Πέντε συμβουλές για online networking σε περίπτωση που μόλις τελείωσες το Πανεπιστήμιο
Τρόποι για να δικτυωθείς επαγγελματικά από την άνεση του σπιτιού σου!

Το ξέσπασμα του κορωνοϊού άλλαξε τα δεδομένα και “έφερε τα πάνω κάτω” σε πολλούς τομείς της καθημερινότητας. Ένας από τους τομείς που άλλαξαν ριζικά ήταν η εκπαίδευση, καθώς χιλιάδες μαθητές/μαθήτριες και φοιτητές/φοιτήτριες αναγκάστηκαν να κάνουν μάθημα εξ αποστάσεως.

Η λεγόμενη τηλεκπαίδευση επηρέασε αρκετά την πρόσληψη της γνώσης, αφού μερικά άτομα αδυνατούσαν να συγκεντρωθούν εύκολα στο μάθημα παρακολουθώντας το μέσω κάμερας. Ωστόσο, για τους τελειόφοιτους/-ες υπήρχε και ακόμη μία συνέπεια. Πιο συγκεκριμένα, δεν μπορούσαν να δικτυωθούν με την ίδια ευκολία που γινόταν μέσα στο Πανεπιστήμιο στην προ-covid εποχή, κάτι που τους ενδεχομένως να φέρνει δυσκολίες στην επαγγελματική τους αποκατάσταση ακόμη και τώρα που σταδιακά επανερχόμαστε από την πανδημία.

Πολλά άτομα βρέθηκαν, λοιπόν, να είναι απόφοιτοι μίας σχολής χωρίς όμως να έχουν μπορέσει να εκμεταλλευτούν στο έπακρον τα οφέλη του networking. Αυτό όμως δεν πρέπει να πτοήσει κανέναν και καμία, καθώς το “πάγωμα” του networking στα Πανεπιστήμια είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο που έπληξε και πλήττει τους προσφάτως απόφοιτους και απόφοιτες. Επιπλέον, ακόμη και στην (μετά) covid εποχή, η οποία παραμένει digital, υπάρχουν τρόποι να κάνει κάποιος online networking με μεγάλη επιτυχία. Και εμείς παραθέτουμε μερικές συμβουλές!

1. LinkedIn

Βρισκόμαστε στο 2021 και ένα βήμα πριν το 2022 και είναι λογικό να έχεις ακούσει το LinkedInΕίναι αρκετά σημαντικό, λοιπόν, να έχεις ένα προφίλ στο LinkedIn, το οποίο θα είναι αρκετά προσεγμένο και επικαιροποιημένο. Εκεί, είναι απαραίτητο να αναδεικνύεις ό,τι έκανες όσο διένυες τα φοιτητικά σου χρόνια και μπορούν να ωφελήσουν την επαγγελματική σου σταδιοδρομία, αλλά και όσα συνεχίζεις να κάνεις. Φυσικά, ειδικά αν ψάχνεις ενεργά νέα δουλειά αξίζει να είσαι ενεργός/-η στην πλατφόρμα κάνοντας δημοσιεύσεις, σχολιάζοντας και συνομιλώντας με άλλα άτομα του χώρου.

2. Διαφημίστε τον εαυτό σας

Η αλήθεια είναι πως εξαιρώντας το προαναφερθέν LinkedIn συνήθως βλέπουμε πλατφόρμες όπως το Facebook και το Instagram ως “προσωπικά” social media, τα οποία ξεχωρίζουμε από την επαγγελματική μας ζωή. Στην πραγματικότητα όμως αυτό δεν ισχύει, καθώς θα πρέπει οι δημοσιεύσεις να μην υπονομεύουν τις γνώσεις και τις δεξιότητές μας. Επίσης, θα πρέπει να ξέρεις ότι καλό θα ήταν να μην υπερβάλλεις στα social media δείχνοντας πράγματα που ίσως να μην ήθελες να δει κάποιος που δεν σε ξέρει καλά, καθώς ποτέ δεν γνωρίζεις πού “κρύβεται” ένας μελλοντικός, πιθανός εργοδότης.

3. Παρακολούθησε σημαντικά online events

Ευτυχώς, η εκπαίδευση δεν ήταν η μόνη που προσαρμόστηκε στις νέες συνθήκες που επιτάσσει ο κορωνοϊός. Πολλά events, ημερίδες και συνέδρια πραγματοποιήθηκαν διαδικτυακά, ενώ μερικά συνεχίζουν να πραγματοποιούνται διαδικτυακά αν και δίνεται η δυνατότητα να γίνουν διά ζώσης. Μία πολύ καλή ευκαιρία για να γνωρίσεις επαγγελματίες του κλάδου σου με πολυετή εμπειρία, άλλους αποφοίτους και πιθανούς εγοδότες φυσικά είναι η παρακολούθηση μίας ημέρας καριέρας από την άνεση του σπιτιού σου.

4. Βρες ένα ή μία μέντορα

Πλέον είναι αρκετά εύκολο να βρεις έναν έμπειρο ή μία έμπειρη επαγγελματία πάνω στον κλάδο που δραστηριοποιείσαι ή θέλεις να δραστηριοποιηθείς και να συζητήσεις μαζί του ή μαζί της τους προβληματισμούς που έχεις στο ξεκίνημα της καριέρας σου. Φυσικά, υπάρχουν πολλά προγράμματα εκεί έξω τα οποία φροντίζουν να “ταιριάζουν” mentees με μέντορες που μπορούν να σε βοηθήσουν, αλλά μπορείς να ψάξεις και κάποιον/-α που θέλεις εσύ και να τον/την προσεγγίσεις με επαγγελματισμό μέσω e-mail ή μέσω LinkedIn.

5. Freelance

Το να αναλάβεις την διεκπεραίωση μερικών μικρών project μέσω δημοφιλών πλατφορμών, όπως το Upwork και το Fiverr, είναι ο τέλειος τρόπος για να βγάλεις μερικά παραπάνω χρήματα, να αναπτύξεις ένα μικρό πελατολόγιο, και φυσικά να κάνεις online networking.

Διαβάστε ακόμη:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πρόσθετες Υπηρεσίες Τουρισμού

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

Υπάλληλοι γραφείου

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Αθήνα

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  
 1