Δίκη Ζακ Κωστόπουλου: Καταθέτουν οι αστυνομικοί - Ζητήθηκε η αποβολή δημοσιογράφου από την αίθουσα
Συνεχίζεται η πέμπτη ημέρα της δίκης για τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου, με τις καταθέσεις των αστυνομικών.

Με καταθέσεις αστυνομικών συνεχίζεται η δίκη για τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου για 5η ημέρα, η οποία δεν ξεκίνησε ομαλά, καθώς ο συνήγορος υπεράσπισης ζήτησε από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο την αποβολή δημοσιογράφου από το ακροατήριο.

Το αίτημα απορρίφθηκε από το δικαστήριο επικαλούμενο την ελευθερία του Τύπου. Όπως τόνισε ο εισαγγελικός λειτουργός «τα εγκλήματα της εξύβρισης και της συκοφαντικής δυσφήμισης είναι κατ’έγκληση διωκόμενα».

Αφορμή για το αίτημα του συνηγόρου ήταν το γεγονός πως ο εν λόγω δημοσιογράφος χρησιμοποίησε στο Μέσο που εργάζεται «απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς κατά παραγόντων της δίκης», «παραβίασε το τεκμήριο αθωότητας» και προέβη «σε συκοφαντικό δημοσίευμα», όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Παράλληλα, ο συνήγορος ζήτησε από το δικαστήριο «να υπομνήσει ότι ο ρόλος των δημοσιογράφων είναι η ενημέρωση και ότι δεν μπορούν να διαστρεβλώνουν τα γεγονότα».

Το αίτημά του ο συνήγορος το στήριξε, όπως είπε, σε διάταξη του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας που αφορά αποβολή από το ακροατηρίου υπαιτίου για θόρυβο ή ανυπακοή σε μέτρα του δικαστηρίου.

Με την ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου η πρόεδρος τόνισε «Ευχόμεθα να μην παραβιάζονται τα όρια για να γίνει η δίκη ομαλά, και να μην διακόπτουμε τη δίκη με αιτήματα».

Στο δικαστήριο κατέθεσε, αμέσως μετά, αστυνομικός, διοικητής κατηγορουμένων αστυνομικών της ΔΙΑΣ, ο οποίος ανέφερε πως οι κατηγορούμενοι που έσπευσαν στο σημείο του περιστατικού, λειτούργησαν επαγγελματικά και χρησιμοποιώντας ηπιότερα από τα ενδεικνυόμενα μέτρα, τονίζοντας πως το σήμα που είχαν λάβει οι υφιστάμενοι του ήταν για «ληστεία, κατά την οποία ο δράστης κρατάει μαχαίρι».

Όπως κατέθεσε ο μάρτυρας «αυτή ήταν η αρχική ενημέρωση και οι αστυνομικοί αντίκρισαν, όπως είδα στο βίντεο, έναν άνθρωπο σε κατάσταση αμόκ που κρατούσε ένα κομμάτι γυαλί… Κανείς δεν ήθελε αυτή την εξέλιξη. Οι αστυνομικοί λειτούργησαν ενδεδειγμένα και χρησιμοποίησαν ηπιότερα μέσα από αυτά που μπορούσαν, όπως η αστυνομική ράβδος. Οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν τα χέρια τους για να τον αφοπλίσουν, έκαναν το καθήκον τους. Αυτή ήταν η πρόθεσή τους, να τον αφοπλίσουν και να τον χειροπεδήσουν απαραιτήτως, όπως όφειλαν. Δεν υπήρχε άλλη επιλογή. Δεν μπορεί τέσσερις αστυνομικοί να παλεύουν πάνω από τον άνθρωπο και να μην μπορούν…Λογικά ασκούσε δύναμη, σθεναρή αντίσταση… Στο βίντεο φαίνεται ότι είχαμε να κάνουμε με επικίνδυνο κακοποιό. Γιατί κρατούσε μαχαίρι, ήταν σε αμόκ και δεν ήξερε τί έκανε. Οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν τα ηπιότερα μέσα».

Πολιτική Αγωγή: Γνωρίζετε ότι παραδόθηκε στον διασώστη του ΕΚΑΒ με μηδενικές ζωτικές λειτουργίες; Τί αντίσταση έχει ένας άνθρωπος που πεθαίνει;

Μάρτυρας: Στο βίντεο φαίνεται ότι αντιστέκεται σθεναρά. Οι αστυνομικοί είναι καλά εκπαιδευμένοι και αν είχαν να κάνουν με έναν άνθρωπο ημιθανή θα μπορούσαν να του φέρουν τα χέρια πίσω να τον χειροπεδήσουν.

-Πολ. Αγωγή: ‘Αρα λέτε ότι δεν είναι ημιθανής, αν και πέθανε λίγο μετά.

Μάρτυρας: Όχι, εκείνη τη στιγμή δεν πρέπει να ήταν.

Πρόεδρος: βλέπουν έναν άνθρωπο με αίματα στο κεφάλι. Ερευνούν οι αστυνομικοί τι έχει γίνει;

-Μάρτυρας: Εκπαιδεύονται να αφοπλίσουν εκείνη τη στιγμή. Μετά θα συλλεχθούν οι μαρτυρίες.

Σε κατάθεση που ακολούθησε, άλλος αστυνομικός ανέφερε πως εφόσον η πληροφορία που είχαν ήταν πως «έχουμε άνθρωπο με μαχαίρι» το περιστατικό θεωρείται πολύ σοβαρό.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη:

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πληροφορική

Πλήρης Απασχόληση

22-01-2024

Αιγάλεω

Υπάλληλοι γραφείου

Πλήρης Απασχόληση

13-03-2024

Μενίδι

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;