Κορωνοϊός: Εντοπίστηκε νέα παραλλαγή - Συναγερμός στη Γαλλία για την IHU
Κορωνοϊός: Πανικός με νέα μετάλλαξη που εντοπίστηκε στη Γαλλία.

SOS εκπέμπουν οι υγειονομικές Αρχές στη Γαλλία, αλλά και ο ΠΟΥ για τον εντοπισμό της παραλλαγής του κορωνοϊού. Η νέα μετάλλαξη, ονομάστηκε προσωρινά IHU, καθώς ανακαλύφθηκε από ακαδημαϊκούς που εδρεύουν στο IHU Mediterranee Infection στις 10 Δεκεμβρίου. Η ανακάλυψη της παραλλαγής, που ονομάστηκε B.1.640.2, ανακοινώθηκε σε ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στο medRxiv.

Έχει ανιχνευθεί σε 12 ασθενείς στη Μασσαλία, περιέχει 46 μεταλλάξεις, καθιστώντας την πιο ανθεκτική στα εμβόλια και πιο μολυσματική, σύμφωνα με τα πρώτα ρεπορτάζ.

Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για αυτήν τη νέα παραλλαγή της COVID-19:

  • Οι ερευνητές λένε ότι περιέχει 46 μεταλλάξεις — ακόμη περισσότερες από την Όμικρον — γεγονός που την καθιστά πιο ανθεκτική στα εμβόλια.
  • Περίπου 12 κρούσματα έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής κοντά στη Μασσαλία, με το πρώτο να συνδέεται με ταξίδια στην αφρικανική χώρα Καμερούν.
  • Οι δοκιμές δείχνουν ότι το στέλεχος φέρει τη μετάλλαξη N501Y —που πρωτοεμφανίστηκε στην παραλλαγή Alpha— που οι ειδικοί πιστεύουν ότι μπορεί να την καταστήσει πιο μεταδοτική.
  • Σύμφωνα με τους επιστήμονες, φέρει επίσης τη μετάλλαξη E484K, που θα μπορούσε να σημαίνει ότι η παραλλαγή IHU θα είναι πιο ανθεκτική σε εμβόλια.
  • Δεν έχει ακόμη εντοπιστεί σε άλλες χώρες ή δεν έχει επισημανθεί ως παραλλαγή υπό έρευνα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Αθανάσιος Τσακρής: «Στη Γαλλία νέα παραλλαγή»

O Αντιπρύτανης του ΕΚΠΑ, Καθηγητής Μικροβιολογίας, και Μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Αθανάσιος Τσακρής μίλησε στον ΣΚΑΪ και τόνισε, σχετικά με τη μετάλλαξη Όμικρον, πως «την ουσία έχουμε να κάνουμε με ένα καινούργιο ιό».

Ερωτηθείς για τα νέα δεδομένα από τη Δανία, και τις εκτιμήσεις περί τέλους της πανδημίας σε δύο μήνες ο κ. Τσακρής σχολίασε ότι αυτό είναι το ευχάριστο σενάριο, δήλωσε ότι όλοι λίγο πολύ λόγω εμβολίου, λόγω προηγούμενης νόσησης θα έχουμε ανοσία που θα μας προφυλάξει, αλλά αν θυμηθούμε πως λειτουργούν οι κορωνοϊοί υπάρχουν συνεχώς νέες παραλλαγές.

«Ήδη στη Γαλλία περιγράφεται μια καινούργια παραλλαγή με 30 περίπου μεταλλάξεις και 25 διαγραφές αμινοξέων στο γενετικό του υλικό, που δείχνει την ικανότητα που έχει ο ιός συνεχώς να μεταλλάσσεται, πιστεύουμε προς κατεύθυνση που δε θα είναι τόσο παθογόνος» υπογράμμισε ο κ. Τσακρής.

Για τα σχολεία δήλωσε πως εάν μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι τις επόμενες ημέρες η ασφάλεια των παιδιών θα είναι μεγαλύτερη επιστρέφοντας στο σχολείο, να ανοίξουν, αν όχι καλό είναι να παραταθεί το άνοιγμα για μια εβδομάδα. «Μήπως τα παιδιά είναι πιο ασφαλή στο σχολείο με εφαρμογή υγειονομικών μέτρων και του τέστινγκ;» διερωτήθηκε.

Διαβάστε ακόμη:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Χωρίς κατηγορία

Πλήρης Απασχόληση

18-01-2024

Ασπρόπυργος

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

06-03-2024

Αθήνα

1.000

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;