Ο πρόεδρος του Μεξικού προσφέρει άσυλο στον Τζούλιαν Ασάνζ
Ο πρόεδρος του Μεξικού επανέλαβε την προσφορά να δώσει άσυλο στον Αυστραλό ιδρυτή των Wikileaks, Τζούλιαν Ασάνζ, την οποία είχε κάνει πριν από έναν χρόνο στον Ντόναλντ Τραμπ.

Ο πρόεδρος του Μεξικού, Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, δήλωσε τη Δευτέρα (03/01/2022) ότι είχε ζητήσει από τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, να απονείμει χάρη στον διωκόμενο από τις ΗΠΑ εκδότη και ακτιβιστή, Τζούλιαν Ασάνζ, προτού εγκαταλείψει την εξουσία στις αρχές του 2021, ενώ επανέλαβε ότι θα προσέφερε άσυλο στον 50χρονο ιδρυτή του WikiLeaks.

Σημειώνουμε ότι πριν από λίγο καιρό και συγκεκριμένα τον Δεκέμβριο του 2021, η υπόθεση του Αυστραλού δημοσιογράφου πήρε νέα τροπή, καθώς άνοιξε ο δρόμος για την έκδοσή του στις ΗΠΑ, ύστερα από απόφαση βρετανικού εφετείου που φαίνεται να τον παραδίδει κανονικά στις Αμερικανικές αρχές για να τον προσαγάγουν σε δίκη που αφορά την υπόθεση διαρροής απορρήτων εγγράφων.


Οι αμερικανικές αρχές του έχουν απαγγείλει 18 κατηγορίες για την αποκάλυψη από τον ιστότοπο WikiLeaks εκατοντάδων χιλιάδων αμερικανικών εμπιστευτικών ως άκρως απόρρητων διπλωματικών και στρατιωτικών εγγράφων, τα οποία έφεραν στο φως τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν και τα οποία οι ΗΠΑ ερίζουν ότι έθεσαν ζωές σε κίνδυνο.

Οι ΗΠΑ κατηγορούν τον Τζούλιαν Ασάνζ ότι από το 2010 έφερε στη δημοσιότητα περισσότερα από 700.000 διαβαθμισμένα ντοκουμέντα για τις αμερικανικές στρατιωτικές και διπλωματικές δραστηριότητες, ιδιαίτερα στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Αν ο Τζούλιαν Ασάνζ δικαστεί και καταδικαστεί στις ΗΠΑ, αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να του επιβληθεί ποινή κάθειρξης 175 ετών, μια υπόθεση που σηματοδοτεί σοβαρή επίθεση κατά της αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας και ελευθεροτυπίας.

Άσυλο στο Μεξικό για τον Ασάνζ

Ο πρόεδρος του Μεξικού, Λόπες Ομπραδόρ, επανέλαβε την προσφορά να δώσει άσυλο στον Ασάνζ, την οποία είχε κάνει πριν από έναν χρόνο. Όπως ανέφερε, προτού ο Ντόναλντ Τραμπ αποχωρήσει από την εξουσία και τον διαδεχθεί ο Τζο Μπάιντεν τον Ιανουάριο του 2021, του είχε στείλει επιστολή παροτρύνοντάς τον να απονείμει χάρη στον Τζούλιαν Ασάνζ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ – ΜΠΕ, το Μεξικό δεν έλαβε ποτέ απάντηση, όπως διευκρίνισε ο Ομπραδόρ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί σχεδόν καθημερινά.

Η προσφορά ασύλου θα αποτελούσε ένδειξη «αλληλεγγύης, αδελφοσύνης» από πλευράς της χώρας, στην οποία θα αποφάσιζε να ζήσει ο κ. Ασάνζ, που θα μπορούσε να είναι «το Μεξικό», έκρινε ο Λόπες Ομπραδόρ.

Εάν του δινόταν άσυλο από το Μεξικό ο ιδρυτής του WikiLeaks δεν θα ήταν σε θέση να επεμβαίνει σε εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών και δεν θα ήγειρε κανενός είδους απειλή, διαβεβαίωσε ο κεντροαριστερός πολιτικός.

Οι δικηγόροι έχουν προσφύγει κατά της απόφασης του εφετείου ο Τζούλιαν Ασάνζ να εκδοθεί στις ΗΠΑ. Η οδύσσεια του άλλοτε έφηβου χάκερ από τη Μελβούρνη, ο οποίος έμεινε αποκλεισμένος για επτά χρόνια στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, προτού συλληφθεί από τη βρετανική αστυνομία και κατόπιν εγκλειστεί στη φυλακή υψίστης ασφαλείας Μπέλμαρς, δυστυχώς συνεχίζεται.

Αν κριθεί ένοχος, ο Τζούλιαν Ασάνζ κινδυνεύει να του επιβληθεί κάθειρξη 175 ετών, μια υπόθεση που αποτελεί σοβαρότατη επίθεση στην ελευθερία του Τύπου.

Σε περίπτωση που εκδοθεί και καταδικαστεί από την αμερικανική δικαιοσύνη, ο Τζούλιαν Ασάνζ κινδυνεύει να του επιβληθούν 175 χρόνια κάθειρξη.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Δείτε ακόμα:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Παραγωγή

Πλήρης Απασχόληση

11-03-2024

Ασπρόπυργος

Πρόσθετες Υπηρεσίες Τουρισμού

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
20:00
-
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
20:00
-
Παν
27 Απρ. 2024
ΠΤΡ
20:15
-
ΛΑΥ
27 Απρ. 2024
ΠΑΟΚ
20:15
-
ΜΑΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;