Πανετόνε: Η ιστορία του πιο γνωστού ιταλικού χριστουγεννιάτικου γλυκού
Πανετόνε: Ποια είναι η ιστορία του ιταλικού γλυκού που όλοι λατρεύουμε να απολαμβάνουμε κάθε χρόνο, τέτοια εποχή;

Όλοι έχουμε δοκιμάσει πανετόνε κατά τη διάρκεια των γιορτών. Το χριστουγεννιάτικο γλυκό από την Ιταλία που κάνει θραύση, βρίσκεται πλέον στα περισσότερα εορταστικά τραπέζια.

Όμως ποια είναι η ιστορία του γλυκού που όλοι λατρεύουμε να απολαμβάνουμε κάθε χρόνο, τέτοια εποχή;

 

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη The Vegan Italian Kitchen (@theveganitaliankitchen)

 

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη 𝒞𝓎𝓃𝒹𝓎 (@foodsimplistic)

Αυτό το εξαιρετικό γλυκό που είναι κάτι ανάμεσα σε κέικ και τσουρέκι, και κρύβει μέσα του σταφίδες και αποξηραμένα φρούτα, έλκει την καταγωγή του από το Μιλάνο. Οι απόψεις για την ονομασία διίστανται. Για κάποιους το πανετόνε προέρχεται από τις λέξεις «Pan de ton», δηλαδή ψωμί πολυτελείας, ενώ για άλλους πήρε το όνομά του από τον Τόνι, τον παραγιό της οικογένειας Σφόρτσα που το δημιούργησε για να σώσει την κατάσταση όταν κάηκε το χριστουγεννιάτικο κέικ.

Σε κάθε περίπτωση, η ιστορία του πανετόνε κρατάει εκατοντάδες χρόνια στη γειτονική Ιταλία, όπως επίσης παραμένει ίδιο και το γεγονός ότι το κρεμάνε ανάποδα μόλις ψηθεί! Ο λόγος που συμβαίνει αυτό, είναι απλός. Το πανετόνε κρεμιέται για να διατηρήσει το σχήμα του και τη χαρακτηριστική κορυφή του, και μένει έτσι παραδοσιακά μέχρι να φτάσει στο γιορτινό τραπέζι.

Από την Ιταλία, καταβάλλονται προσπάθειες για την απόκτηση καθεστώτος προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης για αυτό το προϊόν, αλλά αυτές δεν ήταν επιτυχημένες. Ο πρώην Ιταλός υπουργός Γεωργίας Πάολο Ντε Κάστρο ήταν γνωστό ότι έψαχνε τρόπους για την προστασία των γνήσιων ιταλικών κέικ από τον αυξανόμενο ανταγωνισμό στη Νότια Αμερική και διερευνά εάν θα μπορούσε να αναληφθεί δράση στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.

Στην Ιταλία, το πανετόνε έρχεται με μια συχνά ποικίλη ιστορία, αλλά αυτό που αναφέρει πάντοτε ότι η γενέτειρά του ήταν το Μιλάνο. Η λέξη “panettone” προέρχεται από την ιταλική λέξη “panetto“, μια μικρή τούρτα. Το επαυξητικό ιταλικό επίθημα “one” αλλάζει την έννοια σε “μεγάλο κέικ“.

 

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Lissa Levy | Food Stylist (@lissa_lissa_levy)

Η προέλευση αυτού του κέικ φαίνεται να είναι αρχαία, ίσως από τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, όταν οι αρχαίοι Ρωμαίοι προσέθεταν διογκωτικά σε ένα είδος ζύμης με μέλι.

Αυτό το ψηλό, ζυμωμένο κέικ φρούτων εμφανίζεται στις διάφορες μορφές τέχνης. Εμφανίζεται σε έναν πίνακα του 16ου αιώνα από τον Πίτερ Μπρίγκελ τον πρεσβύτερο και αναφέρεται πιθανώς σε ένα σύγχρονο βιβλίο συνταγών που γράφτηκε από τον Ιταλό Μπαρτολομέο Σκάπι, προσωπικό σεφ σε πάπες και αυτοκράτορες κατά την εποχή του Καρόλου Ε΄. Η πρώτη καταγεγραμμένη σύνδεση του πανετόνε με τα Χριστούγεννα βρίσκεται στα γραπτά του Ιταλού του 18ου αιώνα Πιέτρο Βέρι. Το αναφέρει ως «Pan de Ton» (πολυτελές ψωμί).

Διαβάστε ακόμη:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Χωρίς κατηγορία

Όλοι οι τύποι εργασίας

21-03-2024

Θεσσαλονικη

Χωρίς κατηγορία

Πλήρης Απασχόληση

15-03-2024

Αθήνα

⚽🏀 LIVE SCORES
09 Μαϊ. 2024
Ολυ
22:00
-
Ast
08 Μαϊ. 2024
BARC
22:00
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;