Νέα μέτρα: Τι αλλάζει από Δευτέρα για ανεμβολίαστους – Νέα ωράρια και περιορισμοί
Όλες οι αλλαγές που θα ισχύσουν από Δευτέρα 22 Νοεμβρίου για μη εμβολιασμένους πολίτες, δεδομένου ότι η επιδημιολογική εικόνα παραμένει επιβαρυμένη ενόψει Χριστουγέννων

Την αυστηροποίηση των μέτρων για τους ανεμβολίαστους πολίτες ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός χτες με τηλεοπτικό μήνυμα για την πανδημία και τα μέτρα για την προστασία της Δημόσιας Υγείας, καθώς η επιδημιολογική εικόνα παραμένει επιβαρυμένη ενόψει των Χριστουγέννων.

Ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, εξειδίκευσε σήμερα Παρασκευή 19 Νοεμβρίου τα τρία στάδια των συμπληρωματικών μέτρων που ανακοίνωσε χτες το απόγευμα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης έκανε λόγο για «μη τιμωρητικά μέτρα», ενώ ξεκαθάρισε ότι η κοινωνία δεν θα ξανακλείσει.

Νέα μέτρα: Τι αλλάζει από Δευτέρα 22/11 για ανεμβολίαστους

Τα μέτρα αρχικά βάζουν «stop» στους μη εμβολιασμένους σε εστίαση και ψυχαγωγία, καθώς δεν θα μπορούν να μπαίνουν σε γυμναστήρια, μουσεία, θέατρα, σινεμά κ.ά., ακόμα και με αρνητικό τεστ.

Ωστόσο, θα έχουν πρόσβαση στα καταστήματα τροφίμων και στα φαρμακεία, καθώς και στις εκκλησίες με την επίδειξη αρνητικού τεστ.

Επίσης, επτά μήνες από την έκδοσή του θα παύει να ισχύει το πιστοποιητικό εισόδου σε κλειστούς χώρους για εμβολιασμένους άνω των 60 ετών.

Ακόμη, με στόχο να αποφεύγεται ο συνωστισμός επεκτείνεται το κυλιόμενο ωράριο σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Όπως είπε ο Yπουργός, στους χώρους εργασίας το ωράριο θα είναι από τις 07:00 έως τις 09:30, για να μην υπάρχει τόσο μεγάλος συνωστισμός στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Ακόμη, προανήγγειλε αλλαγές στο ωράριο για το λιανεμπόριο.

Αυτό αποφασίστηκε, όπως ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Σωτήρης Αναγνωστόπουλος, προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός και σε συνδυασμό με το κυλιόμενο ωράριο σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

Όπως είπε ο γενικός γραμματέας, τα καταστήματα λιανεμπορίου τις καθημερινές θα είναι ανοικτά από τις 10 μέχρι τις 9 το βράδυ και υπενθύμισε ότι για τους χώρους που είναι ανοικτοί για όλους, δηλαδή, φαρμακεία, σούπερ μάρκετ, καταστήματα τροφίμων (κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, ζαχαροπλαστεία, φούρνοι και κάβες) διατηρείται ο περιορισμός στο πλήθος των ατόμων που βρίσκεται ταυτόχρονα εντός ενός χώρου με όριο το ένα άτομο ανά 9 τμ.

Σε ερώτηση τι γίνεται στην περίπτωση που είναι ανεμβολίαστοι οι ιδιοκτήτες ή οι εργαζόμενοι εμπορικών ή ψυχαγωγικών επιχειρήσεων ο γενικός γραμματέας υπογράμμισε ότι κι αυτοί ακολουθούν τους κανόνες του εργαστηριακού ελέγχου και υποχρεωτικά γίνεται χρήση μάσκας και οι έλεγχοι γίνονται σε όλους συνεπώς και για τους εργαζόμενους των επιχειρήσεων που ελέγχονται.

Ακόμη, ο κ. Αναγνωστόπουλος, τόνισε ότι οι έλεγχοι στην αγορά θα συνεχίσουν να είναι εντατικοί.

Συγκεντρωτικά, πού δεν χρειάζεται πιστοποιητικό εμβολιασμού, νόσησης ή αρνητικό rapid test

Νέα μέτρα: Ο “χάρτης” της νέας καθημερινότητας – Ποιοι μπαίνουν και σε ποιες δραστηριότητες

-Στις αγορές τροφίμων

-σούπερ μάρκετ,

-κρεοπωλεία,

-ιχθυοπωλεία,

-φούρνοι,

-λαϊκές και

-ζαχαροπλαστεία,

-στα φαρμακεία

-Τα ΜΜΜ για τις αστικές μετακινήσεις,

Τονίζεται ότι στα παραπάνω είναι απαραίτητη η χρήση μάσκας και δεν απαιτείται έλεγχος covid pass. Μπορούν δηλαδή να έχουν πρόσβαση εμβολιασμένοι, νοσήσαντες και ανεμβολίαστοι.

Πού χρειάζεται πιστοποιητικό εμβολιασμού, νόσησης και αρνητικό rapid ή PCR test

-στην εκπαίδευση

-στους χώρους εργασίας (δημόσιους και ιδιωτικούς)

Στα ΜΜΜ για τις υπεραστικές μετακινήσεις:

-στους χώρους λατρείας – εκκλησίες

-στο λιανεμπόριο

-στα κομμωτήρια

-στους ανοικτούς χώρους εστίασης

Τονίζεται ότι είναι απαραίτητη η χρήση μάσκας και θα γίνεται έλεγχος covid pass, άρα πρόσβαση έχουν οι εμβολιασμένοι, οι νοσήσαντες και οι ανεμβολίαστοι με αρνητικό PCR -RAPID test.

Μόνο εμβολιασμένοι και νοσήσαντες:

-Στους κλειστούς χώρους εστίασης

-στα θέατρα

-τους κινηματογράφους

-στα μουσεία

-τα γυμναστήρια

-τα γήπεδα

Τονίζεται ότι είναι απαραίτητη η χρήση μάσκας και θα έχουν πρόσβαση μόνο εμβολιασμένοι και νοσήσαντες.

Πιστοποιητικό εμβολιασμού

Υπενθυμίζεται ότι από τις 13/12 αναγκαία προϋπόθεση εισόδου για τους άνω των 60 ετών εμβολιασμένους πολίτες θα είναι η αναμνηστική δόση μετά την παρέλευση 7μήνου από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού.

Ανήλικοι 4-17 ετών

Για τους ανήλικους 4-17 ετών επιτρέπεται η είσοδος στους ανοικτούς χώρους εστίασης, στους κλειστούς χώρους εστίασης, στα θέατρα και τους κινηματογράφους, στα μουσεία, τα γυμναστήρια και τα γήπεδα με επίδειξη self test.

Η συνέντευξη τύπου του Υπουργού Υγείας:

Πηγή φωτογραφιών: Intime

Δείτε ακόμα:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

27-02-2024

Αγία Παρασκευή Αττικής

Μέσα μαζικής ενημέρωσης

Πλήρης Απασχόληση

04-01-2024

Κηφισιά

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;