Πανελλήνιες 2022: Μέχρι πότε η προθεσμία για τις αιτήσεις συμμετοχής των υποψηφίων
Πανελλήνιες 2022: Πότε λήγει η προθεσμία για τις αιτήσεις των υποψηφίων μετά την παράταση που έδωσε το ΥΠΑΙΘ - Όλες οι αλλαγές που θα βρουν οι υποψήφιοι στις Πανελλαδικές εξετάσεις 2022 – Τι πρέπει να γνωρίζουν

Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί από το Υπουργείο Παιδείας, όλοι οι υποψήφιοι (μαθητές και απόφοιτοι) που επιθυμούν να συμμετάσχουν στις Πανελλήνιες 2022 των ΓΕΛ ή των ΕΠΑΛ, πρέπει να υποβάλουν στο Λύκειό τους σχετική Αίτηση-Δήλωση.

Λόγω έντονων καιρικών φαινομένων και για την καλύτερη εξυπηρέτηση των υποψηφίων, η προθεσμία υποβολής της Αίτησης-Δήλωσης παρατείνεται και λήγει οριστικά έως και την Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2021. Ως τότε όλοι οι υποψήφιοι θα πρέπει να έχουν υποβάλει την Αίτησή τους, μέχρι τη λήξη του ωραρίου λειτουργίας των αντίστοιχων ημερήσιων ή εσπερινών Λυκείων.

Τις σχετικές εγκυκλίους και τα αντίστοιχα υποδείγματα, οι υποψήφιοι μπορούν να τα αναζητούν στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας www.minedu.gov.gr στο σύνδεσμο ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ.

Πανελλήνιες 2022: Διαδικασία υποβολής των αιτήσεων συμμετοχής

Ο υποψήφιος (μαθητής ή απόφοιτος) μπορεί να προμηθεύεται την Αίτηση – Δήλωση που αναλογεί στην περίπτωσή του είτε από το διαδίκτυο, είτε από το Λύκειό του. Στη συνέχεια θα συμπληρώνει την Αίτηση – Δήλωση σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στο έντυπο και θα προσέρχεται στο Λύκειό του, για την οριστική ηλεκτρονική υποβολή της.

Στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας www.minedu.gov.gr, στο σύνδεσμο ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ, αναρτώνται τα κατά περίπτωση υποδείγματα της Αίτησης-Δήλωσης και οι σχετικές εγκύκλιοι που περιγράφουν πλήρως τη διαδικασία και τα αναλυτικά δικαιολογητικά για κάθε κατηγορία υποψηφίου (ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ, μαθητής ή απόφοιτος). Επίσης, αποστέλλονται ήδη στα Λύκεια οι σχετικές εγκύκλιοι με τα αντίστοιχα υποδείγματα της Αίτησης-Δήλωσης.

Για τους υποψηφίους με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή ειδικές μαθησιακές δυσκολίες που εξετάζονται προφορικά ή γραπτά κατά περίπτωση θα ακολουθήσει νεότερη εγκύκλιος της υπηρεσίας μας σχετικά με τα δικαιολογητικά που θα πρέπει να υποβληθούν.

Στην ίδια προθεσμία 1-12-2021 ως και 13-12-2021 (ΠΛΕΟΝ 15/12/2021) οι υποψήφιοι που τυχόν ενδιαφέρονται για τα 3 Μουσικά Τμήματα με την ειδική διαδικασία εισαγωγής (το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, το Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, και το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων), εκτός από την Αίτηση-Δήλωση για τις πανελλαδικές εξετάσεις, υποβάλλουν και σχετική Αίτηση-Υπεύθυνη Δήλωση για τα 3 Μουσικά Τμήματα.

Το Yπουργείο Παιδείας ενημερώνει επίσης τους υποψηφίους ότι:

1. Όσοι υποψήφιοι ενδιαφέρονται για τις Στρατιωτικές Σχολές, τις Αστυνομικές Σχολές, τις Σχολές της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, τις Σχολές του Λιμενικού Σώματος και τις Σχολές της Ακαδημίας του Εμπορικού Ναυτικού πρέπει επιπλέον να υποβάλουν αίτηση απευθείας στο Στρατό, στην Αστυνομία, στην Πυροσβεστική, στο Λιμενικό ή στο Εμπορικό Ναυτικό σε χρονικό διάστημα που θα ορίζεται στις προκηρύξεις που θα εκδώσουν τα αρμόδια Υπουργεία και να κριθούν ικανοί στις προκαταρκτικές εξετάσεις, οι οποίες προγραμματίζονται για το διάστημα Μαρτίου-Απριλίου 2022.

Οι παραπάνω προκηρύξεις θα διατίθενται από τα Στρατολογικά Γραφεία, τα Αστυνομικά Τμήματα, την Πυροσβεστική και το Λιμενικό αντίστοιχα σε χρόνο που θα καθοριστεί από τα συναρμόδια Υπουργεία.

2. Όσοι υποψήφιοι ενδιαφέρονται για τα ΤΕΦΑΑ και θα συμμετάσχουν φέτος στις πανελλαδικές εξετάσεις, πρέπει υποχρεωτικά να δηλώσουν την επιθυμία τους για τα ΤΕΦΑΑ, ώστε να συμμετάσχουν και στις πρακτικές δοκιμασίες (υγειονομική εξέταση και αγωνίσματα).

3. Υποψήφιοι για το 10% των θέσεων (χωρίς νέα εξέταση) μπορούν να είναι μόνο όσοι εξετάστηκαν πανελλαδικά το 2020 ή το 2021 (με τα ημερήσια ΓΕΛ ή με τα ημερήσια ΕΠΑΛ). Όσοι επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για το 10% των θέσεων, δεν θα υποβάλουν τώρα την Αίτηση-Δήλωση, αλλά απευθείας μηχανογραφικό δελτίο.

Οι υποψήφιοι για το 10% με τελευταία εξέταση το 2020, θα διεκδικήσουν την εισαγωγή τους ΧΩΡΙΣ την προϋπόθεση της ΕΒΕ και θα διεκδικήσουν θέσεις σε ποσοστά ανάλογα του αριθμού των Μηχανογραφικών Δελτίων που θα υποβληθούν ανά σύστημα (παλαιό ή νέο), με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις που ίσχυαν κατά το έτος συμμετοχής τους στις πανελλαδικές εξετάσεις.

Οι υποψήφιοι για το 10% με τελευταία εξέταση το 2021, θα διεκδικήσουν την εισαγωγή τους ΜΕ την προϋπόθεση της ΕΒΕ, όπως αυτή διαμορφώθηκε στις πανελλαδικές εξετάσεις του 2021.

4. Όσοι από τους υποψηφίους εμπίπτουν στην ειδική κατηγορία των υποψηφίων-πασχόντων από σοβαρές παθήσεις (για εισαγωγή στο 5% των θέσεων εισακτέων χωρίς εξετάσεις), πρέπει μέχρι τις 17 Δεκεμβρίου να απευθυνθούν σε κάποια από τις 14 αρμόδιες επταμελείς επιτροπές των νοσοκομείων, για να αποκτήσουν πιστοποιητικό της πάθησής τους. Αυτοί οι υποψήφιοι, εφόσον δεν επιθυμούν να συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις, δεν υποβάλλουν τώρα την Αίτηση-Δήλωση, αλλά θα καταθέσουν μηχανογραφικό σε ημερομηνίες που θα ανακοινωθούν αργότερα.

5. Δεδομένου ότι, η φετινή υποβολή της Αίτησης–Δήλωσης από τους υποψηφίους θα πραγματοποιηθεί εν μέσω έκτακτων υγειονομικών συνθηκών, υπενθυμίζουμε ότι όσοι απόφοιτοι ή εξουσιοδοτημένοι εκπρόσωποί τους προσέρχονται στο Λύκειο για να υποβάλουν Αίτηση-Δήλωση για συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις ΓΕΛ 2022, θα εισέρχονται στη σχολική μονάδα κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδό τους : [α] πιστοποιητικού εμβολιασμού, ή [β] πιστοποιητικού νόσησης, ή [γ] βεβαίωσης αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κορωνοϊό COVID-19 (PCR προ 72 ωρών ή rapid test προ 48 ωρών).

Για την εγκύκλιο της Αίτησης-Δήλωσης για τις πανελλαδικές των ΓΕΛ, πατήστε ΕΔΩ.

Για την εγκύκλιο της Αίτησης-Δήλωσης για τις πανελλαδικές των ΕΠΑΛ, πατήστε ΕΔΩ.

Πανελλήνιες 2022: Όλες οι αλλαγές – Τι πρέπει να γνωρίζουν οι υποψήφιοι

Τα σενάρια για τις Πανελλήνιες 2022 περιλαμβάνουν την αλλαγή ημερομηνίας των εξετάσεων, την αλλαγή της ημερομηνίας ανακοίνωσης των βάσεων και την επανεξέταση του διπλού μηχανογραφικού.

Οι αλλαγές που, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ήδη έχουν «κλειδώσει» για τις Πανελλήνιες 2022, οι οποίες θα διεξαχθούν τον Ιούνιο του 2022, φέρνουν ανατροπή στον υπολογισμό των μορίων, στη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου και στη διαμόρφωση της φετινής Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής.

Σημειώνουμε ότι, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, τα Πανεπιστήμια καλούνται να έχουν ενεργό ρόλο στην επιλογή των εισακτέων, θέτοντας ακαδημαϊκά κριτήρια, την ίδια ώρα που οι συζητήσεις για αναδιάταξη του ακαδημαϊκού χάρτη με συγχωνεύσεις, αλλά και καταργήσεις τμημάτων, έχουν «φουντώσει».

Πώς θα χρηματοδοτούνται τα Πανεπιστήμια από το 2022 – Τα νέα κριτήρια

Αναδιάρθρωση του ακαδημαϊκού χάρτη

Ο διάλογος μεταξύ Υπουργείου Παιδείας και Πανεπιστημίων για τις Πανελλήνιες 2022 είναι διαρκής.

Πολλές εκπλήξεις κρύβουν οι Πανελλήνιες 2022 για τους υποψηφίους, όχι μόνο αναφορικά με τους όρους εισαγωγής (νέοι συντελεστές βαρύτητας, αλλαγές στην Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής), αλλά και στο ποια θα είναι η τελική μορφή του μηχανογραφικού, το οποίο θα κληθούν να συμπληρώσουν.

Ο διάλογος μεταξύ Υπουργείου Παιδείας και Πανεπιστημίων είναι διαρκής, ενώ παράλληλα τα ιδρύματα καλούνται να αξιολογηθούν σε σειρά κριτηρίων, ποσοτικών και ποιοτικών, που θέτει η ΕΘΑΕΕ, η Ανεξάρτητη Αρχή που έχει αναλάβει το έργο της γνωμοδότησης για την τελική διαμόρφωση του ακαδημαϊκού χάρτη.

Αν και οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν εντός της τρέχουσας σχολικής χρονιάς, συζητείται το ενδεχόμενο να μην επηρεαστούν οι φετινοί υποψήφιοι από καταργήσεις και συγχωνεύσεις τμημάτων και το μηχανογραφικό του 2022 να μην παρουσιάσει απώλειες. Πρόκειται για ένα σενάριο που σίγουρα ανακουφίζει τους μαθητές της τρίτης Λυκείου, οι οποίοι ήδη έχουν να αφομοιώσουν πολλές ανατροπές τους επόμενους μήνες.

Αλλαγές στους συντελεστές βαρύτητας

Δεκάδες συνδυασμούς και υπολογισμούς επιφυλάσσει η φετινή αλλαγή στους συντελεστές βαρύτητας, η οποία ανατρέπει το σύστημα υπολογισμού του μέσου όρου επίδοσης του κάθε υποψηφίου, όπως τουλάχιστον ίσχυε τα τελευταία χρόνια. Οι εκτιμήσεις για την πορεία των φετινών βάσεων εξελίσσονται σε μια πολύ δύσκολη συνάρτηση, ενώ οι υποψήφιοι καλούνται να προχωρήσουν σε επιλογές στο μηχανογραφικό τους βάσει των επιδόσεων ανά μάθημα και όχι του συνολικού μέσου όρου τους.

Η δημοσιοποίηση των συντελεστών, οι οποίοι για πρώτη φορά αποτελούν αποκλειστική επιλογή του κάθε πανεπιστημιακού τμήματος, το οποίο πριμοδοτεί διαφορετικά το κάθε μάθημα, αποτυπώνουν το δαιδαλώδες και πολύπλοκο σύστημα υπολογισμών, στο οποίο αναμένεται να εξελιχθούν οι φετινές βάσεις εισαγωγής.

Οι διαφορές και οι αποκλίσεις δεν αποτυπώνονται μόνο μεταξύ των τμημάτων του ίδιου επιστημονικού πεδίου, για παράδειγμα μεταξύ τμημάτων Νομικής και Ψυχολογίας, αλλά ακόμα και στα τμήματα με ακριβώς το ίδιο αντικείμενο σπουδών.

Για παράδειγμα, όσοι διεκδικούν τη Νομική και έχουν πολύ υψηλές επιδόσεις σε Αρχαία και Νεοελληνική Γλώσσα πριμοδοτούνται επιπλέον για τη σχολή της Θεσσαλονίκης, ενώ αντίθετα ο συνολικός μέσος όρος και των τεσσάρων μαθημάτων «μετράει» για την εισαγωγή σε Αθήνα και Κομοτηνή. Αντίστοιχα, όσοι διεκδικούν τα δημοφιλή και πολυπληθή τμήματα Πληροφορικής, έχουν να διαχειριστούν σχεδόν στην πλειοψηφία τους διαφορετικούς συντελεστές από κάθε τμήμα. Ενδεικτικά το τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του ΕΚΠΑ πριμοδοτεί με 35% τις επιδόσεις στο μάθημα των Μαθηματικών (σ.σ.: το ανώτατο όριο είναι 40%), ενώ αντίθετα το τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών αποδίδει μόλις 27%, με το κατώτατο όριο να είναι 20%.

Πανελλήνιες 2022: Τα ποσοστά των συντελεστών βαρύτητας (ΓΕΛ & ΕΠΑΛ)

Πανελλήνιες 2021

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τον Νόμο 4777/2021 (Α΄25) ο συντελεστής βαρύτητας που αποδίδεται σε κάθε ένα από τα τέσσερα (4) πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα εκφράζεται σε ποσοστό επί τοις εκατό (%) και δεν μπορεί να είναι μικρότερος του 20%. Το άθροισμα των συντελεστών αποδίδει το 100%.

Δείτε εδώ το ΦΕΚ με τους συντελεστές βαρύτητας

Στις περιπτώσεις των Σχολών, Τμημάτων ή Εισαγωγικών Κατευθύνσεων, η εισαγωγή στις οποίες προϋποθέτει την εξέταση σε ειδικό μάθημα ή πρακτικές δοκιμασίες, ο συντελεστής βαρύτητας που αποδίδεται στο ειδικό μάθημα ή τις πρακτικές δοκιμασίες είναι είτε 10% είτε 20%.

Οι Σχολές, Τμήματα ή Εισαγωγικές Κατευθύνσεις, η εισαγωγή στις οποίες προϋποθέτει την εξέταση σε ένα (1) ή δύο (2) ειδικά μαθήματα με επιλογή των υποψηφίων μεταξύ περισσοτέρων, αποδίδουν τον ίδιο συντελεστή βαρύτητας σε όλα τα ειδικά μαθήματα επιλογής, ο οποίος είναι είτε 10% είτε 20%.

Στις περιπτώσεις των Σχολών, Τμημάτων ή Εισαγωγικών Κατευθύνσεων, στις οποίες εξετάζονται δύο (2) ειδικά μαθήματα το άθροισμα των συντελεστών βαρύτητας που τους αποδίδονται είναι το 20% και το ποσοστό που αποδίδεται σε κάθε ένα από τα ειδικά μαθήματα δεν μπορεί να είναι μικρότερο του 8%.

Τα ποσοστά που αποδίδουν τα ειδικά μαθήματα προστίθενται στο 100% που αποδίδουν τα τέσσερα (4) πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα.

Η ΥΑ για τους συντελεστές βαρύτητας ΕΠΑΛ

Η ΥΑ για τους συντελεστές βαρύτητας ΓΕΛ

Οι πίνακες με τους συντελεστές βαρύτητας εδώ

Τι θα ισχύσει με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής

Πανελλήνιες 2022: Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής θα ανακοινωθεί, όπως και πέρσι, μετά την ολοκλήρωση των Πανελληνίων και την ανακοίνωση των βαθμολογιών των υποψηφίων. Η ΕΒΕ προκύπτει από τους συντελεστές που ορίζουν τα Πανεπιστήμια σε συνδυασμό με τις επιδόσεις των υποψηφίων κάθε χρόνο.

Χωρίς θεαματικές αλλαγές αναμένεται να είναι η ανακοίνωση των νέων συντελεστών που θα καθορίσουν στο τέλος της χρονιάς τη φετινή ΕΒΕ.

Πανεπιστήμια, τα οποία επλήγησαν μένοντας ακόμα και με μηδενικό αριθμό εισακτέων (σ.σ. όπως η Αρχιτεκτονική Μηχανικών Ξάνθης) θα χαμηλώσουν τον πήχη δυσκολίας, όμως στην πλειοψηφία τους, σύμφωνα με πληροφορίες από το Υπουργείο Παιδείας, τα πανεπιστημιακά τμήματα διατήρησαν τους ίδιους συντελεστές με πέρσι, ενώ κάποια εξ αυτών ανέβασαν περαιτέρω τον πήχη δυσκολίας.

Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής θα ανακοινωθεί, όπως και πέρσι, μετά την ολοκλήρωση των Πανελληνίων και την ανακοίνωση των βαθμολογιών των υποψηφίων, καθώς προκύπτει από τους συντελεστές που ορίζουν τα πανεπιστήμια σε συνδυασμό με τις επιδόσεις των υποψηφίων κάθε χρόνο. Στη συνέχεια κατά την είσοδο στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του μηχανογραφικού, ο υποψήφιος θα έχει δικαίωμα να δηλώσει μόνο τις σχολές και τα τμήματα, των οποίων η ΕΒΕ είναι χαμηλότερη από τον μέσο όρο του.

Παράλληλο μηχανογραφικό

Πανελλήνιες 2022: Το παράλληλο μηχανογραφικό συμπληρώνεται παράλληλα με το μηχανογραφικό για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Ενισχυμένο σε θέσεις και ειδικότητες αναμένεται το φετινό παράλληλο μηχανογραφικό, μετά την επιτυχημένη απόδοσή του να διπλασιάσει με την πρώτη εφαρμογή του τον αριθμό των νέων σπουδαστών ηλικίας 18-20 (από 6.715 σε 12.078) στα Δημόσια ΙΕΚ.

Το παράλληλο μηχανογραφικό συμπληρώνεται παράλληλα με το μηχανογραφικό για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Από τις 27.000 θέσεις που διατίθενται κάθε χρόνο στα Δημόσια ΙΕΚ την περίοδο εγγραφών κάθε Σεπτέμβρη, πέρσι, που εφαρμόστηκε ο θεσμός για πρώτη φορά, δεσμεύτηκαν 8.000 θέσεις σε 52 ειδικότητες από τον Ιούλιο για τους απόφοιτους Λυκείων.

Οι ενδιαφερόμενοι που συμπλήρωσαν το παράλληλο μηχανογραφικό ξεπέρασαν τους 24.000.

Βάσεις 2022 & διπλό μηχανογραφικό

Σε επεξεργασία αλλαγής των χρονοδιαγραμμάτων βρίσκεται η πολιτική ηγεσία, σενάριο που αν επιβεβαιωθεί, φέρνει νωρίτερα μέσα στον Αύγουστο την ανακοίνωση των βάσεων.

Η θέσπιση του διπλού μηχανογραφικού τον περασμένο Φεβρουάριο, που ορίζει «δεύτερη ευκαιρία» για τους υποψηφίους και συμπλήρωση δύο μηχανογραφικών, άνοιξε τη συζήτηση για ανακοίνωση των αποτελεσμάτων νωρίτερα, ακόμα και μέσα στο πρώτο 15ήμερο του Αυγούστου.

Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, η πρώτη συμπλήρωση μηχανογραφικού εντός του Ιουλίου θα περιόριζε τις επιλογές των υποψηφίων σε 15-20, ανάλογα με το επιστημονικό πεδίο στο οποίο υπάγονται (το 10% των επιλογών του). Στη συνέχεια, εφόσον υπάρχουν κενές θέσεις στα πανεπιστήμια και οι υποψήφιοι πληρούν το κριτήριο της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, θα συμπλήρωναν ένα δεύτερο μηχανογραφικό χωρίς περιορισμό στις επιλογές τους, διεκδικώντας τις κενές θέσεις.

Για να μην υπάρξει καθυστέρηση στη διαδικασία εγγραφής πρωτοετών στα πανεπιστημιακά τμήματα, τα αποτελέσματα του πρώτου μηχανογραφικού συζητείται να ανακοινωθούν (σ.σ. εφόσον τελικά ισχύσει η δυνατότητα του διπλού μηχανογραφικού) γύρω στα μέσα Αυγούστου, ώστε στη συνέχεια να προχωρήσει η διαδικασία συμπλήρωσης του δεύτερου μηχανογραφικού και να ολοκληρωθούν τα αποτελέσματα στο τέλος Αυγούστου και να μην επηρεαστεί το χρονοδιάγραμμα των εγγραφών στα πανεπιστήμια εντός του Σεπτεμβρίου.

Παρά τις δεύτερες σκέψεις για το διπλό μηχανογραφικό που έχει η πολιτική ηγεσία, η αποστολή εγκυκλίου στα σχολεία που ορίζει για πρώτη φορά μεταφορά των προκαταρκτικών εξετάσεων για στρατιωτικές, αστυνομικές και άλλες σχολές, ενισχύει το σενάριο για ανακοίνωση των βάσεων νωρίτερα μέσα στον Αύγουστο, καθώς τα αποτελέσματα από τις επιδόσεις θα είναι πολύ νωρίτερα στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας για δημοσιοποίηση και θα μπορούσε να επιτευχθεί η ενημέρωση των υποψηφίων πολύ νωρίτερα από τις τελευταίες ημέρες του Αυγούστου, όπως γίνεται τα τελευταία χρόνια.

Διπλό μηχανογραφικό

Πανελλήνιες 2022
Πανελλήνιες 2022: Παρότι έχει θεσπιστεί, η εφαρμογή του διπλού μηχανογραφικού βρίσκεται υπό συζήτηση, καθώς κρίνεται ότι πρόκειται για ένα ίσως περιττό επιπλέον «φίλτρο» στην επιλογή σπουδών από τους υποψηφίους.

Η «δεύτερη ευκαιρία» για τους υποψηφίους που δεν κατάφεραν να εισαχθούν στο πανεπιστήμιο λόγω «ατυχών» επιλογών, αλλά και η περιορισμένη δυνατότητα συμπλήρωσης σχολών και τμημάτων στο πρώτο μηχανογραφικό με σκοπό μια στοχευμένη από την πλευρά των υποψηφίων επιλογή σπουδών και όχι «τυχαία», βρίσκονται πίσω από το σκεπτικό του Υπουργείου Παιδείας για τη θέσπιση του διπλού μηχανογραφικού.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται ο «Ελεύθερος Τύπος», η περσινή εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής κατέγραψε ότι μέσα από το «φίλτρο» του νέου ακαδημαϊκού κριτηρίου, οι επιλογές των υποψηφίων περιορίστηκαν άμεσα με το εντυπωσιακό 93% των υποψηφίων να εισάγεται στις πρώτες επιλογές του.

Γι’ αυτό, αν και έχει θεσπιστεί, η εφαρμογή του διπλού μηχανογραφικού βρίσκεται υπό συζήτηση, καθώς κρίνεται ότι πρόκειται για ένα ίσως περιττό επιπλέον «φίλτρο» στην επιλογή σπουδών από τους υποψηφίους.

Διαβάστε ακόμη: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Βούλα

Υπηρεσίες ένδυσης και υπόδησης

Όλοι οι τύποι εργασίας

23-01-2024

Αθήνα

1

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;