Georges Seurat: Η Google τιμά τον διάσημο ζωγράφο με ένα doodle
Georges Seurat: Ποιος είναι ο καλλιτέχνης που τιμά η Google με το σημερινό της doodle;

Σήμερα, Πέμπτη (2/12), η  Google αποφάσισε να τιμήσει τον μετα-ιμπρεσσιονιστή ζωγράφο Georges Seurat (Ζωρζ Σερά), το έργο του οποίου «Ένα κυριακάτικο απόγευμα στο νησί της Γκραντ Ζατ» (1884-1886) θεωρείται ένα από κορυφαία έργα της τέχνης, καθώς  άλλαξε τον ρου της σύγχρονης τέχνης στρέφοντάς την στην αρχή του νεο-ιμπρεσιονισμού.

Ο Georges Seurat γεννήθηκε σαν σήμερα, στις 2 Δεκεμβρίου 1859 στο Παρίσι. Ο πατέρας του ήταν δικαστικός δικαστικός υπάλληλος, με καταγωγή από την Καμπανία, ενώ η μητέρα του είχε καταγωγή από το Παρίσι. Αρχικά, ο ζωγράφος σπούδασε τέχνη στο πλάι του γλύπτη Justin Lequiene, ενώ παρακολούθησε τη Σχολή Καλών Τεχνών το 1878 και το 1879.

Ο Georges Seurat έχοντας υπηρετήσει για έναν χρόνο στη στρατιωτική ακαδημία στη Βρέστη, επέστρεψε στο Παρίσι το 1880, όπου μοιράστηκε ένα μικρό εργαστήριο στην Αριστερή Όχθη με δύο φίλους φοιτητές πριν μετακομίσει σε ένα δικό του στούντιο.

Την επόμενη διετία, επικεντρώθηκε στην τέχνη του ασπρόμαυρου σχεδίου και φρόντισε να μελετήσει το έργο του Ντελακρουά δίνοντας έμφαση στον τρόπο με τον οποίο εκείνος έκανε χρήση των χρωμάτων. Το 1883 κατάφερε να δημιουργήσει τον πρώτο του μεγάλο πίνακα – έναν τεράστιο καμβά με τίτλο «Κολυμβητές στην Ασνιέρ». Παρ’ όλα αυτά ο πίνακας δεν έλαβε ανταπόκριση πίνακας, καθώς απορρίφθηκε από το Σαλόν, με τον ίδιο να απομακρύνεται από τα επίσημα ιδρύματα και να συγκαταλέγεται στους ανεξάρτητους καλλιτέχνες του Παρισιού.

Ένα χρόνο αργότερα, το 1884, από κοινού με άλλους καλλιτέχνες -μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και ο Μαξιμιλιάν Λους- δημιούργησαν την εταιρεία ή Σαλόν ανεξάρτητων καλλιτεχνών. Εκεί πέρα ήταν που ο Georges Seurat έγινε φίλος με τον καλλιτέχνη Πωλ Σινιάκ.

Ο Σερά μοιράστηκε τις νέες ιδέες του για τον πουαντιγισμό με τον Σινιάκ, ο οποίος στη συνέχεια ζωγράφισε στην ίδια τεχνοτροπία. Το καλοκαίρι του 1884 ο Σερά άρχισε να εργάζεται για το αριστούργημά του «Ένα κυριακάτικο απόγευμα στο νησί Λα Γκραντ Ζατ», που χρειάστηκε δύο χρόνια για να ολοκληρωθεί και το οποίο θεωρείται ένας από τους γνωστότερους πίνακες του 19ου αιώνα.

 

A Sunday Afternoon on the Island of La Grande Jatte, 1884–1886 Πηγή εικόνας: Wikimedia Commons

Όσον αφορά την προσωπική του ζωή ο Georges Seurat δημιούργησε δεσμό με την Madeleine Knobloch, η οποία απασχολούνταν ως μοντέλο καλλιτεχνών. Μάλιστα, ο ίδιος την ζωγράφισε στον πίνακά του Jeune femme se poudrant. Το 1889 συγκατοίκησαν στο στούντιο του ζωγράφου, ενώ τον επόμενο χρόνο η Madeleine Knobloch έφερε στην ζωή τον γιο τους, Pierre-Georges Seurat.

Ο ζωγράφος έφυγε από την ζωή στις 29 Μαρτίου 1891 και στην ηλικία των 31, ενώ τραγικό νέο αποτέλεσε το γεγονός πως δύο εβδομάδες αργότερα πέθανε και ο ενός έτους γιος του. Μάλιστα, η Madeleine ήταν έγκυος στο δεύτερο παιδί τους και πέθανε επίσης λίγους μήνες μετά την γέννα. Αν και δεν είναι βέβαια, εικάζεται ότι όλοι έφυγαν από την ζωή έχοντας προσβληθεί από μηνιγγίτιδα.

Το video δεν είναι πλέον διαθέσιμο
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Νέα Ιωνία Αττικής

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Νέα Ιωνία Αττικής

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  
  
 1