Επιστήμη: Ανακαλύφθηκε νέο μέρος στο ανθρώπινο σώμα
Σε ενημέρωση των εγχειριδίων ανατομίας θα προχωρήσουν οι ειδικοί καθώς ανακαλύφθηκε ένα νέο μέρος του ανθρώπινου σώματος.

Σε ενημέρωση των εγχειριδίων ανατομίας θα προχωρήσουν οι ειδικοί καθώς ανακαλύφθηκε ένα νέο μέρος του ανθρώπινου σώματος. Πρόκειται για ένα μυϊκό στρώμα στην κάτω γνάθο, το οποίο παίζει ουσιαστικό ρόλο στη μάσηση και περιγράφηκε από επιστήμονες για πρώτη φορά στο περιοδικό Annals of Anatomy.

Ο νέος μυς βρίσκεται βαθιά στον μασητήρα, τον πιο εμφανή από τους μυς της γνάθου, ανάμεσα στο πίσω μέρος των ζυγωματικών και την κάτω γνάθο.

Μπορείτε να νιώσετε τον μασητήρα μυ τοποθετώντας τα δάχτυλά σας στο πίσω μέρος των μάγουλων σας ενώ μασάτε. Θεωρείτο ότι αποτελείται από δύο μόνο στρώματα: Ένα βαθύ και ένα επιφανειακό. Ωστόσο, ορισμένα κείμενα είχαν αναφερθεί σε ένα μυστηριώδες υπέρ- βαθύ τρίτο στρώμα.

Λαμβάνοντας υπόψη αυτές τις αντιφατικές περιγραφές, θέλαμε να εξετάσουμε ξανά τη δομή του μασητήρα μυός διεξοδικά“, δήλωσε ο καθηγητής Jens Christoph Türp, από το Πανεπιστημιακό Κέντρο Οδοντιατρικής της Βασιλείας.

Πρόκειται για αυτό το τρίτο στρώμα που η ομάδα, με επικεφαλής τον Türp και την Dr Szilvia Mezey από το Τμήμα Βιοϊατρικής του Πανεπιστημίου της Βασιλείας, ανακάλυψε τελικά.

Αυτό το βαθύ τμήμα του μασητήρα μυός διακρίνεται σαφώς από τα δύο άλλα στρώματα όσον αφορά την πορεία και τη λειτουργία του“, είπε η Mezey.

Το νέο στρώμα εμπλέκεται στη σταθεροποίηση της κάτω γνάθου, πρόσθεσε η καθηγήτρια, έχοντας μελετήσει τη διάταξη των μυϊκών ινών του. Πιστεύει επίσης ότι είναι το μόνο μέρος του μασητήρα που τραβάει την κάτω γνάθο προς τα πίσω.

Η ομάδα διέλυσε 12 κεφάλια που διατηρήθηκαν σε φορμαλδεΰδη και εξέτασε αξονικές τομογραφίες 16 “φρέσκων” πτωμάτων, συν μια σάρωση μαγνητικής τομογραφίας από ζωντανό άτομο για να προσδιορίσει τη θέση και την πιθανή λειτουργία του νέου μυϊκού στρώματος.

Στην εργασία της, η ομάδα προτείνει να ονομάζεται Musculus masseter pars coronidea, που σημαίνει κορονοειδές τμήμα του μασητήρα, καθώς προσκολλάται στο μυϊκό (στεφανιαίο) τμήμα της κάτω γνάθου.

Το εύρημα δεν είναι μόνο ανατομικά σημαντικό, συμπεραίνουν οι συγγραφείς, αλλά θα μπορούσε να είναι και κλινικά. Η ακριβής γνώση του μασητήρα μυός θα βελτιώσει τη χειρουργική επέμβαση και τις θεραπείες της κάτω γνάθου.

Παρόλο που θεωρείται γενικά ότι η ανατομική έρευνα τα τελευταία 100 χρόνια δεν έχει αφήσει κανένα ίχνος, το εύρημά μας μοιάζει λίγο με τους ζωολόγους που ανακαλύπτουν ένα νέο είδος σπονδυλωτών“, είπε ο Türp.

 

Διαβάστε ακόμη:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πληροφορική

Πλήρης Απασχόληση

22-01-2024

Αιγάλεω

Μόδα - Ομορφιά

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;