Τέλος εποχής για τα χρωματιστά τατουάζ
Ευρωπαϊκή Ένωση: Τέλος τα χρωματιστά μελάνια για τατουάζ

Τέλος εποχής για τα χρωματιστά τατουάζ σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος για καρκίνο ή γενετικές μεταλλάξεις που μπορούν προκαλέσουν οι χημικές ουσίες που βρίσκονται στα μελάνια.

Για αυτό τον λόγο η ΕΕ αποφάσισε την απαγόρευση τη χρήση χρωματιστών μελανιών στα τατουάζ από τις 4 Ιανουαρίου 2021.

Η καταχώριση, αξιολόγηση, εξουσιοδότηση και περιορισμός των χημικών προϊόντων της ΕΕ (REACH) έχει θέσει εκτός νόμου περίπου 4.000 χημικές ουσίες που συνήθως βρίσκονται σε χρωματιστά μελάνια τατουάζ, με την απαγόρευση να τίθεται σε ισχύ στις 4 Ιανουαρίου.

Αυτό συμβαίνει επειδή ο ρυθμιστικός φορέας είπε ότι οι χημικές ουσίες μπορεί να προκαλέσουν “καρκίνο ή γενετικές μεταλλάξεις”.

Ορισμένες από τις χημικές ουσίες έχουν ήδη απαγορευτεί να εφαρμόζονται πάνω στο δέρμα, επομένως είναι λογικό ότι αυτές οι ίδιες χημικές ουσίες πιθανότατα δεν θα πρέπει να γίνονται τατουάζ στο δέρμα.

Παρόλο που τα χημικά τέθηκαν εκτός νόμου τον Ιανουάριο του 2021, δόθηκε στους κατασκευαστές μελανιών περίοδος χάριτος για να βρουν ασφαλέστερες συνθέσεις για τη δημιουργία χρωματιστών μελανιών.

Πιο συγκεκριμένα, ενώ τα κράτη μέλη ενέκριναν τους κανόνες πριν από ένα χρόνο, δόθηκε μεταβατική περίοδος 12 μηνών ώστε η βιομηχανία παραγωγής μελανιών να αλλάξει τις συνταγές. Για δύο συγκεκριμένες αποχρώσεις, το «Pigment Blue 15:3» και το «Pigment Green 7», επετράπη περίοδος χάριτος 24 μηνών, επειδή είναι δύσκολο να αντικατασταθούν.

Η ΕΕ αναφέρει ότι οι νέοι κανόνες της έχουν σχεδιαστεί για να προστατεύσουν τους πελάτες από ερεθισμούς του δέρματος ή χειρότερα προβλήματα, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου.

Οι καλλιτέχνες τατουάζ στην ΕΕ έχουν εκφράσει ανησυχίες ότι η απαγόρευση των χρωματιστών μελανιών θα βλάψει τις επιχειρήσεις τους χωρίς να εμποδίζει πραγματικά τους ανθρώπους να έρχονται σε επαφή με δυνητικά επιβλαβείς χημικές ουσίες.

Πηγή φωτογραφίας: Intime

Διαβάστε ακόμη:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

06-03-2024

Αθήνα

1.000

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Χαλάνδρι

1.500

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  
 1