά εν έτη 2022 είμαστε αναγκασμένοι να γράφουμε τα βασικά και αυτονόητα. Η φλυαρία δεν είναι ποινικό αδίκημα, ούτε καν πλημμέλημα. Δεν είναι καν αδίκημα. Και δεν είναι «ελάττωμα» μόνο των γυναικών. Ακόμα κι αν είχε γίνει έρευνα που έλεγε πως η φλυαρία είναι συμπεριφοριστικό χαρακτηριστικό περισσότερο των γυναικών δεν θα έπρεπε καν να γίνεται θέμα, πόσο μάλλον να το θέτεις ως ζήτημα σε δολοφονίες!

Αυτό που έκανε όμως ο Κωνσταντίνος Τζούμας είναι ένα ξεκάθαρο victim blaming. Μια χυδαία επίθεση στις γυναίκες και κυρίως σε αυτές που δεν είναι πια μαζί μας για να υπερασπιστούν τον εαυτό τους. Θα έλεγα μια εξύβριση νεκρών… Ντρέπεται και η ντροπή!

Και σκεφτόμαστε πάντα αν πρέπει να ασχολούμαστε με τέτοιες δηλώσεις ή δίνουμε βήμα σε λάθος πρότυπα. Αλλά πρέπει να γνωστοποιούνται παντού και να καταδικάζονται τέτοιες δηλώσεις. Μετά πρέπει να έρχεται ο αποκλεισμός τέτοιων ανθρώπων από δημόσιο βήμα.

Είναι απορίας άξιο πάντως πως ένας σεξιστής αποδέχεται τον όρο «γυναικοκτονία», αλλά ταυτόχρονα θεωρεί πως για το φαινόμενο αυτό ευθύνονται οι γυναίκες, επειδή φλυαρούν…

Είναι απορίας άξιο πως δεν είναι αντιληπτό και κατανοητό από όλους, ότι οι «επιθέσεις» στις γυναίκες και γενικότερα σε όλα τα θύματα, κάνουν κακό σε όλους. Και πως τα σεξιστικά στερεότυπα επηρεάζουν αρνητικά και τους cis straight λευκούς άνδρες.

Η δικαιολογία της παρερμήνευσης δεν μπορεί να ευσταθεί σε τέτοιες περιπτώσεις, ούτε φυσικά η σάτιρα. Γιατί όταν η σάτιρα χτυπά το θύμα, τον αδικημένο, τον απλό πολίτη, τότε είναι χυδαία, πρόστυχη, ανήθικη και επικίνδυνη. Η σάτιρα που χτυπά τους έχοντες εξουσία, τους καταπιεστές, τους θύτες και τους ισχυρούς είναι ηθική, χρήσιμη και θα έλεγα θα πρέπει να θεωρείται και επιβαλλόμενη.

Είναι κρίμα ακόμα ένας γνωστός και σημαντικός καλλιτέχνης, ηθοποιός, ραδιοφωνικός παραγωγός, συγγραφέας κτλπ να αποκαθηλώνει τον εαυτό του σε λίγες φράσεις..

Καληνύχτα σε όλους τους Τζούμες…

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Neolaia.gr (@neolaia.gr)

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

15-02-2024

Νέα Σμύρνη

Υπηρεσίες ένδυσης και υπόδησης

Όλοι οι τύποι εργασίας

23-01-2024

Αθήνα

1

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  
  
 1