Κομισιόν: Εννέα μήνες η ισχύς του ευρωπαϊκού ψηφιακού πιστοποιητικού
Δεσμευτικό όριο 9 μηνών στην ισχύ των πιστοποιητικών εμβολιασμού για ταξίδια έθεσε επίσημα η Κομισιόν.

Ισχύ εννέα μηνών θα έχει το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό, ανακοίνωσε η Κομισιόν, ενώ οι νέοι κανόνες θα είναι δεσμευτικοί για τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ από 1η Φεβρουαρίου.

Ειδικότερα, η Επιτροπή ενέκρινε κανόνες σχετικά με το ψηφιακό πιστοποιητικό COVID της ΕΕ, καθορίζοντας δεσμευτική περίοδο αποδοχής 9 μηνών (ακριβώς 270 ημερών) των πιστοποιητικών εμβολιασμού για τους σκοπούς των ταξιδιών εντός της ΕΕ.

Μόλις τεθεί σε εφαρμογή ο κανόνας, τα κράτη της ΕΕ θα είναι υποχρεωμένα να επιτρέπουν στους πλήρως εμβολιασμένους ταξιδιώτες με έγκυρο υγειονομικό πιστοποιητικό να έχουν πρόσβαση στο έδαφός τους. Ωστόσο, ως εξαίρεση που δικαιολογείται από ενδεχόμενη επιδείνωση της κατάστασης, θα εξακολουθήσουν να μπορούν να επιβάλλουν περαιτέρω απαιτήσεις, όπως αρνητικά τεστ ή καραντίνες, εφόσον είναι αναλογικές.

Κράτη της ΕΕ, μεταξύ των οποίων η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Ελλάδα, απαιτούν αυτή τη στιγμή από τους πλήρως εμβολιασμένους ταξιδιώτες από άλλες χώρες της ΕΕ να επιδεικνύουν επίσης κατά την άφιξή τους αρνητικό τεστ Covid-19.

Μέχρι στιγμής, στην ΕΕ έχουν εκδοθεί 807 εκατομμύρια πιστοποιητικά ενώ μέχρι τώρα 60 χώρες και εδάφη σε πέντε ηπείρους έχουν ενταχθεί στο σύστημα.

Ο πρωταρχικός εμβολιασμός κατά της Covid-19 αποτελείται αυτή τη στιγμή στην ΕΕ από δύο δόσεις εμβολίων των Pfizer/BioNTech, AstraZeneca και Moderna ή μία δόση του εμβολίου της Johnson & Johnson.

Οι ενισχυτικές δόσεις θα καταγράφονται ως εξής:

  • 3/3 για αναμνηστική δόση μετά από μια αρχική σειρά εμβολιασμού 2 δόσεων.
  • 2/1 για αναμνηστική δόση μετά από εμβολιασμό μίας δόσης ή μία δόση εμβολίου 2 δόσεων που χορηγείται σε άτομο που έχει αναρρώσει.

Οι νέοι κανόνες ισχύουν μόνο για τα διεθνή ταξίδια.

Οι κυβερνήσεις θα μπορούν να έχουν διαφορετική διάρκεια του πάσου Covid-19 για την πρόσβαση σε εκδηλώσεις ή δραστηριότητες σε κλειστούς χώρους μέσα στην επικράτειά του

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπάλληλοι γραφείου

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Νέα Ιωνία Αττικής

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Βούλα

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;