Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία: 20 ταινίες που θίγουν το θέμα με ρεαλισμό κι ευαισθησία
Σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία.

Σήμερα, Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου, είναι η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία 2021. Η συγκεκριμένη ημέρα θεσπίστηκε το 1992 μεά από απόφαση που έλαβε η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Η επιλογή της 3ης Δεκεμβρίου για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία έγινε με κριτήριο την υιοθέτηση του προγράμματος δράσης για τα ΑΜΕΑ από τον Διεθνή Οργανισμό από τις 3 Δεκεμβρίου 1982, κάτι που οδήγησε στην υπογραφή της διεθνούς Σύμβασης για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία στις 30 Μαρτίου 2007. Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφερθεί πως η Ελλάδα και η Κύπρος άργησαν να το κυρώσουν, καθώς η Κύπρος την κύρωσε το 2011 και η Ελλάδα το 2012.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη United Nations Human Rights (@unitednationshumanrights)

Στόχος της Παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία έχει ως στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού γύρω από ζητήματα που αφορούν τα άτομα με αναπηρίες δίνοντας την ευκαιρία σε κυβερνήσεις, οργανισμούς, αλλά τις κοινωνίες να εστιάσουν την προσοχή τους στα δικαιώματα των ανθρώπων με αναπηρία.

Σήμερα, πάνω από 7 δισεκατομμύρια άνθρωποι ή περίπου το 15% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει κάποια μορφή αναπηρία με τον ΠΟΥ να κάνει λόγο για την μεγαλύτερη μειονότητα παγκοσμίως. Ως εκ τούτου είναι σημαντικό να μην αποκλείουμε τα άτομα με αναπηρία, να σεβόμαστε τα δικαιώματά τους, και να φροντίζουμε για μία κοινωνία συμπεριληπτική που θα χωράει τους πάντες και φυσικά και τα άτομα με αναπηρίες.

Το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία 2021 είναι το εξής: “Ηγεσία και συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία με στόχο έναν συμπεριληπτικό, προσβάσιμο και βιώσιμο μετά-Covid κόσμο”.

Έτσι, εμείς με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία κάποιες ταινίες οι οποίες θίγουν την αναπηρία με ευαισθησία και αγάπη προς τα άτομα με αναπηρία.

Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία: 20 ταινίες που θίγουν το θέμα με ρεαλισμό κι ευαισθησία

1. Me Before You

Υπόθεση: Η Λουίζα Κλαρκ είναι μία 26χρονη νεαρή κοπέλα γεμάτη ζωντάνια, η οποία αλλάζει διαρκώς δουλειές προκειμένου να βοηθήσει οικονομικά την οικογένειά της. Η ζωντάνιά της λοιπόν θα δοκιμαστεί, όταν θα αναλάβει την φροντίδα του Γουίλ Τρέινορ, ενός πλούσιου τραπεζίτη ο οποίος καθηλώθηκε σε αναπηρικό αμαξίδιο πριν 2 χρόνια και πλέον έχει χάσει την όρεξή του για ζωή.

2. Άθικτοι

Υπόθεση: Ο Φιλίπ, ένας δισεκατομμυριούχος που μόλις έμεινε ανάπηρος λόγω ενός ατυχήματος, επιλέγει για βοηθό του έναν προσφάτως αποφυλακισμένο νεαρό από τα προάστια του Παρισιού. Έτσι, δύο διαφορετικοί κόσμοι συναντιούνται και αυτά τα δύο πολύ διαφορετικά άτομα αναπτύσσουν μία δυνατή φιλία μέσα από κωμικές καταστάσεις, σε μία ταινία που αγγίζει ένα θέμα το οποίο μόνο κωμικό δεν είναι.

3. Η Θεωρία των Πάντων

Υπόθεση: Τ ταινία ασχολείται με την ενός εκ των μεγαλυτέρων μυαλών της σύγχρονης ιστορίας, αυτής του αστροφυσικού Στίβεν Χόκινγκ, ο οποίος γνώρισε τον έρωτα στο πρόσωπο μιας συμφοιτήτριας του στο Κέμπριτζ, της Τζέιν Γουάιλντ. Ένας απόλυτα υγιής κι ενεργός νεαρός, από την ηλικία των 21 ξεκίνσε μια άνιση μάχη με μια σπάνια ασθένεια που σταδιακά τον άφησε παράλυτο. Με την ακούραστη Τζέιν στο πλάι του, όμως, ο Χόκινγκ έθεσε νέους κανόνες στη φαρμακευτική και την επιστήμη, πετυχαίνοντας περισσότερα από ότι είχε ονειρευτεί.

4. Το Όνομά μου είναι Σαμ

Υπόθεση:  Ο Σαμ, ένας άνθρωπος με νοητική καθυστέρηση, μεγαλώνει μόνος την 7χρονη κόρη του. Η κοινωνική πρόνοια, ωστόσο, θέλει να δώσει την Λούση για υιοθεσία, κάτι που οδηγεί τον Σαμ να ζητήσει τη βοήθεια μιας διακεκριμένης δικηγόρου. Πώς όμως μπορεί να πειστεί ένα δικαστήριο ότι ένα άτομο με νοημοσύνη 7χρονου παιδιού μπορεί να γίνει σωστός πατέρας;

5. Η οικογένεια Μπελιέ

Υπόθεση:  Στην οικογένεια Μπελιέ όλοι είναι κωφοί εκτός από τη νεαρή Πόλα, η οποία μπορεί να ακούσει και να μιλήσει. Η ίδια μάλιστα έχει πολύ ωραία φωνή, κάτι που δυστυχώς δεν μπορεί να μοιραστεί με τους αγαπημένους της ανθρώπους.

6.  Μέχρι την θάλασσα

Υπόθεση:  Πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ, το οποίο παρακολουθεί την ζωή ασθενών που νοσηλεύονται στην κλινική φυσικής αποκατάστασης του ΚΑΤ μετά από σοβαρά ατυχήματα. Κατά την διάρκεια του ντοκιμαντέρ παρακολουθούμε την ζωή των ασθενών εντός της κλινικής, οι οποίοι προσπαθούν να σταθούν ξανά στα πόδια τους ή να γίνουν απλώς αυτόνομοι. Η ταινία λοιπόν ακολουθεί την καθημερινή πάλη τους διερευνώντας ένα από τα βασικά ερωτήματα όσον αφορά την αναπηρία: Ελπίδα ή Αποδοχή;

Το νέο ντοκιμαντέρ του Μάρκου Γκαστίν, που κυκλοφόρησε φέτος, έκανε μεγάλη αίσθηση στο φετινό Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, ενώ προβλήθηκε και στις Αθηναϊκές Νύχτες Πρεμιέρας

7. Ray

Υπόθεση:  Η ταινία που χάρισε Όσκαρ καλύτερης ερμηνείας στον Τζέιμι Φοξ αφορά τη ζωή και τη μουσική καριέρα του Ρέι Τσαρλς, ο οποίος έμεινε τυφλός σε ηλικία 7 ετών, αλλά αυτό δεν τον εμπόδισε να γίνει διάσημο αστέρι στο χώρο της μουσικής. Η ταινία θίγει επίσης μερικές από τις σκοτεινές πλευρές του καλλιτέχνη, όπως ο εθισμός του στα ναρκωτικά.

8. Breathe

Υπόθεση:  H ταινία περιγράφει την αληθινή ιστορία του Robin Cavendish, o οποίος διαγνώστηκε με πολυομυελίτιδα μόλις στα 28 του χρόνια και έγινε παγκοσμίως γνωστός ως υπέρμαχος των δικαιωμάτων των ανθρώπων με αναπηρία. Με τη συνδρομή της συζύγου του κατάφερε να βοηθήσει στη διάδοση της επαναστατικής αναπηρικής καρέκλας του Teddy Hall, η οποία είχε ενσωματωμένο έναν αναπνευστήρα.

9. The Fundamentals of Caring

Υπόθεση:  Σε αυτή την κωμωδία με θέμα τη φιλία, ένας νεαρός με κινητικά προβλήματα και ο φροντιστής του ξεκινούν ένα οδικό ταξίδι, αλλά τελικά βρίσκουν την ελπίδα και την φιλία.

10. Το αριστερό μου πόδι

Υπόθεση:  Η ιστορία μιλάει για τον Κρίστι Μπράουν, έναν Ιρλανδό που είχε εγκεφαλική παράλυση και μπορούσε να κουνήσει μόνο το αριστερό του πόδι. Μία συγκινητική ταινία που σίγουρα αξίζει τον χρόνο σας!

 11. What’s eating Gilbert Grape 

Υπόθεση: Η ταινία επικεντρώνεται στην καθημερινότητα ενός νέου που ζει σε μία επαρχιακή πόλη της Αϊόβα, εργάζεται σε τοπικό μπακάλικο και έχει διαρκώς προβλήματα με την υπέρβαρη μητέρα του, τις δυο αδελφές του και το μικρότερο αδελφό του, που έχει αυτισμό. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Leonardo DiCaprio, ο οποίος υποδύεται το μικρότερο αδερφό, επισκέφτηκε πολλές δομές, όπου ζούσαν παιδιά με φάσμα αυτισμού και άλλες αναπτυξιακές διαταραχές, προκειμένου να αποτυπώσει με περισσότερο ρεαλισμό το ρόλο του μικρότερου αδερφού. Έτσι, έλαβε την πρώτη του υποψηφιότητα για Όσκαρ, ενώ η ταινία έλαβε πολύ θετικές κριτικές για τον τρόπο με τον οποίο αποτύπωσε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι οικογένειες με παιδιά, τα οποία ανήκουν στο φάσμα του αυτισμού.

Το video δεν είναι πλέον διαθέσιμο

12. Ο Φάρος των φαλαινών

Υπόθεση: Μια μητέρα ταξιδεύει ως την Παταγονία με τον αυτιστικό γιο της με την ελπίδα ότι ένας φύλακας και ένα κοπάδι όρκες θα βοηθήσουν τον γιο της να εκφραστεί συναισθηματικά.

13. Forrest Gump

Υπόθεση: Τριάντα χρόνια αμερικανικής ιστορίας μέσα από την οπτική του Φόρεστ Γκαμπ, ενός ατόμου με χαμηλό δείκτη νοημοσύνης, που όμως καταφέρνει να γίνει ήρωας στο Βιετνάμ, πρωταθλητής του μπέιζμπολ και του πινγκ πονγκ και εκατομμυριούχος.

14. The King’s Speech

Υπόθεση: Ο δευτερότοκος γιος του βασιλιά του Γεωργίου του 5ου Αλβέρτος, ο οποίος πάσχει από οξύ πρόβλημα τραυλισμού, καλείται να αναλάβει το θρόνο μετά το θάνατο του πατέρα του και την παραίτηση του μεγαλύτερου αδερφού του. Ο αλλόκοτος λογοθεραπευτής Λάιονελ Λογκ που θα τον αναλάβει θα προσπαθήσει με τις ανορθόδοξες μεθόδους του να τον βοηθήσει να γίνει ο ηγέτης μιας χώρας η οποία βρίσκεται στα πρόθυρα πολέμου.

15. Σχολείο χωρίς αποκλεισμούς

Υπόθεση:  Ορμώμενη από την ανάπηρη κόρη της, η εκπαιδευτικός Μιρέλα Αντονιόνε Καζάλε ξεκινά έναν αγώνα για την ένταξη όλων στα δημόσια σχολεία της Ιταλίας. Η ταινία είναι εμπνευσμένη από αληθινή ιστορία. Η ταινία είναι διαθέσιμη στο ελληνικό Netflix.

16. Mozart and the Whale 

Υπόθεση:  Το Mozart and the Whale διηγείται μία ερωτική ιστορία μεταξύ δύο ατόμων που έχουν διαγνωστεί με το Σύνδρομο του Asperger. Η Ιζαμπέλ είναι μια καταπληκτική ζωγράφος και μουσικός και ο Ντόναλντ είναι μια μαθηματική ιδιοφυΐα. Πρόκειται για ιδιαίτερες προσωπικότητες με μοναδικά χαρίσματα. Οι ζωές τους έχουν διασταυρωθεί, όχι μόνο με τον κοινό άξονα της μοναδικότητάς τους, αλλά και με τα δεσμά του έρωτα – ενός έρωτα που μπορεί να ανθίσει ακόμη και στις πιο αντίξοες συνθήκες!

17. Temple Grandin 

Υπόθεση: Η ταινία είναι βιογραφική και αφορά τη ζωή της Temple Gradin, μιας αυτιστικής γυναίκας που μέχρι τα 4 δεν είχε αρθρώσει λέξη, αλλά  κατάφερε να γίνει παγκοσμίου φήμης, διδάκτωρ ζωολογίας, ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των αυτιστικών ανθρώπων και καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο του Κολοράντο.

18. A brilliant young mind 

Υπόθεση: Η ταινία αφηγείται τη ζωή ενός νεαρού Άγγλου μαθητή, ο οποίος έχει σύνδρομο Asperger και καταφέρνει να συμμετάσχει στην Παγκόσμια Μαθηματική Ολυμπιάδα.

19. Please stand by

Υπόθεση: Η Γουέντι βλέπει τα πράγματα διαφορετικά. Είναι μανιωδώς ανεξάρτητη, με λαμπρό μυαλό και μια δική της αίσθηση του χιούμορ. Είναι όμως και αυτιστική. Για αυτήν, οι άνθρωποι είναι ένας ανεξιχνίαστος κωδικός, και ο κόσμος ένα μπερδεμένο μέρος. Δυσκολεύεται να αντιληφθεί το τι συμβαίνει γύρω της, αλλά θέλει να γίνει αποδεκτή, όπως και ο καθένας άλλωστε. Έχοντας εμπνευστεί από τη φροντίδα που της παρέχει η Σκότι, η Γουέντι πετυχαίνει να δραπετεύσει από τη σιγουριά του σπιτιού της, και ξεκινάει ένα αυτοκινητιστικό ταξίδι για να μεταφέρει 500 σελίδων σενάριο της για το Σταρ Τρεκ σε χολιγουντιανό διαγωνισμό.

20. Rain Man

Υπόθεση:  Ο Τσάρλι πιστεύει ότι με το θάνατο του πατέρα του, θα λύσει όλα τα οικονομικά προβλήματά του, όταν μαθαίνει έκπληκτος ότι η πατρική περιουσία πηγαίνει σ’ έναν μεγαλύτερό του αδελφό, που είναι μάλιστα αυτιστικός και του οποίου την ύπαρξη αγνοούσε μέχρι τώρα.

Διαβάστε ακόμη:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Παραγωγή

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Κηφισιά

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Αθήνα

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;