Τζο Μπάιντεν: Ποιος είναι ο 46ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής;
Όσα χρειάζεται να γνωρίζεις για τον 46ο Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, Τζο Μπάιντεν.

Επιτέλους, μετά από ένα θρίλερ αρκετών ημερών, μάθαμε ποιος είναι ο νικητής στις Αμερικανικές εκλογές 2020. Με το αποτέλεσμα να αναμενόταν να κριθεί ανάμεσα σε λίγες ψήφους διαφορά και σε πέντε πολιτείες- κλειδιά, ο Τζο Μπάιντεν κατάφερε να εκλεγεί ο 46ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, αφήνοντας έξω από τον Λευκό Οίκο τον Donald Trump.

Μετά την ανακοίνωση της νίκης του, ο Τζο Μπάιντεν απευθύνθηκε στον λαό της Αμερικής και σε έναν λόγο με ενωτικούς τόνους, προσπάθησε να ηρεμήσει την έκρυθμη κατάσταση που έχουν δημιουργήσει οι δηλώσεις του Donald Trump για την καταμέτρηση των ψήφων. Ο Δημοκρατικός νέος πρόεδρος φαίνεται να θέλει να ενώσει τους Αμερικάνους. Συγκεκριμένα, στο λόγο του ανέφερε τα εξής:

“Καλησπέρα φίλοι μου Αμερικανοί. Κάναμε ένα ιστορικό ρεκόρ ψήφων. Μπορώ να πω πως με εξέπληξε. Βλέπω χαμόγελα ελπίδας για ένα καλύτερο αύριο που θα βάλει σε πρώτη προτεραιότητα τη μεσαία τάξη, τη ραχοκοκαλιά αυτού του τόπου. Θα είμαι ένας πρόεδρος που δεν θα χωρίσει τον λαό αλλά θα τον ενώσει σαν ένας άνθρωπος που δεν βλέπει κόκκινες και μπλε Πολιτείες, αλλά Ηνωμένες Πολιτείες. Δεν θα βρισκόμουν εδώ χωρίς τη στήριξη της γυναίκας μου, της Τζιλ και της οικογένειάς μου. Η Τζιλ είναι μια καθηγήτρια για ολόκληρη την Αμερική, είναι μια πολύ ωραία ημέρα για εσάς, πραγματικά. Είμαι υπερήφανος για αυτή, θα έχω την τιμή να υπηρετήσω με εκείνη δίπλα μου και με την πρώτη μαύρη γυναίκα που θα είναι αντιπρόεδρος σε αυτή τη χώρα, την Καμάλα. Τίποτα δεν είναι αδύνατο στις ΗΠΑ και πολύ άργησε κιόλας. Η Αμερική γύρισε προς τη Δικαιοσύνη” είπε χαρακτηριστικά.

Είμαι υπερήφανος για την καμπάνια που διοργανώσαμε, συντηρητικοί, προοδευτικοί, gay, straight, ασιάτες, λατίνοι, όλοι μαζί. Κυρίως η αφροαμερικανική κοινότητα που με στήριξε τόσο πολύ, της είμαι ευγνώμων. Θα συνεχίσω να τη στηρίζω κι εγώ. Θα φροντίσουμε και για όσους ψήφισαν τον πρόεδρο Τραμπ. Είναι ώρα να αφήσουμε στην άκρη τη σκληρή ρητορική, να κάνουμε πρόοδο, να σταματήσουμε να αντιμετωπίζουμε τους αντιπάλους μας σαν εχθρούς. Είναι ο καιρός να γιατρέψουμε την Αμερική μας. Τώρα που τελείωσε αυτή η εκστρατεία, ποια είναι η εντολή του λαού αν όχι αυτή;

Θα χρησιμοποιήσουμε τη δύναμη της ισότητας, της δικαιοσύνης και της ελπίδας για να κερδίσουμε τις μάχες της εποχής μας, όπως η πανδημία, ο συστημικός ρατσισμός, η οικονομία, η κλιματική αλλαγή. Θέλουμε να επαναφέρουμε την ισότητα, τη δημοκρατία και να δώσουμε ίσες ευκαιρίες.

Η δουλειά μας ξεκινάει με το να ελέγξουμε τον COVID-19. Τη Δευτέρα θα ορίσω μια ομάδα συμβούλων για να σταματήσουμε αυτή την πανδημία με ορίζοντα τις 20 Ιανουαρίου. Θα είναι ένα σχέδιο βασισμένο πάνω στην επιστήμη. Θα νικήσουμε αυτή την πανδημία.

Η δουλειά μας θα είναι για όλους ανεξαρτήτως πίστης και ταυτότητας. Η Αμερική στα καλύτερά της είναι ένας λαμπερός φάρος. Θα ηγηθούμε όχι με τη δύναμή μας, αλλά με το καλό μας παράδειγμα. Η Αμερική είναι οι ευκαιρίες. Όλοι μπορούν να ακολουθήσουν τα όνειρά τους. Πιστεύω στις δυνατότητες που μπορεί να δώσει αυτή η χώρα. Κοιτάζουμε σε ένα μέλλον που θα μπορεί να γιατρέψει τις ασθένειες, να δώσει δουλειές με αξιοπρέπειες.

Ως χώρα ποτέ δε μείναμε πίσω. Αυτό θα κάνω και τώρα.”

Ποιος, όμως, είναι ο Τζο Μπάιντεν που είναι και επίσημα ο 46ος Πρόεδρος της Αμερικής;

Γεννημένος το 1942 στην Πενσιλβάνια, ο Τζο Μπάιντεν υπήρξε ο πέμπτος νεότερος γερουσιαστής στην αμερικανική ιστορία, εκλεγμένος σε ηλικία 29 ετών. Ένα μήνα μετά την εκλογή του, συνέβη ένα πολύ τραγικό γεγονός καθώς έχασε τη γυναίκα και την κόρη του σε τροχαίο, με τους δύο γιους του να τραυματίζονται σοβαρά.

Αρχικά, είχε αποφασίσει να εγκαταλείψει την πολιτική. Όμως, ο Ηγέτης της Γερουσίας, Μάικ Μάνσφιλντ, τον έπεισε να συνεχίσει. Μετά την απόφασή του να μην εγκαταλείψει την πολιτική επανεξελέγη 6 φορές γερουσιαστής στο Ντέλαγουερ και έγινε έτσι ο μακροβιότερος γερουσιαστής της πολιτείας.

Τα επόμενα χρόνια διατύπωνε ξεκάθαρες θέσεις σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. Ήταν σφοδρός επικριτής του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς κατά τον πόλεμο του Κοσόβου και πρότεινε ένα ειρηνευτικό σχέδιο κατά τον πόλεμο στο Ιράκ.

Το 2009 εξελέγη αντιπρόεδρος με το ψηφοδέλτιο του Μπαράκ Ομπάμα και παρέμεινε στο πλευρό του και στις δύο θητείες. Ο Ομπάμα του απένειμε το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας.

Το 2015, χτύπησε τον Τζο Μπάιντεν ακόμα μία τραγωδία καθώς έχασε τον μεγάλο γιο του, Μπο, από καρκίνο στον εγκέφαλο. Ενώ, το 2016 στήριξε την υποψηφιότητα της Χίλαρι Κλίντον στις αμερικανικές εκλογές που είχαν ως τελικό νικητή τον Donald Trump.

Τελικά, στις 18 Αυγούστου του 2020 πήρε το χρίσμα των Δημοκρατικών ως ο επίσημος υποψήφιος του κόμματος για τις αμερικανικές εκλογές 2020, στις οποίες ανακηρύχθηκε νικητής στις 7 Νοεμβρίου 2020.

Οι πρώτες αντιδράσεις στις ΗΠΑ

Διάφορα σημαίνοντα πρόσωπα της πολιτικής σκηνής των Ηνωμένων Πολιτειών έστειλαν τα μηνύματά τους μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, η Δημοκρατική Νάνσι Πελόζι, αναφέρει με ανάρτησή της στο twitter τα εξής:

“Κρατήσαμε την Δημοκρατία! Συγχαρητήρια στον Τζο Μπάιντεν για την νίκη του για την ψυχή της χώρας μας. Συγχαρητήρια στην Καμάλα Χάρις, που γράφει ιστορία. Είναι ώρα να γιατρέψουμε και να μεγαλώσουμε μαζί.E pluribus unum”

Ο τέως πρόεδρος της Αμερικής, Μπαράκ Ομπάμα, με γραπτή του δήλωσε έδωσε συγχαρητήρια στον Τζο Μπάιντεν και την Καμάλα Χάρις για την εκλογή τους.

Σε μήνυμά του ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, λέει τα εξής:

“Η Αμερική μίλησε, η δημοκρατία νίκησε.”

Η Χίλαρι Κλίντον, υποψήφια των Δημοκρατικών το 2016 για την προεδρία, αναφέρει σε ανάρτησή της στο Twitter:

“Οι ψηφοφόροι μίλησαν και επέλεξαν Τζο Μπάιντεν και Καμάλα Χάρις. Πρόκειται για μία ιστορική εκλογή, μία αποκήρυξη του Τραμπ και μία νέα σελίδα για την Αμερική. Σας ευχαριστώ όλους όσοι βοηθήσατε να συμβεί αυτό. Εμπρός, μαζί”.

Οι πρώτες αντιδράσεις στην Ευρώπη

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, έστειλε συγχαρητήριο μήνυμα μέσω Twitter στο οποίο αναφέρει:

“Η Ε.Ε. και οι ΗΠΑ είναι φίλοι και σύμμαχοι, οι πολίτες μας έχουν τους πιο ισχυρούς δεσμούς. Προσβλέπω στην συνεργασία με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο Μπάιντεν.”

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, αναφέρει στο μήνυμά του:

“Οι Αμερικανοί έχουν επιλέξει τον πρόεδρό τους. Συγχαρητήρια Τζο Μπάιντεν και Καμάλα Χάρις! Έχουμε να κάνουμε πολλά για να ξεπεράσουμε τις προκλήσεις. Ας εργαστούμε μαζί!”

Και ο Μπόρις Τζόνσον, ο πρωθυπουργός της Αγγλίας, έστειλε το δικό του μήνυμα στον Τζο Μπάιντεν.

Με ανάρτηση στο Twitter, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, συγχαίρει τον Τζο Μπάιντεν, νέο εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ και την Κάμαλα Χάρις πρώτη γυναίκα αντιπρόεδρο.

Συγχαρητήριο μήνυμα στον νεοεκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ απευθύνει με μήνυμά του στο Twitter ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Συγχαρητήρια μεταφέρει στον Μπάιντεν και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας. Στην ανάρτησή του αναφέρει τα εξής:

“Η εμπειρία και η υποστήριξή του στην προώθηση των ελληνο-αμερικανικών σχέσεων θα είναι κρίσιμη για την ενδυνάμωσή τους και την αντιμετώπιση των αυξανόμενων προκλήσεων στην περιοχή.”

Οι αντιδράσεις από το Hollywood

Το Hollywood περίμενε με κομμένη την ανάσα τα αποτελέσματα αυτής της εκλογικής αναμέτρησης, καθώς είχε ταχθεί φανερά κατά του πρώην προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Donald Trump. Η αντίδρασή τόσο της κινηματογραφικής, όσο και της μουσικής βιομηχανίας στο Twitter ήταν άμεση.

Ο σκηνοθέτης Jordan Peele έγραψε ένα απλό μήνυμα κατά του Trump:

“Απολύεσαι”

Η Ariana Grande έδειξε τον ενθουσιασμό της με ένα απλό tweet!

Η σκηνοθέτης και σεναριογράφος Lulu Wang έγραψε:

“Ξύπνησα από τα κορναρίσματα και τα γαβγίσματα των σκυλιών που άκουγα στη γειτονιά.”

Η γνωστή τραγουδίστρια Lady Gaga, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, έκανε ένα Instagram live όπου ήταν φανερά συγκινημένη με τη νίκη του Τζο Μπάιντεν. Μετά από αυτό έκανε και την παρακάτω ανάρτηση στο Twitter.

Το video δεν είναι πλέον διαθέσιμο

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Χαλάνδρι

1.500

Πληροφορική

Πλήρης Απασχόληση

05-02-2024

Άγιος Δημήτριος Αττικής

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  
 1