Δέκα συμβουλές για να μάθεις γρήγορα και αποτελεσματικά μία ξένη γλώσσα
Μερικές συμβουλές για σένα που μαθαίνεις μία νέα ξένη γλώσσα!

Όσο περνούν τα χρόνια γίνεται φανερό πως ανεξαρτήτως επαγγέλματος η εκμάθηση μίας νέας ξένης γλωσσας είναι η καλύτερη “επένδυση” που μπορεί να κάνει κάποιος στον εαυτό του. Αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στις νέες απαιτήσεις στο χώρο εργασίας, αλλά και στις προοπτικές απασχολησιμότητας στο εξωτερικό. Άλλωστε, οι νέοι και οι νέες πλέον, ακόμη και αν εργάζονται στην χώρα καταγωγής τους, πολλές φορές αναζητούν μία επαγγελματική ευκαιρία στο εξωτερικό, για να ζήσουν αυτό το κάτι διαφορετικό.

Όλα αυτά έχουν στρέψει το ενδιαφέρον των νέων στην εκμάθηση ξένων γλωσσών. Όπως όμως είναι γνωστό, η εκμάθηση μίας νέας ξένης γλώσσας είναι μία δύσκολη διαδικασία και γεμάτη προκλήσεις, η οποία απαιτεί μεγάλη αφοσίωση και πολύ χρόνο. Παρακάτω όμως έχουμε μερικές συμβουλές που σε βοηθήσουν να πραγματοποιήσεις τον στόχο σου και να μάθεις την γλώσσα που επιθυμείς!

Συμβουλή #1

Κάθε γλώσσα αποτελείται από χιλιάδες, ίσως και εκατομμύρια λέξεις και φράσεις, αλλά δε χρειάζεται να τις γνωρίζεις όλες για να πεις ότι ξέρεις καλά τη γλώσσα. Άλλωστε ακόμη και στη μητρική μας γλώσσα είναι αδύνατον να ισχυριστούμε πως γνωρίζουμε τα πάντα.

Ωστόσο, μπορείς να ανακαλύψεις τις 100 πιο συχνά χρησιμοποιημένες λέξεις της γλώσσας που σε ενδιαφέρει. Στη συνέχεια είναι απαραίτητο να εξασκηθείς σε αυτές, με σκοπό να τις μάθεις καλά. Αυτό συνεπάγεται ότι θα γνωρίζεις πώς γράφονται, πότε χρησιμοποιούνται και φυσικά πώς προφέρονται. Μόλις μάθεις αυτές τις λέξεις καλά, θα είναι πιο εύκολο για σένα να μάθεις τη γραμματική και να σχηματίσεις φράσεις.

Συμβουλή #2

Φυσικά, κάθε φορά που μαθαίνεις μία ξένη γλώσσα πρέπει να προμηθευτείς ένα λεξικό. Ο καθηγητής ή η καθηγήτρια σου θα μπορέσει να σου προτείνει σίγουρα ένα καλό, αλλά καλό θα ήταν να έχεις και ένα pocket.

Έτσι, θα μπορείς να το κουβαλάς μαζί σου όταν ταξιδεύεις ή όταν θέλεις να διαβάσεις για παράδειγμα στο διάλειμμα από τη δουλειά σου, αλλά δε θέλεις να κουβαλήσεις κάτι πολύ μεγάλο.

Συμβουλή #3

Εκτός από τις πρακτικές συμβουλές για την εκμάθηση μίας νέας ξένης γλώσσας, θα σε συμβουλεύαμε να ανακαλύψεις το βαθύτερο κίνητρο για το οποίο αποφάσισες να μπεις σε μία τόσο απαιτητική και σύνθετη διαδικασία, όπως η εκμάθηση μίας νέας γλώσσας. Μπορείς μάλιστα να κάνεις μία λίστα με 5-6 λόγους για τους οποίους θέλεις να μάθεις την συγκεκριμένη γλώσσα, ώστε κάθε φορά που νιώθεις ότι η προσπάθειά σου δεν αξίζει και θέλεις να σταματήσεις να προσπαθείς να την διαβάζεις και να παίρνεις δύναμη για να συνεχίσεις να δουλεύεις προς τον στόχο σου.

Συμβουλή #4

Στο πλαίσιο που αυτό είναι εφικτό, θα ήταν καλό να επισκεφτείς την χώρα στην οποία μιλούν την γλώσσας που μαθαίνεις. Μάλιστα, αν μπορείς να ταξιδέψεις στο πλαίσιο ενός προγράμματος ανταλλαγής όπως το Erasmus, προκειμένου να έρθεις σε επαφή με τον τοπικό πολιτισμό για περισσότερο καιρό και να γνωρίσεις περισσότερο κόσμο, θα σε βοηθήσει ακόμη περισσότερο. Βέβαια, αν μαθαίνεις κάποια γλώσσας όπως τα Ιταλικά ή τα Ισπανικά αυτό είναι πιο εύκολο σε σύγκριση με μία γλώσσα όπως τα Κινεζικά, οπότε αυτό εξαρτάται πάντα από την γλώσσα.

Συμβουλή #5

Πολλές φορές μας “κολλάει” μία φράση ή ακόμη και λέξη απλώς και μόνο επειδή την ακούσαμε σε ένα αγαπημένο τραγούδι. Έτσι, λοιπόν εκτός από να ανακαλύψεις νέους καλλιτέχνες και νέα μουσική γενικώς, το να ακούς μουσική στη γλώσσα που μαθαίνεις σε βοηθάει να αφομοιώσεις καλύτερα το λεξιλόγιο και παράλληλα, βοηθάει να αποκτήσεις καλύτερη προφορά.

Συμβουλή #6

Μόλις πάρεις μία μικρή γεύση της γλώσσας που θέλεις να μάθεις και μάθεις τις πρώτες λέξεις, μπορείς να αρχίσεις να εξασκείσαι μέσω της έβδομης τέχνης. Ψάξε επιτυχημένες ταινίες της εκάστοτε εγχώριας παραγωγής ή σειρές. Μπορείς επιπλέον να δεις αγαπημένες ταινίες ή σειρές μεταγλωττισμένες στην εκάστοτε γλώσσα. Άλλωστε για μία μεγάλη ποικιλία γλωσσών αυτό είναι εφικτό και στο Netflix.

Συμβουλή #7

Όταν μαθαίνεις μία ξένη γλώσσα, είναι σημαντικό να θέτεις ρεαλιστικούς στόχους. Οι στόχοι θα πρέπει να χωρίζονται σε βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους και είναι σημαντικό να τους γράψεις σε ένα φύλλο χαρτί βάζοντας ιδανικά και ένα dealine. Όσον αφορά τους βραχυπρόθεσμους στόχους μπορεί να είναι κάτι όπως το να τελειώσεις ένα κεφάλαιο μία συγκεκριμένη ημέρα, ενώ όσον αφορά μακροπρόθεσμους μπορεί να είναι να έχεις πάρει ένα συγκεκριμένο πτυχίο μέχρι μία συγκεκριμένη περίοδο. Μόλια καταγράψεις τους στόχους σου όμως μην μείνεις εκεί. Αντιθέτως, φρόντισε να ρίχνεις μία ματιά τουλάχιστον μία φορά τον μήνα, ώστε να παίρνει boost το διάβασμά σου, προκειμένου να επιτύχεις τους στόχους σου.

Συμβουλή #8

Η αλήθεια είναι πως όσο και να διαβάσεις, πάντα κάποια πράγματα θα τα ξεχνάς πιο εύκολα. Γι’ αυτό τον λόγο είναι πολύ σημαντικό να κάνεις επανάλαηψη ανά τακτά χρονικά διαστήματα, για να είσαι σίγουρος/-η ότι τα έχεις κατανοήσει πλήρως κάτι πριν πας να μάθεις κάτι νέο. Ειδάλλως, υπάρχει ένας κίνδυνος να μπερδευτείς και να “χάσεις” την ήδη κεκτημένη γνώση πάνω στη γλώσσα. Ίσως η επανάληψη μάλιστα να σε κουράσει ορισμένες φορές, αλλά εκεί είναι που θα πρέπει να δείξεις υπομονή και να καταλάβεις ότι η γνώση μίας νέας γλώσσας είναι κάτι δύσκολο που απαιτεί χρόνο και πολλή προσωπική ενασχόληση, μέρος της οποίας είναι φυσικά και η επανάληψη.

Συμβουλή #9

Εκτός από το διάβασμα των απαραίτητων εγχειριδίων που θα κληθείς να χρησιμοποιήσεις με τον δάσκαλό ή την δασκάλα σου, θα σε βοηθούσε αρκετά να κάνεις και λίγο… extra διάβασμα! Μόλις λοιπόν φτάσεις σε ένα επίπεδο πιο προχωρημένο, στο οποίο θα έχεις την δυνατότητα να διαβάζεις μεγάλα κείμενα, καλό θα ήταν να διαβάζεις περιοδικά, blog, sites, άρθρα και βιβλία στη γλώσσα που επέλεξες. Έτσι, θα εξασκηθείς περισσότερο στη γλώσσα που διάλεξες και παράλληλα, θα μάθεις νέα πράγματα!

Συμβουλή #10

Ένα από τα πιο δύσκολα σημεία στην εκμάθηση μία νέας γλώσσας είναι η ομιλία (ή για τους αγγλομαθείς το λεγόμενο speaking). Φυσικά, ο καθηγητής/ η καθηγήτριά σου θα σε καθοδηγήσουν και σίγουρα θα εξασκηθείς αρκετά. Ωστόσο, αν θέλεις να “πας” ένα βήμα παρακάτω, υπάρχουν αρκετά video στο YouTube από φυσικούς ομιλητές, αλλά και εκπαιδευτικά podcasts, τα οποία μπορούν να σε βοηθήσουν στην κατανόηση της προφοράς.

Εναλλακτικά, μπορείς να ψάξεις μέσω ομάδων στο Facebook ή άλλων social media φυσικούς ομιλητές της γλώσσας που σε ενδιαφέρει, με σκοπό να βρεις ανθρώπους για “ανταλλαγή γνώσεων”. Μπορείτε, δηλαδή, να κάνετε εξάσκηση και στις 2 γλώσσες, ώστε ο άλλος ομιλητής να μάθει καλύτερα ελληνικά και εσύ να εξασκηθείς στη δική του μητρική γλώσσα, την οποία μαθαίνεις. Ίσα-ίσα θα κάνεις έστω και διαδικτυακά μία νέα φίλη ή έναν νέο φίλο.

Διαβάστε ακόμη:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Μόδα - Ομορφιά

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

06-03-2024

Αθήνα

1.000

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
20:00
-
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
20:00
-
Παν
27 Απρ. 2024
ΠΤΡ
20:15
-
ΛΑΥ
27 Απρ. 2024
ΠΑΟΚ
20:15
-
ΜΑΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  
 3