Random πληροφορία: Γιατί οι ζέβρες έχουν ρίγες;
Πώς οι ζέβρες απέκτησαν τις χαρακτηριστικές ασπρόμαυρες ρίγες;

Σήμερα είναι ακόμη μία Δευτέρα και ακόμη μία εβδομάδα ξεκινάει. Δεν βρίσκουμε λοιπόν τον λόγο για να μην μάθεις μία πληροφορία που πιθανότατα δε θα σού φανεί χρήσιμη στην καθημερινότητά σου, αλλά εντάξει- γιατί να μην την ξέρεις;

Η σημερινή random πληροφορία, λοιπόν, προέρχεται από το ζωικό βασίλειο και αφορά την εντυπωσιακή ζέβρα. Η ζέβρα είναι γνωστή για τις ασπρόμαυρες ρίγες που έχει το τρίχωμά της. Γιατί όμως οι ζέβρες έχουν ασπρόμαυρες ρίγες;

Αρχικά, θα θέλαμε να αναφέρουμε ότι οι ζέβρες είναι μαύρες με λευκές ρίγες και όχι το αντίθετο, όπως συχνά εικάζουμε. Και μπορεί όλες να φαίνονται ίδιες στα μάτια μας, αλλά στην πραγματικότητα η κάθε ζέβρα έχει το δικό της σετάκι από ρίγες που την διαφοροποιεί από τις υπόλοιπες.

Γενικώς, οι βιολόγοι έχουν αναπτύξει ανά καιρούς διάφορες θεωρίες. Μία από τις θεωρίες που κυριάρχησε για πολλά χρόνια είναι αυτή που θέλει τις ρίγες έναν τρόπο να “καμουφλαριστούν” και να προστατευτούν από το λιοντάρι, που είναι και ο σημαντικότερος θηρευτής τους.

Ωστόσο, σήμερα οι επιστήμονες έχουν καταλήξει σε μία νέα θεωρία που φέρνει στο προσκήνιο μία εντελώς διαφορετική θεωρία. Συγκεκριμένα, θεωρούν ότι οι ρίγες των ζεβρών βοηθούν στην εξισορρόπηση της θερμοκρασίας του σώματός τους. Η βασική ιδέα θέλει τις μαύρες ρίγες να απορροφούν τις ακτίνες του ήλιου την ημέρα ζεσταίνοντας τις ζέβρες, ενώ οι λευκές ρίγες αντανακλούν περισσότερο φως βοηθώντας τις αγαπημένες ζέβρες να δροσίζονται, καθώς περνούν πολλές ώρες κάτω από τον ήλιο. Βέβαια, ούτε αυτή η θεωρία είναι ευρέως αποδεκτή, αλλά είναι η πιο κοινή.

Ακόμη, υπάρχει και μία άλλη θεωρία που προέκυψε από ένα επιστημονικό πόρισμα. Σύμφωνα με αυτό οι ζέβρες απέκτησαν ρίγες, προκειμένου να ζαλίζουν τα έντομα, όπως τις μύγες για παράδειγμα, έτσι ώστε αυτά να μην κάθονται πάνω στο δέρμα τους και να τους πίνουν το αίμα, μεταδίδοντας τους επικίνδυνες αρρώστιες, όπως η αφρικανική τρυπανοσωμίαση που προκαλείται από τσίμπημα μιας μολυσμένης μύγας τσε-τσε.

Οι Βρετανοί και Αμερικανοί ερευνητές, με επικεφαλής τον Τιμ Κάρι του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια και τον Μάρτιν Χάου του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ, πειραματίστηκαν ντύνοντας τα άλογα σας ζέβρες!

Με τον συγκεκριμένο τρόπο, διαπιστώθηκε ότι οι αλογόμυγες μπερδεύονται με τις ραβδώσεις και τελικά, αντί να προσγειώνονται ομαλά πάνω στις «ζέβρες» (στα καμουφλαρισμένα άλογα δηλαδή!), τελικά “τρακάρουν” πάνω τους, όταν και αν δηλαδή δεν τις αποφεύγουν τελείως.

Το εν λόγω πείραμα διεξήχθη στην Αγγλία και απέδειξε πως τελικά τα έντομα προσγειώνονται πάνω σε μονόχρωμα άλογα, όμως παθαίνουν μια “σύγχυση” καθώς πλησιάζουν τις διαδοχικές ραβδώσεις, μάλλον λόγω του ότι δε διαθέτουν αρκετά καλή όραση, πράγμα που τις αποθαρρύνει από το να κάτσουν πάνω στις ζέβρες.

Ο Μάρτιν Χάου επεσήμανε μεταξύ άλλων:

«Η ζέβρα, από εξελικτική άποψη, έχει αναπτυχθεί σε μέρη του κόσμου όπου οι μύγες μεταφέρουν αρκετά απαίσιες αρρώστιες, συνεπώς μπορεί να υπάρξουν πολύ μεγάλες συνέπειες από το τσίμπημα μιας μύγας. Κάτι που δεν συμβαίνει με τα εξημερωμένα ζώα». 

Συνεπώς, οι δύο κυριότερες θεωρίες αφορούν αφενός την ικανότητα των συγκεκριμένων ζώων να διατηρούν την θερμοκρασία τους και αφετέρου την προστασία τους από ασθένειες που μεταδίδονται από τις μύγες.

Διαβάστε ακόμη:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Παραγωγή

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Κηφισιά

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Μαρούσι

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;